AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
Siems & Klein


Titul Gentleman silnic se vrací po pěti letech do Chrudimi

Trojice mužů letos v březnu zachránila z hořícího vozu zraněnou řidičku a její dvouletou dceru.

Lukáš Voborník, Petr Uchytil a Jiří Němec dnes v Chrudimi převzali tituly Gentleman silnic. Ty jim v rámci společného projektu předali zástupci České pojišťovny a Policie ČR. Počet takto oceněných, kteří neváhají při vážné dopravní nehodě poskytnout pomoc druhým, se tak rozrostl na půlkulaté číslo 85. Trojice mužů si kromě titulů odnesla také chytré mobilní telefony s užitečnou aplikací Pojišťovna, jejíž součástí je i profesionální návod první pomoci.

První březnový pátek a část úseku silnice mezi obcemi Přibylov a Podlažice se staly kulisou vážné dopravní nehody, při níž mohlo dojít k tragédii. „Právě jsme byli s kolegou Jiřím Němcem na cestě do zaměstnání, když jsme projeli zatáčku a při výjezdu z ní jsme už viděli auto a od něj stoupající dým,“ popisuje první okamžiky Lukáš Voborník.

To ještě netušili, že červené kombi čelně narazilo do stromu, když jeho řidička zřejmě nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu vozovky. Netušili ani to, že ve voze kromě ženy uvízlo i její dvouleté dítě.

„Před námi u místa nehody právě zastavovalo auto a už z něho někdo vybíhal přímo k hořícímu vraku. Nečekali jsme a vydali se mu pomoct,“ popisuje další okamžiky nyní už společného zásahu všech tří Lukáš Voborník. V tu chvíli už podle jeho slov všechno běželo velmi rychle. V momentě, kdy oba vyprošťovali řidičku, která zůstala kvůli zlomeným nohám zaklíněná v kabině, červené kombi začínalo po nárazu hořet.

Ve stejný okamžik z dětské sedačky umístěné vzadu vyprošťoval malou holčičku i Petr Uchytil. To už hořící motorový prostor a palubní desku začaly doplňovat první výbuchy od praskajících pneumatik. Měla trojice oceněných v takový moment strach o vlastní život? „Věděli jsme, že v tom autě nikoho nenecháme. Jednali jsme především rychle,“ shodují se ocenění.

Zatímco holčička byla v pořádku, zraněnou ženu odnesli už s pomocí dalších lidí na dece dál od vozu, kde se o ni starali do příjezdu složek záchranného systému. „Nebýt včasného zásahu svědků, vyhasly by možná dva lidské životy,“ shrnuje okolnosti zásahu Miroslav Pochobradský, vedoucí Odboru služby dopravní policie krajského ředitelství Policie ČR Pardubického kraje. „Všem třem mužům patří velký dík za jejich odvahu a ochotu. Jsem skutečně rád, že toto ocenění nosí další lidé z Chrudimska,“ uzavírá David Kuhn, regionální ředitel pobočkové sítě České pojišťovny.

Gentleman silnic získává kromě originálního certifikátu také chytrý mobilní telefon s nainstalovanou aplikací Pojišťovna. S její pomocí mohou nejen řidiči jakoukoli nehodu velmi rychle nahlásit policii, záchranné službě nebo hasičům, ale díky ní mají také při ruce praktické a zdravotnickými odborníky ověřené rady, jak poskytovat první pomoc.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 85 lidí (z toho 14 žen) na 38 místech po celé České republice.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Toplac s.r.o.