AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
BusPoint
Auto Fit, spol. s r.o.


Studenti technických oborů startují svůj AUTO JOB

Společnost AUTOJOB s.r.o. připravila ve spolupráci se svými partnery již šesté kolo vědomostně orientované soutěže Nastartuj svůj auto job. Tentokrát poměřilo své síly 113 soutěžících žáků a studentů z 22 partnerských odborných škol.

Zdá se, jakoby to byl začarovaný kruh. Čerství absolventi pláčou, že o ně zaměstnavatelé nejeví zájem, zaměstnavatelé si zase stěžují na nezájem učňů a studentů o obor a prohloubení vzdělání nejen v podobě školních povinností. Obě strany tak snadno podlehnou dojmu připodobňujícímu hledání jehly v kupce sena. S tímto dokola omílaným tvrzením se setkáváme vskutku často. Je to však skutečně tak, že často opakovaná lež se stane pravdou?

„Najít šikovného zvídavého absolventa, který má zájem o obor, je iniciativní, samostatný a ví, čeho chce dosáhnout, je takřka nemožné“, slýcháme na jedné straně z řad majitelů firem. „Nikdo mi nedá šanci ukázat co ve mně je a rozvíjet se v oboru, který jsem vystudoval, protože jsem bez praxe“ oponují mladí absolventi čerstvě vstupující na pracovní trh. Řada jich pak odchází mimo obor, což je jistě důvod k zamyšlení.

Specializovaný portál pro automobilový průmysl AUTOJOB.cz se soustředí na tuto problematiku již pátým rokem. Otázka zaměstnávání čerstvých absolventů má však podle nás své řešení, které tkví v úzké spolupráci s odbornými školami. Kromě katalogu automobilových škol a oborů, ve kterém si zájemci o obor mohou vyhledat vhodnou instituci pro své další vzdělávání například podle regionu, se zaměřujeme na studenty a žáky samotné. Opakovaně klademe důraz na jejich vlastní iniciativu a zájem o obor a umožňujeme jim, aby na pracovní trh po škole nevstupovali jako nepopsaný list.

O situaci absolventů již bylo naznačeno dost. Dle našich zkušeností se ukazuje, že situace není bezvýchodná. Žáci, kteří si již během studia vytvářejí svůj Pracovní profil v Pracovní knížce AUTOJOB přicházejí již před svého prvního zaměstnavatele s kvalitní profesní vizitkou. Dobré reference, které mladý člověk získá od svého vyučujícího ze školy, mistra odborného výcviku či z povinné školní praxe rozhodně mají svou vypovídací hodnotu a možní budoucí zaměstnavatelé je přijímají velmi kladně.

Dlouhodobá profesní vizitka totiž neklamně hovoří o skutečném zájmu a trvalé snaze si budovat dobré jméno a prohlubovat své znalosti. Možnost průběžně si doplňovat nejen své kariérní úspěchy, ale také odborná školení, zvyšuje bonitu takové Pracovní knížky. Pokud jde o vzdělávací instituce jako takové, ty vnímají tuto službu jako účinný motivační nástroj práce se studenty. Je totiž více než jasné, že možnost získat od svého vyučujícího pěknou a pochvalnou referenci bude mít jen ten, kdo se o to zaslouží.

Třešinkou na dortu spolupráce portálu AUTOJOB.cz s odbornými školami je pak vědomostní soutěž pro studenty technických oborů v oblasti automotive. Soutěžící během třech měsíců trvání soutěže prokazují nejen svůj hlubší zájem o obor, ale i vytrvalost a odhodlání dotáhnout započatou věc do konce. Otázky jsou koncipovány tak, aby vycházely ze školních znalostí, nejednou však je třeba dohledat řešení v literatuře či na internetu. Soutěžící z jedné školy mají možnost nad komplikovanějšími otázkami spolupracovat navzájem, mnozí pak konzultují problematiku se svými vyučujícími a obohacují tak každodenní školní vyučování novými podněty.

Společnost AUTOJOB s.r.o. připravila ve spolupráci se svými partnery, autorizovaným dealerem Volvo společností Auto Průhonice a.s., společností Porsche Praha-Prosek, jež je součástí Porsche Inter Auto CZ a poskytovatelem komplexních asistenčních služeb Europ Assistance s.r.o. již šesté kolo vědomostně orientované soutěže Nastartuj svůj auto job. Tentokrát poměřilo své síly 113 soutěžících žáků a studentů z 22 partnerských odborných škol, studujících 11 různých oborů. Nejčastěji pak z oborů automechanik, autotronik a autoelektrikář.

Slavnostní odpoledne s vyhlášením vítězů a předáním věcných cen proběhlo 11. května 2012 v nově otevřeném dealerství Volvo společnosti Auto Průhonice a.s. ve Stodůlkách a pozvání přijali finalisté se svými rodiči či přáteli ze všech koutů republiky. Nejdelší cestu vážil zástupce Olomoucké střední školy polytechnické Martin Štěpánek. Olomoucká polytechnická střední škola byla také vyhlášena jako organizací s největším počtem soutěžících studentů. Mezi nejúspěšnější pak patřila Integrovaná střední škola Vysoké nad Jizerou, VOŠ a SPŠ automobilní a technická České Budějovice či SOŠ a SOU Hostivař.

Finalisté byli odměněni za svou snahu značkovými bundami, mikinami, tričky, batůžky, kšiltovkami, poukázkami na asistenční služby nebo také alkohol testrem. Přítomní si prohlédli prostory showroomu i servisu s průvodcem panem Ing. Janem Měchurou, tamním vedoucím servisu. Po krátkém občerstvení jsme využili příjemného setkání k prostoru pro diskuzi s finalisty o jejich zkušenostech s hledáním školních praxí, s absolventy s hledáním uplatnění na trhu práce a o dojmech ze soutěže.

Podpora soutěže ze stran sponzorů, škol a jednotlivých učitelů a v neposlední řadě samotných aktérů soutěže – studentů, nás velmi těší a posiluje vědomí dobře započaté cesty za lepší uplatnění těch šikovných, odhodlaných a pro obor nadšených mladých odborníků, kteří mají místo srdce motor.

Autor: Andrea Hrubá

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Siems & Klein
Mercedes-Benz
BOSCH
Toplac s.r.o.