AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Jaguar začne vyrábět hybridní supersport C-X75

Společnost Jaguar ve spolupráci se závodní stájí F1 Williams uvede na trh převratný supersportovní vůz Jaguar C-X75, který vychází z původního konceptu C-X75.

Jaguar C-X75 se stane technologicky nejvyspělejším modelem britské značky. Nový model nabídne výkon srovnatelný s nejrychlejšími sériově vyráběnými vozy na trhu a bude též vybaven nejmodernějšími technologiemi, které zajistí velmi ekonomický provoz. Nový Jaguar C-X75 dosáhne maximální rychlosti přes 350 km/h a emise CO2 budou nižší než 99g/km.

„Lidé očekávají, že Jaguar bude moderní a inovativní. To je i jedna z hlavních předností značky. Koncept Jaguar C-X75 byl přijat neuvěřitelně pozitivně. Na tomto úspěchu budeme nyní stavět. Žádný jiný vůz nedokáže lépe vyjádřit sebevědomí značky Jaguar a její vynikající technologickou vyspělost,” říká, Adrian Hallmark, Brand Director značky Jaguar.

Projekt Jaguar C-X75 je dokonalým vyjádřením designu a konstrukčních inovací značky Jaguar. Tento vysoce výkonný hybridní supersport zůstane věrný původnímu konceptu, který Jaguar představil na pařížském autosalonu v roce 2010. Zároveň splní požadované normy, aby mohl být homologován pro běžný silniční provoz.

„Vždy jsme kladli důraz na to, aby byl Jaguar C-X75 na silnici stejně nepřehlédnutelný jako původní koncept,” říká Ian Callum, ředitel oddělení designu společnosti Jaguar. A dodává: „Nový model se stane jedním z nejoriginál­nějších, nejhezčích a nejvíce inovativních vozů značky Jaguar v historii. Je též důkazem toho, že i ve světě supersportů dokážeme představit nádherný vůz.”

Jaguar C-X75 bude vyvíjen ve spolupráci s týmem F1 Williams, jehož konstruktéři poskytnou své zkušenosti v oblastech aerodynamiky, výroby z uhlíkových vláken a hybridních technologií. Tato spolupráce tak skloubí to nejlepší z britského automobilového průmyslu.

„Potvrzení tohoto projektu je dobrým znamením o trvalém odhodlání společnosti Jaguar Land Rover využívat stále nové technologie,” prozrazuje Dr. Ralf Speth, výkonný ředitel společnosti Jaguar Land Rover. A dodává: „Supersport typu C-X75 je logickou volbou v případě, že chceme představit špičkový design, jedinečné využití ekologicky šetrných technologií a výkon inspirovaný motoristickým sportem.”

Projekt je též novým milníkem v dějinách obou společností. Jaguar Land Rover a Williams se vůbec poprvé spojily, aby vyrobily jeden z nejvýkonnějších vozů na světě. Ten bude zároveň ekologický a symbolem udržitelného rozvoje. Produkce modelu Jaguar C-X75 vytvoří více než sto vysoce kvalifikovaných pracovních míst ve Velké Británii.

Klíčem k budoucímu úspěchu modelu C-X75 je využití nejlepších technologií z elitního motoristického sportu v oblasti sériově vyráběných vozů. Podvozek nového supersportu bude vyroben z uhlíkových vláken. Bude tak velmi pevný i velice lehký.

Společnost Jaguar i nadále pokračuje ve vývoji a využití technologie mikroturbíny, kterou už představila v původním konceptu C-X75. Mateřská společnost Tata též koupila podíl ve firmě Blandon Jets a bude pokračovat ve vývoji této pokročilé technologie. Ta bude hrát důležitou roli i v budoucnosti značky Jaguar.

Koncept se stal skutečností i díky vývoji inovativního motoru. Nový vůz bude pohánět přeplňovaný spalovací motor s nízkou kapacitou, který na každé nápravě bude doplňovat vysoce výkonný elektromotor.

„Díky kompaktním rozměrům bylo možné umístit motor nízko do vozu, čímž bylo dosaženo optimální hmotnosti a bylo i možné zachovat siluetu původního konceptu. Speciální motor dokazuje, že Jaguar C-X75 je skutečným hybridním supersportem, který bude moci jet i na tichý elektrický provoz. Dojezd s využitím pouze elektrickým motorem bude přes 50km,” vysvětluje Bob Joyce, vedoucí konstrukčního oddělení společnosti Jaguar Land Rover.

Kombinace elektromotorů a spalovacího motoru udělá z C-X75 jedno z nejrychlejších sériově vyráběných automobilů na světě. Z 0 na 100 km/h zrychlí za necelé tři vteřiny a maximální rychlost přesáhne 350 km/h. Neméně důležité je, že vysoký výkon bude dosažen při velice nízkých emisích pod 99g/km. Takto nízkých emisí bylo dosaženo díky odlehčenému podvozku a nové pohonné jednotce.

Williams F1 patří již tři desetiletí mezi špičku v konstrukci sportovních vozů. Jeho podíl na vývoji modelu Jaguar C-X75 je důkazem velkých ambicí celého týmu. Zároveň budou spolupracovat dvě špičky britského automobilového průmyslu .

„Nové partnerství se značkou Jaguar Land Rover nám nabízí příležitost spolupracovat s jednou z nejslavnějších ikon světového automobilového průmyslu,” prohlásil Sir Frank Williams, prezident týmu Williams F1. A dodává: „Williams se vždy považoval za konstruktérskou firmu, tento projekt nám umožní spojit naše technické zkušenosti s něčím skutečně výjimečným.”

Jaguar C-X75 nabízí zákazníkům zcela nový zážitek a v mnoha ohledech nastaví nové měřítko kvality poskytovaných služeb. Zkonstruováno bude pouze 250 vozů v cenovém rozpětí 700 000 – 900 000 britských liber. Cena na jednotlivých trzích se bude odvíjet od daňových sazeb.

„Nikdy předtím neuvedla společnost na trh tak ambiciózní vůz,” prohlásil Carl-Peter Foerster, výkonný ředitel koncernu Tata Motors. A pokračuje: „Toto je Jaguar budoucnosti. Příležitost pro inovaci tohoto typu byla i důvodrm, proč Tata Motors investovala do značky Jaguar. Je naprosto fantastické, že projekty jako C-X75 se mohou stát skutečností.”

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
BMW Group Česká republika
Standox
Interaction s.r.o.
Mercedes-Benz