AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.


GM představuje první přední centrální airbag

Nový bezpečnostní prvek pomůže ochránit řidiče a předního spolujezdce při bočních nárazech

DETROIT – General Motors představí první přední centrální airbag, nafukovací ochranný prvek navržený tak, aby pomáhal chránit řidiče a spolujezdce při bočních nárazech, kdy cestující sedí na opačné, nárazem nezasažené straně vozidla.

Přední centrální airbag bude představený v modelech Buick Enclave, GMC Acadia a Chevrolet Traverse, crossoverech střední třídy, v modelovém roce 2013. Tento nový bezpečnostní prvek bude součástí standardní výbavy modelů Acadia a Traverse s elektricky ovládanými sedadly a všech variant modelu Enclave.

Přední centrální airbag se nafukuje z pravého boku sedadla řidiče a samočinně se lokalizuje mezi přední sedadla blízko středu vozidla. Tento airbag je zkonstruovaný tak, aby poskytoval ochranu při bočních nárazech na spolujezdcovu stranu vozidla, když řidič je jedinou osobou na předních sedadlech. Současně slouží jako absorbér energie mezi řidičem a spolujezdcem v případě bočního nárazu z kterékoliv strany. Předpokládá se, že tento airbag bude prospěšný také v případě převrácení vozidla.

GM analyzoval rozsáhlou databázi fatálních nehod (National Highway Traffic Safety Administration’s Fa­tality Analysis Reporting System database) a zjistil, že hluboko zasahující boční nárazy, kvůli nimž přední centrální airbag primárně vzniknul, zapříčinily v letech 2004 až 2009 11 procent úmrtí připoutaných osob na předních sedadlech při haváriích bez převrácení vozidla, přičemž se sledovala vozidla modelového roku 1999 a novější. Tyto fatální následky, kdy cestující seděl na nenaražené straně vozidla, představují také 29 procent všech úmrtí připoutaných osob na předních sedadlech při bočních nárazech.

„Přední centrální airbag federální zákony nevyžadují a žádný jiný airbag v dnešních osobních vozidlech nenabízí tento druh ochrany osobám na předních sedadlech,“ řekl Scott Thomas, vedoucí konstruktér pokrokových zádržných systémů GM.

Předpokládá se, že přední centrální airbag se stane součástí hodnocení nárazových testů nezávislými organizacemi. Modelový rok 2012 těchto crossoverů střední třídy získal 5 hvězdiček v hodnocení nárazové bezpečnosti organizace NHTSA (New Car Assessment Program) a nejvyšší ocenění bezpečnosti od Insurance Institute for Highway Safety.

„Přední centrální airbag má reálný potenciál zachraňovat životy při bočních nárazech,“ řekl Adrian Lund, prezident pojišťovacího Institute for Highway Safety. „GM a Takata si zaslouží ocenění za průkopnictví v této důležité oblasti.“

GM a dodavatel technologie Takata vyvinuly přední centrální airbag v průběhu tří let. Vyzkoušely přitom mnoho možností, než vytvořily prvek správně umístěný, tlumící a chránící při mnoha druzích nárazů a pozicí osob. Mnoho patentovaných částí zdůrazňuje jedinečnost účinnosti tohoto zařízení, zohledňujícího škálu velikosti osob.

„Protože žádný zádržný systém nedokáže působit na všechny části těla a všechny potenciální zranění, přední centrální airbag je konstruovaný tak, aby působil spolu s dalšími airbagy a bezpečnostními pásy a společně tak vytvářely komplexní zádržný systém,“ řekl Gay Kent, výkonný ředitel GM Vehicle Safety and Crashworthiness. „Tato technologie je dalším důkazem enormního zájmu GM poskytovat cestujícím neustálou ochranu před, v průběhu a po náraze.“

General Motors (NYSE:GM, TSX: GMM), jeden z největších výrobců automobilů na světě, vzniknul v roce 1908. Globální vedení sídlí v Detroitu. GM zaměstnává 208 000 lidí ve všech částech světa a je aktivní ve více než 120 zemích. GM a jeho strategičtí partneři vyrábí automobily ve více než 30 státech. Prodávají je a servisují pod značkami: Baojun, Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Daewoo, Holden, Isuzu, Jiefang, Opel, Vauxhall a Wuling. Globální značka Chevrolet oslavuje v roce 2011 100. výročí svého založení. Největším trhem GM je Čína, následují USA, Brazílie, Velká Británie, Německo, Kanada a Itálie. Pobočka GM OnStar je lídrem v oblasti bezpečnostních, zabezpečovacích a informačních služeb. Více informací o General Motors najdete na www.gm.com.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Interaction s.r.o.