AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint
ContiTrade Services s.r.o.


Nové nízkopodlažní linky MHD v Kolíně

Veolia Transport Východní Čechy spouští od 1. dubna 2010 v Kolíně zkušební provoz stálého oběhu nízkopodlažních autobusů na vybraných linkách a spojích v systému městské dopravy.

Moderními nízkopodlažními vozidly se cestující mohou svést na páteřních linkách MHD číslo 1,2,3 a 4, které spojují střed města s okrajovými částmi Kolína.

Informace o provozu nízkopodlažních autobusů na vybraných linkách naleznou cestující v jízdních řádech, které jsou k dispozici v informační kanceláři dopravce nebo na webových stránkách města Kolína. Na jízdních řádech, které jsou vylepeny na zastávkách, se informace (piktogram vozíčkáře u příslušného spoje) objeví od června 2010.

„Pravidelné nasazování bezbariérových autobusů na vybraných linkách zvýší komfort přepravy cestujících a zpříjemní nástup a výstup především starším lidem, rodičům s dětskými kočárky a pohyblivě handicapovaným občanům,“ řekl Jindřich Poláček, generální ředitel Veolia Transport Východní Čechy. „Zkušební provoz pravidelného nasazování bezbariérových autobusů na vybraných spojích proběhne od dubna do května, po jeho vyhodnocení se počítá s trvalým začleněním nízkopodlažních autobusů na vytipované linky MHD od června 2010, kdy dojde k pravidelné úpravě jízdních řádů,“ dodal Poláček.

V rámci zvýšení kvality MHD v Kolíně nasazuje VT VČ letos do provozu již druhý nový čtyřdveřový částečně nízkopodlažní autobus SOR BN 12, který rozšíří flotilu nízkopodlažních vozidel jezdících v kolínské MHD na deset (Mercedes Citaro A 12 – 3 vozidla, SOR BN 12 – 5 vozidel, SOR NB 12 – 2 vozidla).

Městský nízkopodlažní autobus SOR BN 12 je dvounápravový čtyřdveřový autobus délky 11 790 mm, určený pro hromadnou přepravu osob na kratší vzdálenosti v městském provozu. Tomu odpovídá rozmístění sedadel s prostorem pro dětský kočárek a invalidní vozík pro přepravu tělesně postižených osob. Autobus je vybaven zařízením pro bezbariérový nástup a výstup, jeho celková přepravní kapacita je 106 osob (78 stojících, 28 sedících). Vozidlo splňuje emisní normu Euro IV.

VT VČ zavádí od dubna 2010 na linkách MHD v Kolíně automatické akustické hlásiče zastávek. Tento systém byl vyzkoušen na lince 235012 MHD č. 12 (Kolín-Štítary – Kolín-U Kauflandu), postupně bude rozšířen na jednotlivé linky.

Další novinkou v provozu MHD v Kolíně je zavedené systému dálkového sledování polohy autobusu na dispečerském pracovišti. Od ledna 2010 je toto pracoviště vybaveno systémem G-tel, který umožňuje reálné zobrazení polohy všech vozidel MHD Kolín včetně komunikace (hlasové nebo prostřednictvím SMS) mezi dispečerem a řidičem. Všechny informace o provozu autobusů jsou uchovávány v databázi a následně je možné analyzovat krizové situace, respektive dlouhodobě sledovat stav dopravy a přijímat opatření, které provoz MHD Kolín optimalizují, zejména ve vztahu k cestující veřejnosti. Systém umožňuje pro případy nouze automatické spojení s linkou 112, a to prostřednictvím tzv. tísňového tlačítka.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.