AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Siems & Klein
BusPoint


1. listopad – den úzce spjatý s motorismem

Prvního listopadového dne před třiceti lety otevřela automobilka Honda svou továrnu v Ohiu a stala se tak prvním asijským výrobcem aut vyrábějící vozy v USA. Téhož dne, ale v roce 1918 se narodil Ken Miles, americký závodník známý z vytrvalostních soutěží. Dvacet let před ním, taktéž 1. listopadu, přišel na svět Arthur Legat, belgický jezdec. 1.listopad letos nabere na významu i v očích českých řidičů.

(Ne)úprosná legislativa

Už druhý rok totiž platí „povinnost“ přezout od 1. listopadu na zimní pneumatiky. Proč povinnost jen v uvozovkách? Výklad zákona rozhodně nemůžeme označit slovem jednoznačný. Zákon č.133/2011 Sb, kterým se mění předpis 361/2000 Sb., v paragrafu 40 říká:

„V období od 1.listopadu do 31.března, pokud

  1. se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
  2. lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly.“

Jak z předchozích řádků vyplývá, zimní obutí tedy není v daném časovém období povinné celoplošně a bez výjimky. A na to spousta řidičů hřeší.

Téměř okamžité výsledky

Zákon se hned ve svém prvním roce platnosti velice pozitivně promítl do statistik. Došlo totiž k meziročnímu poklesu zimních nehod z necelých devíti tisíc na něco málo přes šest tisíc, tedy skoro o třetinu.

Zdaleka ne každá nehoda se ale týká jen plechů. Markantně poklesl i počet obětí. Loni v zimě si sice silnice vzaly 76 životů, ale i tak se jedná o druhé nejnižší číslo v historii policejních statistik.

Protože vše mluví absolutně ve prospěch zimních pneumatik, hodlá ministerstvo dopravy zákon upravit tak, abyste bez nich mezi listopadem a dubnem nemohli beztrestně vyjet vůbec nikam a za žádných okolností.

Ale i bez pohrůžky pokutou či ztráty bodů dává podzimní přezouvání smysl. Málokdo vyjde v prosinci ven v sandálech, když si může obout teplé a stabilní boty na zimu.

Autor: Inzerce

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
Toplac s.r.o.
BMW Group Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.