AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz


Nissan ZEOD RC byl představen v Le Mans

Nissan ZEOD RC využívá stejnou technologii baterií jako LEAF. Maximální rychlost přesáhne 300 km/h. Před závodem 24 h Le Mans v roce 2014 proběhne testování několika technologií elektrického pohonu a posouzení jejich potenciálu pro kategorii LMP1.

Společnost Nissan představila převratný, inovativní vůz ZEOD RC určený pro závod 24 hodin Le Mans. Jedná se o nejrychlejší závodní elektromobil na světě, který dosahuje rychlostí nad 300 km/h.

ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) absolvuje svůj první závod příští rok na čtyřiadvaceti­hodinovce v Le Mans. Jako světový lídr výroby elektromobilů bude Nissan testovat různé varianty nového elektrického pohonu pro plánovaný návrat do závodů v kategorii LMP1, nejprestižnějšího vytrvalostního závodu na světě, v němž se pokusí získat prvenství.

Pozvánku k účasti v závodu 24 hodin Le Mans v roce 2014 pro Nissan od organizace Automobile Club de l'Ouest (ACO) ohlásil ředitel a CEO společnosti Nissan Carlos Ghosn v únoru v Japonsku. Organizace ACO zařadila vůz do kategorie „Garage 56" spolu s dalšími vozy založenými na inovativních technologiích.

V rámci mezinárodního programu Nissan/Nismo s účastí Japonska, Evropy i USA pracuje tým designérů vozu Nissan ZEOD RC pod vedením Bena Bowlbyho, který byl nově jmenován vedoucím oddělení Inovace pro motoristický sport společnosti Nissan a který se v roce 2012 podílel také na programu Nissan DeltaWing.

ZEOD sice bude na 24 hodin Le Mans závodit až příští rok, Nissan však již dnes odhalil jedinečný aspekt svého programu – fanoušci dostali příležitost se s vozem blíže seznámit v prostoru pro veřejnost na okruhu Circuit de la Sarthe. Nissan ale plánuje poodhalit zákulisí vývoje vozu fanouškům po celém světě a bude nepřetržitě poskytovat aktuality prostřednictvím mezinárodního partnerství se službou YouTube a televizním kanálem Nismo.TV.

„Společnost Nissan je světovým lídrem ve vývoji bezemisních automobilových technologií a Nissan ZEOD RC nám v dalším vývoji pomůže. Potenciál plánovaného pohonu pro kategorii LMP1 otestujeme v nejnáročnějším vytrvalostním závodě na světě," prohlásil Andy Palmer, výkonný viceprezident Nissan Motor Company Limited.

„Nissan ZEOD RC přirozeně navazuje na vývoj modelu Nissan LEAF a závodního prototypu LEAF RC. Technologie v rámci programu ZEOD RC se v budoucnu stanou součástí inovací silničních vozů Nissan.

V současnosti je společnost Nissan světovou jedničkou v prodeji elektromobilů a již netrpělivě vyhlížíme příležitost ukázat na nejstarším, nejnáročnějším a nejprestižnějším vytrvalostním závodě světa, co jsme se při vývoji naučili.

Program ZEOD RC si klade za cíl vyvíjet různé technologie a posoudit možnosti jejich využití pro plánovaný návrat značky Nissan v kategorii LM P1 na závod 24 hodin Le Mans. Zkoumáme několik možností. Pohon ‚NULOVÉ EMISE ON DEMAND‘, při němž řidič může přepínat mezi elektrickým a benzinovým pohonem, je budoucností silničních vozů. Tuto možnost budeme testovat společně s čistě elektrickým pohonem a dalšími novými technologiemi, které vyvíjíme.

Ve vytrvalostních závodech v současnosti nepoužívá elektrické baterie žádný jiný výrobce a Nissan se tedy může pyšnit také tímto inovativním prvkem, který přinese množství dat a informací, na jejichž základě posoudíme vhodnost bateriového pohonu pro sportovní vozy budoucnosti a dokážeme si i nadále udržet pozici špičky v bezemisních technologiích," pokračoval Palmer.

Nissan LEAF, který byl uveden na trh v roce 2010, se stal nejprodávanějším elektromobilem na světě. V roce 2010 získal LEAF ocenění Green Car Vision Award, v roce 2011 European Car of the Year, v roce 2011 World Car of the Year a v letech 2011–2012 Car of the Year Japan.

V roce 2011 uvedla společnost Nissan model Nissan LEAF RC, prototyp závodního vozu napájený stejným elektromotorem o výkonu 80 kW, který je používán v běžném Leafu.

Přestože současná technologie baterií neposkytuje dostatečnou zásobu energie pro absolvování závodu v Le Mans s čistě elektrickým prototypem, designér modelu Nissan ZEOD RC Ben Bowlby věří, že vývoj tohoto vozu nastartuje „elektrifikaci" závodních vozů budoucnosti:

„Vývoj takového vozu také představuje neuvěřitelnou příležitost otestovat možnosti pohonu běžných vozů budoucnosti. Během následujících 12 měsíců budeme v rámci rozsáhlého programu zkoušet hned několik takových možností pohonu."

„Testovat a zkoušet můžeme mnoho variant. Program testování je součástí dlouhodobého cíle vývoje systému a pravidel pro tento typ technologie v partnerství s organizací ACO jako optimálního řešení pro závody na nejvyšší úrovni motorsportu," dodal Bowlby.

„Nissan je lídrem technologií silničních elektromobilů a nyní bychom rádi získané znalosti využili při vývoji nového závodního vozu.

Tým designérů programu Nissan ZEOD RC se soustředí na tvar karoserie a aerodynamickou účinnost s cílem dosáhnout nejen extrémního výkonu, ale také vysokých úrovní účinnosti využití energie, o niž se snaží všichni výrobci automobilů.

V nadcházejících měsících budeme také intenzivně jednat s organizací ACO o možnosti „elektrifikace" pravidel závodu v Le Mans v budoucnosti a čeká nás také práce na příslušných technologiích. Inovativní kategorie Garage 56 je odvážným krokem organizace ACO, která umožňuje testování dosud nevyzkoušených součástí a systémů pro budoucí využití v soutěži. V tomto smyslu jsou dnes nejprogresivněji přemýšlejícím promotérem v dnešním motoristickém sportu," uvedl Bowlby.

Výrobcem pneumatik pro nový prototyp vozu Nissan bude francouzský Michelin. Společnost Nissan již dříve spojila síly se společností Michelin v programu Nissan DeltaWing. Výrobce z Clermont-Ferrand dosáhl na 24 hodin Le Mans pozoruhodného rekordu, když vyhrál v posledních 15 závodech za sebou.

Testovací debut vozu Nissan ZEOD RC proběhne během letošního léta. Útok Nissanu na 24 hodin Le Mans v roce 2013 má opět za cíl vítězství ve třídě P2, v níž 15 z 22 účastníků využívá pohony Nissan. Nissan dominoval i v úvodních kolech Mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech v roce 2013, když vyhrál na okruzích v Silverstone a Spa-Francorchamps.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Interaction s.r.o.
Standox
Scania Czech Republic s.r.o.
BMW Group Česká republika