AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.


První elektromobily Nissan Leaf předány v Evropě

Portugalské konsorcium MOBI.E převzalo vozový park elektromobilů

Prvním evropským zákazníkem, který převzal devět elektromobilů Nissan LEAF, je portugalské konsorcium pro elektrickou mobilitu MOBI.E. Současně byl také jeden tento vůz zapůjčen pro zkušební účely portugalské vládě. Jménem vlády jej oficiálně převzal premiér José Sócrates. Na slavnostním aktu předali Carlos Tavares, výkonný viceprezident společnosti Nissan Motor Co., Ltd. a Pierre Loing, viceprezident pro produktovou strategii a plánování společnosti Nissan International SA, klíčky k vozům generálním ředitelům devíti účastnických firem konsorcia.

Portugalsko bylo první evropskou zemí, která v listopadu 2008 navázala přímé partnerství s aliancí Renault-Nissan v oblasti elektromobilů a při té příležitosti se zavázala k výstavbě rozsáhlé dobíjecí infrastruktury a k podpoře výhod mobility s nulovými emisemi. Konsorcium MOBI.E již v zemi vybudovalo celkem 25 dobíjecích míst. Dalších 1300 běžných nabíječek a 50 rychlonabíječek bude instalováno do června 2011.

„Dnešek předznamenává nástup mobility s nulovými emisemi v Portugalsku, jedné z prvních zemí na světě, která přijala celostátní politiku podpory elektrické mobility. Jsme poctěni, že můžeme být součástí této nové kapitoly v dějinách Portugalska právě se 100% elektromobilem Nissan LEAF. Závazek, který Portugalsko učinilo s ohledem na pokrok v otázce životního prostředí, je následováníhodným příkladem pro ostatní,\" uvedl Carlos Tavares.

V plném proudu jsou dodávky zákazníkům již v Japonsku a USA. V Evropě budou další, individuální dodávky pokračovat v prvním čtvrtletí roku 2011, a to nejprve v Portugalsku, Irsku, Velké Británii a Nizozemsku. Nissan LEAF se v současné době vyrábí v Japonsku, začátkem roku 2013 bude otevřen nový výrobní závod v britském Sunderlandu.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
BOSCH
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz
Mitsubishi Motors Česká republika