AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.


Pozvánka na Veteránské rojení v Lobči

Czech Classic Car Club patří v současné době mezi nejaktivnější v naší republice. Vedle Sosnění – Jarního a Podzimního – pořádá ještě Veteránské rojení & Sraz anglických vozů, jehož jubilejní desátý ročník se uskuteční v sobotu 11. června na zámku Lobeč.

Tato akce se řadí už několik let k vrcholům veteránské sezóny, o čemž svědčí i neustále vzrůstající počet účastníků. Zatímco na první ročník přijelo pouhých patnáct vozidel, tak letos se očekává příjezd asi 130 historických automobilů a 30 motocyklů. Zúčastnit se mohou vozidla vyrobená do roku 1980, mladší pak jen po dohodě s pořadateli.

Protože se jedná také o sraz anglických automobilů, tak jsou pochopitelně nejvíce, už tradičně, zastoupeny britské sportovní automobily značek Triumph, MG, Austin Healey, Jaguar nebo Mini, ale vítáni jsou i majitelé předválečných vozidel. Snad nikde jinde se nesejde tolik krásné anglické klasiky.

Zatím nejstarším přihlášeným automobilem je Praga Piccolo z roku 1926, z britských automobilů pak malý otevřený Austin Seven (1938) nebo překrásný Jaguar Salon 3,5 (1946).

Ze zajímavých automobilů připomeňme třeba Mercedes Benz 380 SL (1980), jehož prvním majitelem byl zaměstnanec velvyslanectví NSR v ČSSR. Vozidlo bylo dovezeno přes firmu Tuzex a před revolucí byla v republice pouze čtyři další registrovaná vozidla tohoto typu. Jedno vozidlo měla i státní bezpečnost a působilo jako „volavka“. Po renovaci se divákům představí Austin Mini 1275 GT (1973), který mezi miníky patří ke vzácnějším kouskům. „Pohnutou“ minulostí se může pochlubit také MG B GT V8(1974), originální tovární V8 ze závodu v Abingdonu s certifikátem British Heritage. Jeho první majitel – britský diplomat odvezl vůz na misi do Qataru, a první český majitel – bývalý diplomat přivezl vůz po vlastní ose z Británie do Čech.

Pro letošní rok je připravena novinka v podobě jízdy pravidelnosti na zhruba tříkilometrovém okruhu okolo Lobče, jejíž start je plánován na 12.30 hodin. Soutěžící musí absolvovat dvě kola a v každém zajet stejný čas podle stanoveného průměru.

Ještě před ní však bude na zámeckém dvoře probíhat od ranních hodin výstava všech zúčastněných historických vozidel za doprovodu Jazz Kvintetu Turnov. Na 14. hodinu je plánován start orientační jízdy dlouhé necelých osmdesát kilometrů malebnou krajinou Kokořínska. Cíl je opět na zámku Lobeč. Zájemci, kteří přijedou už v pátek, se mohou zúčastnit podvečerního výletu na tajemný hrad Houska.

Naopak, kdo chce zůstat do neděle 12. června, tak má možnost přihlásit se do jízdy pravidelnosti do vrchu v nedalekém Nosálově.

Vstupné na Veteránské rojení je lidové, občerstvení zajištěno, káva se podává v pravém doubledeckeru a pěkné počasí je objednané. Více informací o přihlášených vozech a podrobnostech programu je možné získat na www.veteranske­rojeni.cz

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
Toplac s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.