AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Mogul Safety Cup 2009: umíte jezdit bezpečně?

Z iniciativy společnosti Autodrom Promotion s.r.o. Česká Lípa začne od 21. února 2009 Mogul Safety Cup, jenž si klade za cíl zajistit větší bezpečnost na silnicích a přiblížit řidičům správné návyky bezpečné jízdy.

Protože ne každý motorista si může dovolit zaplatit drahý kurz bezpečné jízdy, rozhodla se společnost Autodrom Promotion ve spolupráci se společnostmi Paramo a.s, Besipem, Bridgestone ČR, Global Assistance a časopisem AutoHit umožnit absolvování zjednodušeného kurzu v prostředí autodromu Sosnová. „Pod vedením zkušených instruktorů chceme řidičům ukázat, že ne všechno dělají správně. Musíme si také připomenout, že vývoj automobilů se neustále vyvíjí a tomu je třeba přizpůsobit styl jízdy. Proto také chceme, aby každý, kdo se kurzu zúčastní, přijel vlastním automobilem a naučil se správně reagovat na kritické situace, které ho mohou na silnicích potkat, a byl na ně připraven, protože fyzikální zákony obelstít v žádném případě nelze,“ říká Pavel Dušánek, ředitel společnosti Autodrom Promotion s.r.o..

Mogul Safety Cup je pro všechny řidiče a řidičky od 18 let zcela zdarma (!), pouze musí vyplnit registrační formulář na www.mogulsafe­tycup.cz a počkat až bude vyzván/vyzvána, aby se dostavil/dostavila na autodrom do Sosnové u České Lípy. Akce bude probíhat od února do června, vždy o jednom víkendu v měsíci. Během soboty a neděle se tak proškolí 200 řidičů, ale také stejný počet spolujezdců, protože i ti jsou účastníky silničního provozu. To představuje celkem 400 řidičů za víkend. Každý z účastníků kurzu dostane pozvánku a voucher pro návštěvu Kurzu bezpečné jízdy za zvýhodněnou cenu. Každá akce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Nejdříve se dozvědí základní informace a poté se zúčastní jízd na smykové ploše, smykové zatáčce, slalomu apod. Zároveň jsou připraveny zábavné disciplíny, jako je jízda po offroadové dráze nebo motokáry. Nebude chybět ani prezentace dětských zádržných systémů a jejich správné používání. Po skončení Mogul Safety Cupu se celá akce vyhodnotí za přispění všech zúčastněných institucí, aby se zjistilo, jaké přínosy vlastně měla.

Podobným školením bezpečné jízdy procházejí také policisté. V těchto dnech například probíhá na autodromu Global Assistance Racing Arena v České Lípě školení příslušníků Policie České republiky Správy Středočeského kraje. Jedná se v podstatě o klasický kurz bezpečné jízdy zaměřený především na potřeby řidičů Policie ČR při výkonu služby. Už vloni se tohoto kurzu zúčastnily tři stovky policistů Hlavního města Prahy, nyní se během listopadu a prosince proškolí dalších zhruba dvě stě čtyřicet osob pod vedením zkušených instruktorů bezpečné jízdy. Cílem kurzu je zvýšit řidičské umění při rychlé jízdě a jízdě se zapnutým majákem. Kurz se skládá ze dvou částí, přičemž první je rozdělena ještě na další dvě části. V teoretické části jsou řidičům vysvětleny základní prvky bezpečné jízdy, správné používání vozidla a účinky fyzikálních zákonů. Poté následuje obecná praxe, kdy si na dráze zvykají na ideální stopu při rychlém průjezdu zatáčkou a na správné zacházení s pedálem plynu a brzdy. Druhá část zahrnuje speciální školení na kluzkém povrchu včetně nácviku náročných vyhýbacích manévrů. Právě tady se řidiči naučí ovládat své vozidlo v kritických situacích, do nichž se mohou dostat při každodenní práci.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
Standox
BOSCH
auto MOTOL BENI a. s.