AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.


Otevřena nová plnicí stanice CNG v Milovicích

Počet plnicích stanic CNG, tedy stlačeného zemního plynu, se opět zvětšil. V pátek 23. ledna 2009 byla slavnostně otevřena plnicí stanice CNG v Milovicích v Armádní ulici 863, takže provozovatelé vozidel na zemní plyn mají už k dispozici 18 stanic CNG.

Zemní plyn se má stát významnou alternativou pro klasická automobilová paliva, benzin a naftu. Jeho předností je nejen výhodnější cena díky dlouhodobě garantovanému daňovému zvýhodnění, ale i mnohem lepší ekologická bilance plynoucí z menšího obsahu škodlivin a oxidu uhličitého ve výfukových plynech motorů spalujících zemní plyn. K osmnácti již otevřeným veřejným plnicím stanicím CNG by mělo letos přibýt 14 dalších stanic CNG, a to v Havířově, Třebíči, Semilech, Plzni, Liberci, České Lípě, na D1 u Humpolce, v Brně, Trutnově a v Pardubicích. Další tři stanice CNG budou zprovozněny v Praze nejpozději do konce března tohoto roku – ve Vysočanech, v Modřanské ulici a na Evropské třídě v Ruzyni. Tím však budování infrastruktury plnicích stanic CNG nekončí. Na další období jsou naplánovány stanice např. v Kladně, Lounech, Nymburku, Opavě, Břeclavi, Valašském Meziříčí, Písku, Jindřichově Hradci, Jihlavě, Vysokém Mýtě, Olomouci, Chebu a dalších obcích.

„Nová plnicí stanice v Milovicích byla postavena jako investice firmy Pavel Švestka, s.r.o. pro zásobování vlastní flotily osobních aut a autobusů, ale bude zároveň provozována jako veřejná plnicí stanice. V této lokalitě byl velký zájem o plničku CNG a jsme rádi, že investor zvolil technologii firmy ASPRO, kterou v České republice zastupujeme. Na světě pracuje více než 3200 kompresorů této značky, v České republice jde o první instalaci, ale věříme, že je to první z řady dalších,“ říká Pavel Chmátal ze společnosti TVAJA CNG, která plnicí stanici realizovala s partnery Vítkovice Cylinders a.s. a AQUACENTRUM Praha s r.o. Zástupce investora, firmy Pavel Švestka s.r.o., a ředitel střediska Milovice Pavel Obšivač k otevření stanice uvádí: „ Celým projektem sledujeme nejen zlepšení ekonomiky provozu našeho vozového parku v Milovicích, ale zejména šetření životního prostředí v Milovicích a okolí, protože jak známo výfukové zplodiny aut poháněných zemním plynem obsahují mnohem méně škodlivin než výfukové plyny benzinových a naftových motorů. Chceme být příkladem pro další firmy v okolí a vycházíme jim vstříc, protože naše stanice bude otevřena 24 hodin denně i pro veřejnost.“

Motoristé, kteří vsadí na zemní plyn, se nemusí spoléhat pouze na stále dost řídkou síť plnicích stanic. Jednak je většina nabízených osobních vozů schopna spalovat také benzin a jednak existuje možnost zakoupit si domácí plničku, což je ideální způsob, jak tankovat soukromá vozidla nebo zásobovat malé vozové parky. Tankovat můžete přes noc nebo kdykoliv své vozidlo nepoužíváte, a to přímo ve vlastní garáži nebo na pozemku. Provoz vozidla na stlačený zemní plyn (CNG) je nejen ekonomický, ale i nejlevnější a nejbezpečnější. Vozidlo na CNG je asi o deset procent dražší, nicméně investice se vrátí již po ujetí asi 40 000 kilometrů. V současné době jezdí na celém světě 9,5 milionu vozidel CNG. „Vozidla na zemní plyn jsou dokonce bezpečnější než vozidla používající benzin, naftu nebo LPG. To je dáno fyzikálními vlastnostmi zemního plynu a potvrzují to i zkušenosti z dlouhodobého provozu vozidel na CNG a testy organizace ADAC,“ říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Siems & Klein
Mitsubishi Motors Česká republika
Mercedes-Benz