AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.


Lamborghini ve Frankfurtu: Když LP640 nestačí

V nabídce italského malosériového výrobce se objevil další zuřící býk – model Reventón. Vyrobeno bude pouze 20 kusů, přičemž každý exemplář vyjde na jeden milion eur.

Vzhledem k uhlazenosti a stále většímu důrazu na každodenní použití u automobilek Porsche či Ferrari začíná být Lamborghini posledním zástupcem skutečných supersportů. Modely s býkem ve znaku jsou živočišné a naprosto ignorují jak emise či příznivou spotřebu, tak i požadavky na velký kufr a dostatek odkládacích prostor v interiéru. Murciélago, Gallardo či LP640 jsou však jen pouhým předvojem, opravdového dravce představilo novodobé Lambo (pod taktovkou Audi se zlepšilo naprosto vše, přestože „old-school“ základy zůstávají) až nyní ve Frankfurtu.

Pod názvem Reventón se totiž objevuje nový symbol exkluzivity, protože pouhá dvacítka zájemců zaplatí za každý kousek jeden milion euro plus daň. Jeho design má na svědomí stylistické středisko Centro Stile, jméno Revertón pak pro změnu odkazuje za známého bojového býka, který spadal do majetku rodiny Dona Rodrigueze. Tento býk přitom patří mezi nejznámější na celém světě, v roce 1943 totiž v koridě zabil slavného toreadora Felixe Guzmana.

Ve jménu karbonu

Přestože základem pro model Revertón se stalo LP640, venkovní design je kompletně nový. Byl vyroben z karbonu, přičemž na základní skelet je přilepen či přinýtován. Dominantu tvoří příď efektivně rozdělující vzduch mezi otvory sání, převážná část přitom směřuje ke karbonovým brzdám svíraným šestipístkovými třmeny.

Zbytek vzduchu nasávaného rovněž i bočními otvory se stará o chlazení vidlicového dvanáctiválce, jehož objem byl zvýšen na 6,5 litru a který nyní disponuje výkonem 650 koní v neskutečných 8.000 ot./min., točivý moment 660 Nm přichází pak ke slovu o dva tisíce otáček níže. Díky pohonu všech kol lze navíc tuto sílu bez problémů přenést na silnici, z klidu na 100 km/h tak Revertón zrychlí za pouhých 3,4 s, nejvyšší rychlost činí 340 km/h.

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Siems & Klein
Standox
Scania Czech Republic s.r.o.