AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint
Interaction s.r.o.


Výběr zaměstnance část čtvrtá – role v týmu

Po předchozím roztřídění kandidátů na základě došlých životopisů, referencí a telefonické komunikace podpořené dotazníkem se nyní dostáváme k pozvání těch nejzajímavějších.

Udělali jsme maximum, aby to byli jen ti nejvhodnější. Rozhovor s uchazečem tedy rozhodne. Budeme se rozhodovat pouze na základě vzájemných sympatií, tzv. chemie, nebo se na základě získaných informací rozhodneme pro skutečnou posilu týmu?

Skutečně víme, koho hledáme?

Tuto kontrolní otázku bychom si měli znovu položit ještě před tím, než se setkáme s prvním kandidátem. Jestliže jste již vyzkoušeli výhody telefonického dotazníku a zadali uchazeči též úkol k osobnímu setkání, jste dobře připraveni. Zůstává zde však bod, o kterém jsme dosud nehovořili. Pakliže se jedná o týmovou spolupráci, je velmi zásadní, zda nový kolega tzv. zapadne. Bohužel se stává, že často hledáme pouze klon oblíbeného či v lepším případě úspěšného člena týmu. Podívejme se na to trochu jinak.

Role v týmu Vynecháme-li vedoucího týmu, který bude velmi často právě tou osobou, která provádí výběr, pak nám zbývá pro tým přibližně sedm rolí. Během četby tohoto odstavce se prosím zkuste zamyslet nad jeho využitím.

Začněme u role NAVRHOVATELE – Režiséra. Toto je člověk činorodý, impulzivní, dominantní, který navrhuje a řídí práce v týmu. Vyžaduje akci, žene tým k vyšší produktivitě. Je výborným zástupcem vedoucího.

Dalším členem je INOVÁTOR – Chrlič. Jeho hlavním rysem je inteligence a individuální přístup. Prosazuje svoje nápady, avšak přehlíží druhé. Přichází s novými podněty a originálními řešeními. Má velkou představivost a je zdrojem inspirace pro ostatní. Zajímají ho jen globální náhledy, žádné detaily. Nedělá mu problém odejít od rozdělané práce.

Důležitý protipól předchozí role je UPOZORŇOVATEL – Rejpal. Stručně řečeno je racionální, stabilní, ale skeptický. Snaží se o objektivitu, ale někdy je až příliš pesimistický. Poskytuje detailní analýzy, hodnotí nápady a varuje před chybami. Není příliš nadšený pro nové věci a je tedy jednoznačně nevhodný pro vedení týmu.

Velmi ceněný je ORGANIZÁTOR – Tahoun. Je svědomitý a disciplinovaný. Stará se o to, aby nápady a rozhodnutí byly transformovatelné do konkrétních úloh a zajišťuje, aby byly realizovány. Pracuje systematicky, má rád pevné struktury. Nemá velkou invenci a o nových věcech musí být trpělivě přesvědčován.

Na příležitosti je orientovaný OBJEVOVATEL – Shánil. Charakterizuje jej společenskost, čilost a přátelský přístup. Shromažďuje informace, nápady, navazuje kontakty, vyhledává příležitosti, získává podporu z venku. Nejlépe se mu daří pod tlakem, je dobrý improvizátor, ale špatný realizátor.

Stmelit tým pomáhá nejvíce PODPOROVATEL – Hasič. Je citlivý, empatický a mírný. Je dobrým posluchačem, rozvíjí nápady, všímá si potřeb a problémů ostatních a podporuje je. Pomáhá vytvářet dobrou atmosféru v týmu. Nedokáže však zadat úkol, raději jej udělá sám.

DOKONČOVATEL – Dotahovač. Často málo viditelný člen týmu je většinou tichý pečlivý až úzkostlivý. Úkoly rovněž nepředává. Stará se o to, aby se dodržoval řád a časový plán. Do detailů vše kontroluje. Dává pozor, aby se na nic nezapomnělo. I proto jsme si jej nechali na konec.

Věřím, že Vás při čtení předešlých řádků napadaly podobné myšlenky, jako mne při jejich psaní. Přemýšlel jsem, zda jsem si někdy v minulosti své kolegy zkusil podobně otipovat, jak často se ve firmách různé role opakují, která z nich nám nejvíce chybí a jak asi může fungovat kvalitně vyladěný tým? Konečně nestálo by za to zamyslet se nad tím ještě před výběrem nového člena týmu?

Jak roli správně obsadit

Pakliže Vás zaujalo předchozí rozdělení týmu, je na místě otázka jak poznat přirozenou polohu pro herce, který právě sedí před námi na osobním pohovoru. Nebylo by asi vhodné říci mu dopředu, že hledáte třeba PODPOROVATELE a ještě mu popsat, jaký by měl být. Je třeba jít na to opačně. V předchozích zaměstnáních si svoji roli již přeci zahrál. Nyní je na Vás, abyste správnými otázkami zjistili, o kterou šlo a zda mu byla přirozená. Jinými slovy, zda ji chce hrát dále nebo ne. Na první pokus nebude snadné určit, o jakou z oněch sedmi rolí se jednalo. Snazší bude začít opačně a konfrontovat popis uchazeče s charakteristikou role, kterou pro něj máte připravenou Vy. Pokud víte, koho hledáte, nebude těžké připravit konkrétní dotazy. Věříme, že Vám k tomu poslouží i předchozí shrnutí. Časem jistě získáte praxi v odhadu a jistotu v následném výběru.

Závěrem

Gratulujeme! Jste dokonale připraveni. Máte před-vybrané kandidáty na cestě do firmy. Víte nejen, jak vypadá popis pozice, kterou hledáte, ale i na koho má být nový kolega orientován. V případě týmu znáte též roli nového člena. Navíc umíte zjistit skutečné předpoklady kandidáta pro správné místo v týmu. Můžete se tedy oprávněně těšit na osobní jednání, o kterém si více řekneme v dalším díle.

AUTOJOB TIP:

  • neuspěchejte přípravu před samotným výběrem
  • u pozic v týmu si nejprve zjistěte, která role vám chybí
  • neklonujte ceněné zaměstnance, ale doplňujte tým o chybějící role

Autor: Milan Švejnoha

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Standox
auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.