AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Siems & Klein
Interaction s.r.o.


Opel Ampera – cena revolučního elektromobilu začíná na 42 900 EUR

• Ekologický model: Prvních 40 až 80 km pouze na elektrický pohon • Operativnost: Akumulátory se dobijí během třech hodin • Žádné limity: Akční rádius může dle potřeby přesáhnout 500 km

Budoucnost právě začíná: Automobilka Opel dnes začíná nabírat objednávky na model Ampera, první evropský elektromobil s prodlouženým dojezdem.

Elektřina je nejlepším řešením pro cestu za nižšími emisemi z automobilové dopravy i nižší závislostí na ropě. Ale elektromobil musí majitelům i celé společnosti přinášet jasné výhody – musí být dostatečně atraktivní nejenom pro obyvatele velkých měst. Nyní mají zájemci takový vůz konečně na dosah ruky: Opel připravuje rozběh sériové výroby revolučního elektromobilu Ampera.

Ampera bude vyhovovat potřebám naprosté většiny uživatelů, protože vedle sady lithium-ionových akumulátorů o výkonu 16 kWh je vybavena i unikátním systémem elektrického pohonu, který zásadně zvětšuje akční rádius vozu. Ampera nabízí všechny výhody elektromobilů (především nulové emise a pozoruhodnou dynamiku), ale netrpí jejich obvyklými neduhy (omezený dojezd či velmi dlouhá doba pro dobití).

To vše dělá ze čtyřsedadlové pětidveřové Ampery první evropský elektromobil, který svému majiteli garantuje naprostou svobodu pohybu, aniž by bylo nutné se obávat ztráty mobility vinou vybitých akumulátorů.

Výrobcem doporučená „evropská“ cena Ampery začíná na částce 42 900 EUR (včetně DPH). Protože výbava se může lišit trh od trhu, může se lišit i konečná cena vozu. Zájemci o nový elektromobil Opel Ampera se mohou registrovat na stránkách www.opel-ampera.com a poté budou dostávat nejenom čerstvé informace o vývoji a výrobě jejich vozu, ale budou mít jako první možnost si Amperu i otestovat. A samozřejmě budou se moci stát i prvními majiteli revolučního elektromobilu – prvé Ampery se za svými majiteli vypraví ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011.

Někteří výrobci dělí cenovou nabídku svých elektromobilů na dvě části: Cenu za vůz a leasingovou cenu za sadu akumulátorů. To opticky zvýhodňuje jejich modely, protože nabídka jasně nespecifikuje leasingový koeficient. Prakticky je ale součet ceny vozu a několikaletých leasingových splátek shodný s cenou, která rovnou zahrnuje cenu vozu i akumulátorů. Nabídka automobilky Opel vylučuje podobná nedorozumění, protože cena Ampery rovnou zahrnuje jak vůz, tak i akumulátory. Opel samozřejmě také dokáže nabídnout Amperu na leasing.

„Ampera definuje novou úroveň e-mobility. Žádný jiný elektromobil nenabízí takovou volnost v individuální přepravě jako Opel Ampera,“ říká Alain Visser, vicepresident automobilky Opel odpovědný za prodej, marketing a poprodejní služby. „Ampera nedělá kompromisy – je to atraktivní i praktický automobil, který je radost řídit a který přináší špičkovou míru kvality.“

Výkonné a rychle se nabíjející baterie

Opel Ampera je elektromobilem, který dokáže bezproblémově fungovat v nejrůznějších klimatických podmínkách. Kola vozu jsou vždy a za všech okolností poháněna pouze elektricky. Při jízdách do vzdálenosti 40 až 80 km je trakční elektromotor napájen ze sady lithium-ionových akumulátorů o výkonu 16 kWh. Při jízdě v čistě elektrickém režimu Ampera neprodukuje žádné škodlivé emise.

Nezávislé studie ukazují, že asi 80 procent Evropanů najede denně méně než 60 km, což znamená, že Ampera svých dojezdem na energii akumulátorů přesně odpovídá tomuto limitu. Vybité akumulátory lze dobít z běžné elektrické sítě 230 V během pouhých třech hodin.

Pokud se řidič vydává na delší cestu, spustí se po vyčerpání akumulátorů malý zážehový motor pohánějící generátor, který dodává energii trakčnímu elektromotoru a dobíjí akumulátory – akční rádius na jednu nádrž potom činí více než 500 km. Tento systém znamená, že Ampera dokáže bez jakýchkoli omezení sloužit celé rodině jako normální rodinný automobil.

Aby se efekt elektromobilů dal vypozorovat ve zlepšení ekologie, musí se jich prodávat vysoké počty. A elektromobil, jako Ampera, představuje rychlou a efektivní cestu k tomuto cíli, protože od svého majitele nevyžaduje prakticky žádnou zásadní změnu životního stylu.

Atraktivní design – na první pohled Opel

Ampera nese zřetelné rysy nového designérského jazyka automobilky Opel – výrazná maska chladiče, velké logo automobilky, tvarovaná koncová světla… Každý detail Opelu Ampera byl vyvíjen a laděn tak, aby nový vůz vynikal skutečně špičkovou aerodynamikou.

Interiér Opelu Ampera se s přehledem vyrovná nejlepším modelům střední třídy – to je mj. zásluha i audiosystému Bose nebo dotykového monitoru v palubní desce.

Opel Ampera již stihl získat i první ocenění od odborné veřejnosti – například známý server www.whatcar.co.uk udělil Ampeře cenu „Greenest Car of the Year“, francouzský magazín L’Automobile ocenil Amperu cenou za inovativnost, polský magazín Auto Swiat přisoudil Ampeře titul „Nejlepší elektromobil“.

Opel Ampera: Předběžné technické specifikace

Typ automobilu 5-dveřový hatchback s pohonem předních kol
Kategorie Elektromobil s prodlouženým dojezdem
Podvozek Vpředu vzpěry McPherson, vzadu vlečená ramena propojená torzní příčkou. Kotoučové brzdy u všech kol. Systém rekuperace elektrické energie při brždění. Elektrický posilovač řízení.
Počet sedadel 4

Jízdní parametry

Max. rychlost (km/h) 161
Dojezd na akumulátory (km) 40 – 80 (v cyklu MVEG)
Celkový akční rádius (km) > 500

Rozměry

Rozvor (mm) 2685
Délka (mm) 4404
Šířka (mm) 1798
Výška (mm) 1430
Zavazadlový prostor (l) 301

Akumulátory

Type lithium-ion
Výkon (kWh) 16

Elektrický pohon

Výkon (kW / k) 111 / 150
Točivý moment (Nm): 370

Exteriér

Kola a pneumatiky Speciálně vyvinuté pneumatiky s nízkým valivým odporem. Hliníkové disky 17“.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Interaction s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Standox