AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint


Nejlepším řidičem soutěže Scania YETD 2012 se stal Ir

Gabriel Warde z Irska vyhrál vzrušující evropské finále Scania soutěže mladých řidičů kamionů YETD 2012.

Gabriel Warde z Irska vyhrál vzrušující evropské finále Scania soutěže mladých řidičů kamionů YETD 2012. Na druhém místě se umístil Rus Dmitrey Semenov a na třetím místě Stephen Lacombe z Francie. V sobotu, 8. září odpoledne, podpořilo soutěžící v Södertälje ve Švédsku téměř 10 000 diváků.

„Bylo skvělé vidět, jak byli řidiči koncentrovaní a soustředění v průběhu soutěže,“ říká Erik Ljungberg, Senior Vice President a ředitel Scania Corporate Relations.

„Gabriel je jediný, který může sám sebe nazývat nejlepším mladým řidičem kamionu v Evropě, ale myslím si, že všech 24 soutěžících může být považovaných za vítěze – za zvládnutí náročných dvou dnů soutěžního finále.“

Finálový turnaj se uskutečnil v průběhu dvou dnů a zahrnoval náročné disciplíny z oblasti hospodárné a defenzivní jízdy, zabezpečení nákladu, kontroly vozidla před jízdou, záchranářských a hasičských dovedností a bezpečného, přesného manévrování. Soutěžící ve finále museli prokázat, že mají schopnosti a dovednosti odpovědných řidičů těžkých nákladních vozidel.

První cenou v soutěži bylo zcela nové vozidlo Scania R-série v hodnotě 100 000 EUR. Soutěže Scania Young European Truck Driver 2012 se účastnilo více než 17 000 mladých řidičů kamionů mladších 35 let z 24 evropských zemí. Soutěž je hlavní součástí globální iniciativy společnosti Scania pro odpovědnou a bezpečnou jízdu, kterou Scania zahájila v roce 2003.

„Řidič je jedním z nejdůležitějších faktorů v oblasti těžké nákladní dopravy,“ říká Erik Ljungberg. „Vozidla a infrastruktura mají samozřejmě zásadní význam, ale hospodárná a bezpečná jízda je především záležitostí lidského chování. Cílem společnosti Scania je prostřednictvím YETD pomoci zvýšit počet profesionálních řidičů, přičemž neustále zdůrazňuje jejich velký význam při ziskovosti dopravních společností a bezpečnosti silničního provozu, stejně jako při dopadu na životní prostředí. Chceme tímto přilákat více mladých, schopných řidičů do podnikání v dopravě.“

Scania soutěž Young European Truck Driver má podporu Evropské komise a Mezinárodní unie silniční dopravy. Nadnárodními sponzory soutěže jsou Michelin a Volkswagen. Soutěž také probíhá v Latinské Americe, Africe a v Asii. V roce 2012 soutěž přilákala rekordní počet, více než 70 000 soutěžících po celém světě.

Českou republiku v tomto letošním evropském finále reprezentoval čtyřiadvacetiletý Petr Kopecký z Kundratic u Jilemnice. Po pátečních kvalifikačních disciplínách (jízda hospodárnosti, zajištění nákladu, kontrola vozidla před jízdou, hasičské a záchranářské dovednosti) se Petr umístil mezi devíti nejlepšími řidiči. V sobotu následovala poslední kvalifikační disciplína – Super Z, jež měla prověřit schopnosti řidiče při couvání s návěsem. Zde však štěstí Petra opustilo a jeho postup z kvalifikace nebyl vůbec jistý. Při čtení postupujících se dlouho neobjevovalo jeho jméno, ale nakonec Petr postoupil jako osmnáctý. Tedy na hraně mezi postupem a vyřazením, jelikož z 24 postupovalo 18 soutěžících. Po kvalifikaci následovala disciplína Combo, jež měla prověřit schopnosti řidiče v manévrování vzad a správném umístění vozidla v „garáži“. S touto disciplínou si Petr a hravě poradil a dostal se tím mezi 6 nejlepších finalistů. Do další disciplíny – Poval svého krále, ho vyzval francouzský řidič Stephen Lacombe. Nervy drásající souboj nakonec vyhrál Stephen Lacombe. Z původně 18. místa tak Petr obsadil krásné 5. místo.

„Byl to úžasný víkend plný zvratů, krásných ale i velmi krušných chvil. Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit této soutěže s tak úžasnou partou,“ zhodnotil finále ve Švédsku Petr Kopecký.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
BMW Group Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
BOSCH