AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint
Scania Czech Republic s.r.o.


Zanedbaná údržba motoru snižuje životnost automobilu

Výměna motorového oleje včetně filtru by měla být vzhledem k významným ekonomickým a ekologickým aspektům jednou z priorit každého majitele automobilu.

Motorový olej významně ovlivňuje životnost a stav motoru vozidla. Z těchto důvodů je velmi důležité dodržovat termíny výměny doporučené výrobcem vozidla, po ujetí určitého počtu najetých kilometrů a při revizi použít značkového oleje a olejového filtru. V sítích BestDrive provozní technici pracují výhradně se značkovými oleji, které jsou standardní součástí vybavení i sofistikova­nějších typů motorů. Ty se prezentují i v náročných podmínkách mnoha automobilových závodů mimo jiné na Formuli 1 či Rallye Dakar.

„Je nezbytné dodržovat pokyny výrobců k výměně motorového oleje, který minimalizuje náklady na opravu a to jak přímo v podobě menší spotřeby pohonných hmot, tak i z hlediska možného rizika nákladných oprav z důvodu předčasného opotřebení pohonné hmoty jednotky. Olej samotný, se kterým bude následně pracováno, by však měl splňovat určité kvalitativní normy. Především musí dobře ulpívat na mazaném povrchu a měl by odvádět vznikající třecí a provozní teplo, chránit kovové i nekovové části motoru před korozí. Za studena nesmí být moc hustý, aby byl schopen v co nejkratším čase dosáhnout všech mazaných míst. Naopak za teplejších podmínek nesmí být moc řídký, aby byl schopen na mazaných místech udržet stabilní olejový film“, uvádí Magda Pančochová, marketingová manažerka sítě servisů BestDrive.

„V našich vybraných servisních prodejnách BestDrive provádíme výměnu motorových olejů především systémem odsávání. Pro výběr adekvátního typu oleje pro vozidlo zákazníka je jeho výrobcem předepsaná viskozita a jeho výkonnostní kategorie. V síti BestDrive nabízíme široký výběr kvalitních olejů, který zákazníkovi zaručuje splnění výrobcem požadovaných vlastností i vysokou kvalitu. Naši mechanici jsou schopni pružně reagovat na požadavky zákazníka a doporučit odpovídající typ oleje vzhledem ke kvalitativním normám olejů pro benzínové a naftové motory. Samotná výměna je následně realizována okamžitě, nebo na základě objednání. Velkou výhodou v našich servisech spatřuji rovněž v tom, pakliže mechanik vidí i jinou závadu vozu, majitele na ni upozorní a doporučí řešení. Zákazník má možnost všechny vyměněné součástky vidět.“, dodává Magda Pančochová.

Součástí výměny olejů je vždy výměna olejového filtru, díky kterému jsou z oleje odstraněny částice nečistot, které by jinak společně s olejem tvořily brusnou pastu způsobující opotřebení motoru.

Věděli jste, že…

Kromě mazání mají olej a olejový filtr také následující funkce:

-  Chlazení: vstřebávají a odvádějí teplo z místa tření a zážehu motoru.
-  Čištění: olejem jsou zachyceny a následně odvedeny do filtru znečisťující částečky vznikající při tření. Olejový filtr je zachytí, stejně jako jakékoliv zbytky vznikající při zážehu motoru.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Siems & Klein
BMW Group Česká republika
Standox
Iveco Czech Republic, a.s.