AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Siems & Klein


Range Rover Sport stanovil nový rekord v závodě Pikes Peak Hill Climb

Range Rover Sport stanovil nový rekord pro sériově vyráběná SUV v náročném závodě Pikes Peak Hill Climb, tedy v místě, kde se konal další ročník závodu s názvem „The Race to the Clouds“.

Range Rover Sport zdolal trať závodu dlouhou 20 km v čase 12 minut 35,61 sekundy s průměrnou rychlostí 95,23 km/h na silnici plné zatáček, která je lemovaná strmými svahy na jedné straně a prudkými skalními stěnami na straně druhé. Rekord byl měřen a potvrzen organizátory závodu PPIHC (Pikes Peak International Hill Climb) v Coloradu.

Na trase závodu Pikes Peak Hill Climb musí účastníci zdolat 156 zatáček, kdy dochází k prudkému stoupání a vůz i s posádkou se dostane z 2860 m nad mořem až do nadmořské výšky 4300 m. V této výšce vzduch obsahuje pouze 58 % kyslíku. V těchto náročných podmínkách se snižuje výkon motoru a dochází k otupení jak fyzické tak psychické výkonnosti.

Rekord byl stanoven novým Range Roverem Sport s výkonem 510 koní s pětilitrovým přeplňovaným osmiválcovým zážehovým motorem. Vůz byl pro účely závodu přestavěn jen lehce. Do vozidla byl namontován speciální ochranný rám a speciální bezpečnostní pásy, aby byly splněny bezpečnostní požadavky závodu.

Za volant se posadil slavný jezdec Paul Dallenbach, který je vyhlášeným specialistou na tento náročný závod. Ve svých 45 letech se stal Paul už šestkrát vítězem ve své kategorii a třikrát celkovým vítězem této soutěže.

„V závodě Pikes Peak neexistuje prostor pro chyby – stačí špatně odhadnout jen jednu ze 156 zatáček a letíte s vozem do lesa nebo přes okraj hory. Chcete-li stát na tom místě jako já dnes, musíte mít jistotu ve vašem voze a Range Rover Sport mi tu jistotu dal. Je to rychlé, citlivé a velmi hbité auto. Auto jelo a zatáčelo přesně tam, kam jsem potřeboval. Je to neobyčejně schopný vůz,“ uvedl Dallenbach po závodě.

Pikes Peak International Hill Climb je první ze série náročných závodů, kterých se Range Rover Sport zúčastní.

Pikes Peak International Hill Climb

Závod Pikes Peak Hill Climb je určen pro motocykly a vozy, koná se každý rok. První závod se uskutečnil v roce 1916. Pikes Peak je druhý nejstarší motoristický závod ve Spojených státech. Někteří z nejslavnějších jezdců jako Mario Andretti, Bobby Unser, Rick Mears a Al Unser vyhráli tento závod stejně jako mezinárodně uznávaní rallyoví jezdci Michele Mouton, Ari Vatanen, Stig Blomqvist a Per Eklund. Aktuální traťový rekord je 9 minut 46,164 sekundy, který zajel minulý rok Rhys Millen v kategorii Time Attack se svým vozem Hyundai Genesis Coupe.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Interaction s.r.o.
BOSCH
Auto Fit, spol. s r.o.