AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Pracovní knížka AUTOJOB

Pracovní knížka AUTOJOB

Již více jak půl roku se setkáváme nad tématikou výběru zaměstnanců v autobranži. Rádi bychom právě vám jako prvním představili zbrusu nový produkt specializovaného portálu pro automobilový průmysl AUTOJOB.

Co je skryto za názvem Pracovní knížka AUTOJOB?

V prvé řadě se jedná o profesní vizitku svého držitele. Vzhledem k tomu, že je to nástroj selektivní, jde současně i o potvrzení nadprůměrného kvality profesionála v autobranži. Vedle základních informací o vzdělání a praxi je hlavní pozornost zaměřena na hodnocení od referenčních osob, tedy předchozích nebo stávajících nadřízených.

Garantem uvedených referencí jsou konkrétní referenční osoby společně se specializovaným portálem pro automobilový průmysl AUTOJOB. Pracovní knížka provází svého držitele od absolvování odborné školy po celý profesní život a průběžně mapuje jeho kariéru. Elektronická forma umožňuje pravidelnou aktualizaci údajů a snadné odesílání na potenciální zaměstnavatele i mimo partnerskou síť portálu AUTOJOB.

Jak vznikla

Zasílat v současné době podomácku sestavený životopis je stejně účinné, jako spoléhat se při opravě moderního vozu na brašnu s nářadím. Informace v životopise uvedené mají váhu právě toho papíru, na kterém jsou vytištěné. Zaměstnavatel nemá jistotu, zda jste byli za práci oceňováni či naopak. Jen výjimečně v něm najde přehled školení a už vůbec nezíská jakékoliv reference. Přitom právě doporučení prodávají nejlépe. Proč by to nemělo platit také při výběru zaměstnanců? Abychom si náš odhad potvrdili prokazatelným průzkumem, oslovili jsme dva tisíce firem z autobranže. Výsledky byly jednoznačné. Běžně používaný „němý“ životopis kandidáta je pro objektivní posouzení ze strany zaměstnavatele nedostatečný. To, co skutečně rozhoduje o přijetí, jsou reference předchozího zaměstnavatele, organizátora školení, odborné školy – jinými slovy doporučení od kompetentní osoby. Tak vznikl projekt Pracovní knížka AUTOJOB.

Kdo si ji může vytvořit

Pracovní knížka AUTOJOB je účinným pomocníkem profesionálů autobranže, absolventů a studentů automobilových oborů při výběru zaměstnání. Nikoliv však všech. Díky tomu, že se jedná o selektivní nástroj zaměřený na pracovní schopnosti a dovednosti uchazečů, je logicky určena jen těm nejlepším. Výběr této elity oboru však nezajišťuje komise nebo úředníci, ale hodnocení referenčních osob.

Čtyři kandidáti z pěti uspěli

Co tento nástroj dobrého přinese profesionálům v oboru? Stručně řečeno – širší možnosti výběru a vyšší hodnotu na trhu pracovních sil. Volba zaměstnání z pozice držitele Pracovní knížky AUTOJOB je díky doloženým referencím skutečným výběrem z nabízených možností a ne dosud běžnou žádostí o místo. Fandíte-li statistice statistiky, pak úspěšnost námi kandidovaných osob s referencemi je v tomto roce prokazatelných 78%.

Reference – klíčové informace pro zaměstnavatele

Na základě údajů v Profilu uchazeče je umožněno vyžádat si prostřednictvím systému reference odpovědných osob z předchozích působišť. Hodnocení je strukturované a přehledné, umožňuje jak bodové ohodnocení, tak i slovní referenci. Proces vyžádání reference a jejího následného přijetí je uživatelsky přívětivý.

Kdo může být referenční osobou

Reference má vypovídající hodnotu pouze v případě, že ji podává osoba, která vykonává nebo vykonávala nařízenou pozici ve vztahu k hodnocenému. U zaměstnanců se to týká vedoucích, mistrů, odpovědných manažerů, majitelů apod. V případě absolventů pak vyučujících, mistrů odborného výcviku a vedoucích servisů firem spolupracujících se školami. U absolventů školení a kurzů jsou těmito osobami lektoři a školitelé.

Postup při hodnocení

Samotné hodnocení není časově náročné. Referenční osoba zhodnotí dle svého uvážení uvedené schopnosti nebo dovednosti pomocí stupnice od 1 do 5. K bodovému hodnocení může připojit i slovní komentář. Po odeslání získává na e-mail kopii tohoto hodnocení.

Přijetí či nepřijetí referencí

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí reference je pouze na uchazeči. Pokud ji nepřijme, není tato k dispozici budoucímu zaměstnavateli. U odmítnuté reference však zůstává poznámka REFERENCE NEPŘIJATA. Teprve na základě kvality referencí, těchto klíčových informací ze stávajícího nebo předchozího působení, dochází k autorizaci knížky ze strany provozovatele.

Aktivace je na vůli držitele

Pracovní knížka AUTOJOB nabízí dvě varianty aktivace. Aktivní, kdy držitel Pracovní knížky AUTOJOB je viditelný vybraným zaměstnavatelům. Neaktivní, kdy naopak není oslovován, může však průběžně doplňovat údaje a shromažďovat reference. Díky tomu záznamy o profesních zkušenostech přibývají po celou dobu kariéry.

Společnost AUTOJOB s.r.o. provozuje specializovaný portál pro automobilový průmysl www.AUTOJOB.cz

Autor: Milan Švejnoha

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Siems & Klein
Mercedes-Benz
Mitsubishi Motors Česká republika