AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein
ContiTrade Services s.r.o.


Nové muzeum Porsche otevřelo své brány

Praha, 29. ledna 2009 – Ve středu 28. ledna 2009 bylo v německém Zuffenhausenu slavnostně otevřeno nové muzeum značky Porsche. Pro veřejnost pak poprvé otevře své brány v sobotu 31. ledna 2009.

Oficiálního ceremoniálu se zúčastnili nejen přední představitelé společnosti Porsche AG v čele s předsedou představenstva Dr. Wendelinem Wiedekingem, ale i prezident zemského parlamentu Peter Straubem, premiér spolkové země Baden-Württemberg Günther Oettinger, místní ministr Heribert Rechem či primátor města Stuttgart Dr. Wolfgang Schuster. Přítomni byli také zástupci rodiny Piëchů a dalších přibližně 200 hostů.

Nové muzeum Porsche je umístěno přímo na náměstí Porscheplatz v těsné blízkosti sídla společnosti Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. Na 5600 m2 výstavních ploch se prezentuje přibližně 80 historických vozidel, které doplňuje více než 200 speciálních exhibicí dotvářejících mozaiku historie společnosti. Součástí muzea jsou také konferenční místnosti, z nichž je umožněn přístup na fascinující střešní terasu. Přímo uprostřed expozice je umístěna restaurace \\\\\\\„Chris­tophorus\\\\\\\“, kde se servírují vybrané delikatesy a která je vyhlášeným místem v celém Stuttgartu. Kromě vystavených automobilů je v centru expozice situován kompletní historický archiv společnosti. Velmi zajímavá je také možnost nahlédnout přímo na práci zkušených restaurátorů, kteří za skleněnou stěnou dávají zákaznické historické vozy Porsche do špičkové kondice.

Budova muzea je držena nad zemí trojicí hlavních opěrných bodů a působí velmi odlehčeným dojmem. Současně jasně ukazuje, že jsou na její konstrukci použity nejmodernější stavitelské technologie. Autorem projektu, který v roce 2005 vyhrál výběrové řízení na nové muzeum, je Roman Delugan z vídeňské společnosti Delugan Meissl Associated Architects. Jeho mottem od počátku návrhu bylo následující: \\\\\\\„Archi­tektura nesmí být vnímána pouze jako stavba další budovy, měla by mít pozitivní efekt na rozvoj osobnosti a těla člověka. Toto muzeum by mělo přenést svět značky Porsche do podoby, které porozumí každý člověk.\\\\\\\“

Samotnou prezentaci uvnitř stuttgartského muzea navrhl profesor HG Merz, který se nesnažil omračovat přílišnými efekty, ale nechal za sebe promlouvat samotné sportovní vozy, které zde hrají hlavní roli. \\\\\\\„Výstava takovýchto produktů nepotřebuje žádné zvláštní aranžmá\\\\\\\“, vysvětluje profesor Merz. \\\\\\\„V muzeu v Zuffenhausenu stojí exponáty v čistě bílé galerii. Minimalizovali jsme pozadí a návštěvníci tak mohou být sami s vystavenými vozy a vnímat je svým vlastním způsobem.\\\\\\\“

Porsche očekává, že nové muzeum navštíví kolem 200 000 lidí ročně. V minulosti, kdy bylo muzeum schopné představit pouhou dvacítku exponátů, navštívilo expozici 80 000 hostů. Nyní je součástí sbírky značky Porsche celkem 400 závodních a silničních vozidel. Ty nejzajímavější z nich se budou postupně střídat v hlavní expozici nazvané \\\\\\\„Muzeum na kolech\\\\\\\“ (Museum on Wheels). Díky tomu je i opakovaná návštěva muzea stále velmi inspirující a zajímavá.

Muzeum Porsche je otevřeno s výjimkou pondělí denně od 31. ledna od 9:00 do 18:00 hodin. Vstupné pro dospělé činí 8 Eur (zlevněné 4 Eura) a děti mladší 14 let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku

Fotogalerie: Nové muzeum Porsche otevřelo své brány

FotografieFotografieFotografieFotografie
FotografieFotografieFotografieFotografie
FotografieFotografieFotografieFotografie
FotografieFotografieFotografieFotografie
FotografieFotografieFotografieFotografie



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
auto MOTOL BENI a. s.
Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika