AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.


AUTODESIGN AWARDS: Nejlepší design roku 2008

Na slavnostním večeru, konaném u příležitosti přehlídky Mmotions 08, vyhlásil časopis AutoDesign&Styling výsledky dalšího ročníku ankety AutoDesign Awards.

Odborná porota, složená z nezávislých designérů, motoristických novinářů a odborníků na automobilový design, volila nejlepší design roku 2008 v kategoriích sériově vyráběných automobilů a koncepčních vozů. V kategorii sériových automobilů získala z nominovaných vozů největší počet bodů Alfa Romeo MiTo, která porotu oslovila svým originálním pojetím, vycházejícím z překrásného kupé 8C Competizione. Přestože mají tvary lehký nádech do retra, jedná se o nejvýraznější novinku letošního roku a asi jen málo lidí bude muset přemýšlet, zda se jim MiTo líbí, nebo ne. V malé Alfě se snoubí krása, vášeň a radost, charakteristická pro tuto italskou značku. Kromě vnějších tvarů nabízí velkou dávku stylu také zajímavý interiér vozu.

Mezi koncepty suverénně zvítězil projekt BMW GINA. Je jedinečný mírou inovace, pokořuje mýty a ukazuje, jak mohou nové technologie, materiály a chytrá řešení ovlivňovat nejen design, ale i celý automobilový průmysl. Tvůrci bavorské studie v čele s šéfdesignérem Chrisem Banglem se nesmířili s pouhým potažením skeletu vozu pružnou látkou a ukázali, jak velký potenciál zvolená koncepce představuje. Vše úhledně zabalili do tvarosloví, pro BMW dnes tak typického. Celkově bylo nominováno 33 konceptů a 50 sériových automobilů. Každý z pětadvaceti porotců volil vždy pořadí pěti nejzajímavějších automobilů v kategorii. Kompletní výsledky včetně komentářů jednotlivých porotců jsou zveřejněny v 17. čísle časopisu AutoDesign&Styling, které vyšlo 26. listopadu 2008.

Výsledky

Kategorie sériové vozy

  1. Alfa Romeo MiTo, 34 bodů
  2. Renault Laguna Coupé, 28 bodů
  3. Volkswagen Scirocco, 26 bodů
  4. Citroën C5, 25 bodů
  5. Ford Fiesta, 21 bodů

Kategorie koncepty

  1. BMW GINA, 58 bodů
  2. Pininfarina Sintesi, 27 bodů
  3. Land Rover LRX, 26 bodů
  4. Citroën Hypnos, 25 bodů
  5. Saab 9-X Air, 24 bodů

Na snímku: vítězný koncept BMW GINA

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Standox
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.