AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.
BusPoint


Pneumatiky Bridgestone RFT se již plně vyrovnají konvenčním pneumatikám

V oblastech komfortu a hospodárnosti bylo dosaženo výrazného zlepšení.

Německé autokluby ADAC a ÖAMTC1 porovnávaly ve svém nejnovějším společném testu různé letní a zimní pneumatiky Bridgestone s technologií run-flat (RFT) s odpovídajícími konvenčními modely pneumatik značky Bridgestone2.

Pneumatiky s rozměry 205/55 R 16 H a V/W3 byly testovány na vozu BMW řady 1, zatímco pneumatiky rozměru 225/45 R 17 W4 byly zkoušeny na vozu Volkswagen Golf VI. Mezi kritéria testu patřilo brzdění a ovladatelnost na suchém a mokrém povrchu, jízdní komfort, spotřeba paliva a schopnost jízdy po ztrátě tlaku vzduchu. Zimní pneumatiky musely navíc osvědčit své kvality v disciplínách brzdění a trakce na sněhu a ledu a ovladatelnost na sněhu.

Všestranná zlepšení

Odborníci zkoumali, zda se již pneumatiky Bridgestone RFT dokážou ve všech oblastech zcela vyrovnat konvenčním pneumatikám Bridgestone. „Testované modely Bridgestone vykazují výrazná zlepšení v oblastech komfortu a valivého odporu, zejména v porovnání s předchozími generacemi [v testu ADAC 2002]. Konvenční modely pneumatik bez vyztužených bočnic se už v těchto oblastech příliš neliší.“

Aktuální pneumatiky s technologií RFT již nemají žádné výrazné nedostatky a v některých případech vykázaly dokonce lepší výsledky než konvenční pneumatiky na mokrém povrchu. V Německu způsobí pneumatiky každý rok více než 2000 nehod, z nichž některé končí se smrtelnými následky. Je zřejmé, že s pneumatikami RFT by tento ukazatel drasticky poklesl. Kromě toho nabízejí pneumatiky RFT také „pocit bezpečí“. V současnosti je více než polovina nových vozů vybavena sadami na opravu pneumatiky, které často nejsou funkční, nebo nejsou ani schopné opravit poškození pneumatiky velkého rozsahu.

Jasné přínosy pro spotřebitele

Speciální konstrukce umožňuje pneumatikám Bridgestone RFT zachovat si funkčnost i v případě poškození, aby bylo možné pokračovat v bezpečné jízdě až do nejbližšího servisu při dodržení předepsané rychlosti.

Řidiči tím získávají rozhodující výhodu v oblasti bezpečnosti. Proražení konvenční pneumatiky může mít za následek ztrátu ovladatelnosti vozu a v nejhorším případě způsobit dopravní nehodu. Řidiči jsou navíc ušetřeni problémů s výměnou kola na úzké nebo frekventované silnici a nemusí mít ani obavy, že by museli zastavovat v nebezpečných oblastech. Používání pneumatik RFT snižuje riziko nehod a navíc eliminuje potřebu převážet v automobilu náhradní kolo.

Speciální výztuhy bočnic a inovativní kaučukové směsi s extrémní odolností vůči teplu (NanoPro-TechTM) umožňují pneumatikám s technologií run-flat uchovat si stabilitu. Zesílené jádro patky pneumatiky zajišťuje rovněž bezpečné usazení pneumatiky na ráfku, a to dokonce i v případě úplné ztráty tlaku vzduchu. V důsledku toho je možné ujet s vozidlem dalších minimálně 80 kilometrů rychlostmi až 80 km/h (v závislosti na zatížení a vozidlu).

V testu ADAC/ÖAMTC dokázaly všechny pneumatiky Bridgestone typu run-flat ujet po kompletní ztrátě tlaku vzduchu dalších 120 kilometrů. Konvenční pneumatiky ujely sotva tři kilometry.

Klíčové oblasti při vývoji produktů Bridgestone: mobilita a bezpečnost

Filozofií společnosti Bridgestone je odjakživa doprovázet zákazníky na jejich cestách poskytováním vyšší úrovně bezpečnosti a mobility. V nedávné době byly v této oblasti představeny další inovace, ale pneumatiky RFT jsou pilířem v realizaci uvedené strategie již 14 let.

José Enrique Gonzalez, ředitel marketingu spotřebních produktů společnosti Bridgestone Europe, popisuje důležitost pneumatiky RFT pro Bridgestone následovně: „Pneumatiky s technologií run-flat jsou velmi důležité pro Bridgestone, ale ještě více pro koncového uživatele. Testy autoklubů ADAC a ÖAMTC jasně ukazují, že od konce 90. let bylo v porovnání s původními pneumatikami run-flat dosaženo obrovského pokroku, a to nejen v oblasti komfortu, ale v téměř všech provozních vlastnostech. Díky tomu dosahují naše nejnovější pneumatiky s technologií run-flat stejného výkonu jako konvenční pneumatiky. To se odráží také ve zvýšeném prodeji, a to na trzích originální výbavy i náhradní spotřeby. Hlavními výrobci, kteří používají pneumatiky RFT s naší nejnovější technologií pro originální výbavu svých vozů, jsou značky BMW a Mercedes-Benz. Co se týče trhu náhradní spotřeby, získává tento koncept pneumatiky stále více na popularitě, což dokládá zvýšení prodeje o 39 % během uplynulých tří let (2009 až 2012). Jsme přesvědčeni, že v příštích 5 letech vzroste trh pneumatik s technologií run-flat o dalších 23 %.“

1 Autokluby ADAC a ÖAMTC zveřejnily výsledky testů 18. dubna 2013.

2 Letní a zimní pneumatiky podle specifikace pro prvovýbavu vozů BMW a letní pneumatiky pro trh náhradní spotřeby bez specifikace výrobce.

3 ER300 Ecopia RFT a standardní pneumatika, LM32 RFT a standardní pneumatika

4 S001 RFT a standardní pneumatika

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
BOSCH
Toplac s.r.o.
Interaction s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika