AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
BusPoint
Siems & Klein


Nový SEAT Alhambra s pohonem všech kol přichází na český trh

• Trvalý pohon všech kol pro optimální trakci a stabilitu • Nový velmi úsporný základní motor TDI s výkonem 85 kW/115 k • Skvělá jízdní dynamika a ovladatelnost v kombinaci s excelentním komfortem

SEAT pokračuje ve své produktové ofenzivě a výrazně rozšiřuje nabídku modelů. Alhambra v provedení 4WD s trvalým pohonem všech kol se je od 1.6.2011 k ob­jednání na českém trhu. Díky vysokým rezervám trakce v každé situaci přidává SEAT Alhambra 4WD zcela novou dimenzi ke svým všestranným schopnostem pro rodinné využití, volný čas, podnikání a koníčky. Úspěšné a velmi uznávané MPV nabízí jedinečnou kombinaci extrémně vysoké užitné hodnoty a spolehlivé ovladatelnosti za všech podmínek. Velký podíl na tom má výkonný a úsporný motor 2.0 TDI o výkonu 103 kW/140 k a skvělá jízdní dynamika s výtečnou ovladatelností.

Modelovou řadu Alhambra rozšiřuje také mimořádně hospodárná základní verze poháněná novým motorem 2.0 TDI o výkonu 85 kW/115 k. Maximální točivý moment 280 N.m je zárukou kultivovaného výkonu a úrovně hospodárnosti, která nemá v kategorii MPV obdoby, neboť průměrná spotřeba paliva je pouhých 5,5 litru na 100 kilometrů, což odpovídá emisím CO2 ve výši 143 gramů na kilometr.

Nový SEAT Alhambra se hned od začátku zařadil na vrchol segmentu MPV díky praktické koncepci karoserie, maximální flexibilitě, inovativní technice a mimořádně nízké spotřebě paliva. Dalšími významnými přednostmi jsou excelentní standardy kvality a prémiový charakter společně s konkurences­chopnou cenou. Alhambra díky tomu splňuje nejen očekávání rodin, ale i požadavky podnikatelů, kteří pravidelně překonávají velké vzdálenosti.

Zcela nová Alhambra kombinuje vysokou užitnou hodnotu se sportovním charakterem v typickém stylu značky SEAT. Její sofistikovaný podvozek a rozsáhlá výbava ze světa hi-tech jsou k dispozici s výběrem motorů, které kombinují výkon s mimořádnou účinností. Motory 2.0 TDI s výkonem 103 kW/140 k a šestistupňovou mechanickou převodovkou, resp. s výkonem 85 kW/115 k v novém základním provedení, spotřebují pouze 5,5 litru nafty na 100 kilometrů, což odpovídá hodnotě emisí CO2 143 gramů na km. Na zádi těchto modelů Alhambra je umístěno logo „e Ecomotive“, které značka SEAT používá pro modely s extrémně nízkými emisemi. Také ostatní varianty Alhambry se mohou pochlubit působivými hodnotami spotřeby paliva a emisí. Navíc jsou vybaveny automatickým systémem Start/Stop a rekuperací kinetické energie, které jsou součástí paketu SEAT pro hospodárný provoz. Díky tomu nesou označení „Ecomotive“.

„Klíčovými slovy pro naši novou Alhambru jsou inovace a inteligence. Udělali jsme obrovský krok kupředu z hlediska užitné hodnoty a v oblastech dynamiky a bezpečnosti,“ prohlásil James Muir, prezident společnosti SEAT, S.A. „Její mimořádná koncepce kombinuje nejvyšší úroveň funkčnosti a nejmodernější techniku s excelentními standardy kvality a řemeslného zpracování. A samozřejmě by to nebyl SEAT, kdyby také nepředstavovala vynikající poměr ceny a výkonu.“

Alhambra nabízí celou řadu působivých předností, jimž se dostalo již všeobecného uznání. Kromě mnoha vítězství ve srovnávacích testech automobilových časopisů a čtenářských ocenění obdržela Alhambra také nejvyšší hodnocení bezpečnosti cestujících v nárazových testech Euro NCAP. Kvality nových vozů SEAT Alhambra přesvědčily také společnost bähr&fest, jednoho z předních poskytovatelů předběžných kalkulací zůstatkových hodnot v Evropě: „Delší, širší, hezčí. Tak by šlo stručně popsat rozdíl mezi novou a starou Alhambrou. A díky novým elektricky ovládaným posuvným dveřím je o hodně praktičtější. Je to dobrý tah od španělské dceřiné společnosti koncernu Volkswagen, protože nová Alhambra přináší nejen potěšení z vyspělé techniky, ale navíc představuje i dobrou automobilovou investici. Nová Alhambra obsadila okamžitě první místo v žebříčku zůstatkové hodnoty ve svém segmentu dovážených vozů.“

Rozměry

Alhambra má dokonalé rozměry pro praktické MPV. S délkou 4,85 metru je o 22 centimetrů delší než předchůdce. Také v šířce má o 9 centimetrů navíc (nyní 1,90 metru). Tyto rozměry umožnily vytvořit obrovský vnitřní prostor, v němž se pohodlně usadí dospělé osoby i na sedadlech ve třetí řadě. Dlouhé posuvné dveře, které mohou mít ve výbavové linii Style elektrické ovládání, umožňují snadný přístup ke všem sedadlům. Také zavazadlový prostor převyšuje konvenční představy o velkorysosti, neboť v pětimístné verzi má po sklopení druhé řady sedadel maximální objem 2430 litrů, tedy téměř 2,5 metru krychlových.

Koncept

SEAT se během vývoje tohoto vozu zaměřil mimo jiné na inteligentní a vysoce flexibilní koncept sedadel. Nová Alhambra se prodává buď s pěti, nebo sedmi sedadly. Díky novému systému „EasyFold“ lze sedadla druhé a třetí řady složit do podlahy jedním snadným pohybem. Sedadla ve druhé řadě lze navíc přemisťovat v příčném směru a na přání mohou být vybavena integrovanými dětskými sedačkami. Poloha sedadla řidiče zaručuje nejlepší možnou viditelnost v kombinaci s dokonalou ergonomií.

Design

Design dává hned na první pohled jasně najevo dynamiku nové generace vozů SEAT Alhambra. Široké, přísné proporce, zřetelné linie a osobité oblouky podběhů kol vytvářejí vzhled, z něhož vyzařuje atletická síla. Velké MPV vysílá zřetelný signál o své příslušnosti do rodiny značky SEAT kapotou ve tvaru písmene V, charakteristickou maskou chladiče SEAT a šípovým designem předního spoileru. Zadní partii vozidla dominuje elegantní střešní spoiler společně s dolů protaženým zadním výklopným víkem a rozměrnými zadními světlomety. Na přání je možné objednat elektrické ovládání zadního výklopného víka.

Technika a výbava

SEAT nabízí pro novou Alhambru širokou škálu inovativních systémů, některé z nich na přání. Mezi ně patří například adaptivní bi-xenonové světlomety s funkcí odbočovacích světel a asistentem ztlumení dálkových světel. Další novinkou je parkovací asistent s automatickým řízením, který umožňuje pohodlné parkování na podélná i příčná parkovací místa s minimálním prostorem. Aktivní účast řidiče na parkovacím manévru je samozřejmě stále ještě nezbytná. Třízónová automatická klimatizace Climatronic zaručuje udržování příjemné teploty pro všechny cestující bez ohledu na to, kde sedí.

SEAT Alhambra je k dispozici ve dvou výbavových liniích Reference a Style, přičemž již provedení Reference nabízí bohatou výbavu. Rozsáhlý bezpečnostní paket obsahuje sedm airbagů, včetně kolenního pro řidiče, dětské pojistky pro zadní dveře a stabilizační systém ESP včetně funkce pro stabilizaci přívěsu a sledování tlaku vzduchu v pneumatikách.

Nová Alhambra má nejen extrémně nízké provozní náklady, ale i vysoce konkurenceschopné pořizovací ceny s vynikajícím poměrem cena/výkon, což jsou charakteristické vlastnosti vozů SEAT. Alhambra je vyráběna v portugalském závodě Palmela.

Motory

Pod atraktivním zevnějškem Alhambry se ukrývá zcela nově vyvinutá technika nejvyšší úrovně. Příkladem je paleta nabízených motorů, která nyní zahrnuje dva motory TSI a tři motory TDI s přímým vstřikováním a přeplňováním. Motory TSI poskytují nejvyšší výkon 110 kW/150 k a 147 kW/200 k, zatímco jednotky TDI nabízí 85 kW/115 k, 103 kW/140 k a 125 kW/170 k. Všechny modely mají pohon předních kol – výjimkou je verze s motorem o výkonu 103 kW/140 k, která je k dispozici také v provedení 4WD – a vyznačují se vysokou dynamikou a mimořádně kultivovaným projevem.

Funkce Start/Stop a rekuperace kinetické energie, komponenty z technického programu Ecomotive, se montují standardně se všemi nabízenými motory (kromě jednotky o výkonu 147 kW/200 k) a přispívají k mimořádné hospodárnosti nového víceúčelového vozu značky SEAT. Alhambra 2.0 TDI s výkony 85 kW/115 k a 103 kW/140 k stanovuje nová měřítka ve svém segmentu průměrnou spotřebou 5,5 litru na 100 km a emisemi CO2 pouhých 143 gramů na kilometr. Jednotky TDI jsou navíc vybaveny katalyzátorem SCR (Selective Catalytic Reduction), díky němuž se řadí mezi nejčistější vznětové motory na světě. Na přání dodávaná dvouspojková převodovka DSG – sériově se dodává v kombinaci s motorem 2.0 TSI – řadí neuvěřitelně rychle a plynule. Podobně jako motory nabízí technicky vyspělá převodovka DSG dokonalou kombinaci sportovního výkonu, komfortu a účinnosti.

SEAT Alhambra 4WD

Trvalý pohon všech kol nové Alhambry 4WD přináší řidičům významné zvýšení trakce na všech typech povrchu a v každé situaci. Pohon všech kol je zárukou vyšší úrovně bezpečnosti jízdy a mobility zejména v zimních podmínkách. Mimo to předurčuje Alhambru také k tahání těžkých přívěsů. Nejnovější generace elektronicky řízeného pohonu všech kol je zároveň optimalizována pro dosažení odpovídající jízdní dynamiky a ovladatelnosti. Díky sofistikované konstrukci a perfektně vyladěnému odpružení zcela v duchu španělské značky překvapí SEAT Alhambra svého řidiče sportovními jízdními vlastnostmi, které dosud nikdo u vozů kategorie MPV neočekával. Nicméně vynikající úroveň pohodlí i při jízdách na dlouhé vzdálenosti zůstala naprosto nedotčena.

Pohon všech kol se dodává v kombinaci s motorem 2.0 TDI o výkonu 103 kW/140 k a šestistupňovou mechanickou převodovkou. Předností této kombinace jsou skvělé provozní vlastnosti a vysoká hospodárnost. Nejvyšší rychlosti je 191 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 11,4 s. Alhambra 4WD je hvězdou mezi konkurencí také svou mimořádně dobrou spotřebou paliva, neboť průměrně spotřebuje pouhých 6,0 litru nafty na 100 kilometrů.

Modely SEAT Alhambra 4WD jsou na českém trhu nabízeny s pěti sedadly ve verzích Reference a Style, jejichž základní cena byla stanovena na 766 900 Kč, resp. 843 900 Kč. Bohatá sériová výbava a početné inovativní technické prvky výbavy na přání odpovídají modelům s pohonem předních kol. Alternativně bude Alhambra 4WD nabízena také ve verzi se sedmi velkoryse dimenzovanými samostatnými sedadly. Nová verze základního motoru 2.0 TDI o výkonu 85 kW/115 k s pohonem předních kol má ve výbavě Reference cenu 699 900 Kč

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
auto MOTOL BENI a. s.
Iveco Czech Republic, a.s.
Toplac s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.