AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
BusPoint
Auto Fit, spol. s r.o.


Bridgestone hledá trvale udržitelné materiály

Pokročilý stav výzkumu technologie pro diagnostiku chorob kaučukovníku brazilského

Bridgestone v rámci svého výzkumného projektu úspěšně přečetl hlavní sekvenci genomu kaučukovníku brazilského (Hevea brasiliensis). Nové informace o genomu mohou podpořit vývoj lepších šlechtitelských technologií a pěstitelských metod kaučukovníku brazilského, který je zdrojem přírodního kaučuku. Získané poznatky by rovněž mohly urychlit vývoj klonu s lepší odolností vůči chorobám a zvýšenou snášenlivostí stresových situací. Díky tomu bude možné zvýšit výnosy a kvalitu vyráběného latexu.

Právě kvůli latexu je kaučukovník brazilský pěstován. Následně se z něj totiž získává přírodní kaučuk potřebný k výrobě pneumatik a celé řady dalších důležitých gumárenských produktů. Průlom ve výzkumu se podařil ve spolupráci s laboratoří Genome Informatics Laboratory v Národním institutu genetiky se sídlem v Mišimě v prefektuře Šizuoka.

Bridgestone provádí základní výzkum molekulárních metod šlechtění kaučukovníku brazilského s cílem zvýšit produktivitu přírodního kaučuku. V zájmu urychlení těchto výzkumných aktivit dekódoval Bridgestone společně s laboratoří Genome Informatics Laboratory v japonském Národním institutu genetiky 1,4 miliardy komplementárních párů bází (bp) genomu kaučukovníku brazilského. Data sekvence získaná tímto výzkumným projektem pokrývají podle odhadů více než 90 % genově bohatých oblastí genomu.

Další úspěchy na cestě k 100% trvale udržitelným materiálům se týkají výzkumu technologie pro diagnostiku chorob kaučukovníku brazilského. Bridgestone se zaměřil v rámci společného výzkumného projektu s organizací NEDO*8 na řešení vážného problému souvisejícího s bílou kořenovou hnilobou, která napadá kaučukovník brazilský v jihovýchodní Asii, kde je pěstováno více než 90 % těchto stromů.

V současnosti je bílá kořenová hniloba rozpoznávána vizuální analýzou, která má však malou přesnost. Následkem je pozdní zjištění choroby nebo určení zcela chybné diagnózy. Tyto aspekty pak vedou k jejímu velkému rozšíření. Bridgestone proto od roku 2010 spolupracuje s indonéskou agenturou pro posuzování a aplikaci technologií, se zemědělskými univerzitami v Bogoru a Tokiu, s Univerzitou pro zemědělství a technologie v Tokiu a s univerzitou v Kjúšú na podpoře technologií pro diagnostikování a zamezování šíření této choroby v rámci výzkumného projektu zastřešeného organizací NEDO.

Během výzkumné spolupráce byly vyvinuty čtyři nové technologie pro včasnou detekci choroby: o Detekce patogenu na základě analýzy DNA o Diagnóza na základě analýzy latexové složky o Diagnóza na základě spektrálního měření a měření teploty povrchu listů o Diagnóza regionálního zdravotního stavu na základě analýzy satelitních snímků

Uvedené technologie jsou založeny na poznatcích z mnoha vědeckých oborů včetně rostlinné patologie, molekulární biologie, analytické chemie a dálkového snímání. Nově vyvinuté technologie umožňují včasnou diagnostiku choroby pomocí jednoduchých nástrojů, které nespoléhají na vizuální analýzu a dokážou stanovit množství patogenů v půdě.

Bridgestone bude pokračovat ve spolupráci s indonéskými a japonskými univerzitami s cílem vylepšovat a sdílet diagnostické technologie zaměřené na ochranu a posilování zdravotního stavu kaučukovníku brazilského (Hevea brasiliensis), který je zásadní rostlinou pro zajištění stabilních a trvale udržitelných dodávek přírodního kaučuku v budoucnosti. Bridgestone plánuje pro rok 2013 další vylepšování a optimalizování výše uvedených technologií, a od roku 2014 uvažuje o jejich komerčním využití v praxi.

Bridgestone se v mnoha oblastech aktivně podílí na rozvoji šlechtění a pěstování rostlin, které jsou zdrojem přírodního kaučuku. Například od února 2011 se Bridgestone angažuje v mezinárodních biotechnologických projektech zaměřených na zvyšování produkce přírodního kaučuku ve spolupráci s Národním institutem pro pokrokovou průmyslovou vědu a technologii a Indonéskou agenturou pro posuzování a aplikaci technologií.

V souvislosti s rostoucím počtem automobilů po celém světě se očekává, že bude vzrůstat poptávka po pneumatikách. Bridgestone proto usiluje o efektivní využívání přírodních zdrojů a podporuje iniciativy zaměřené na snižování, opětovné používání a recyklování. Bridgestone je navíc přesvědčen o tom, že v budoucnosti by nové suroviny pro pneumatiky měly být odvozeny od trvale udržitelných materiálů. Bridgestone se proto snaží vyvinout pneumatiky ze 100% trvale udržitelných materiálů výzkumem bio materiálů v mnoha oblastech včetně výše uvedeného výzkumu zaměřeného na zvyšování produktivity přírodního kaučuku.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
BMW Group Česká republika
Siems & Klein