AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz


Modernizovaný Porsche Cayman a Boxster

Automobilka Porsche představila na autosalonu v Los Angeles modernizované provedení svých sportovních vozů s motorem uloženým uprostřed – Porsche Cayman a Porsche Boxster. Na českém trhu se obě faceliftované řady objeví v průběhu února 2009.

Porsche sice hovoří o nové generaci, ale ve skutečnosti se jedná o pouhý facelift, který se navíc dotkl výrazněji použité techniky než samotného vzhledu. Největší novinkou jsou údajně zcela nově vyvinuté šestiválcové motory boxer, které nabízejí oproti svým předchůdcům mnohem větší výkon při podstatné úspoře paliva. Zlepšení spotřeby a jízdních vlastností umožňuje také společností Porsche vyvinutá převodovka PDK s dvojitou spojkou. Základní poháněcí jednotka o objemu 2,9 litru má v modelu Boxster výkon 188 kW/255 k a v modelu Cayman 195 kW/265 k, což představuje oproti předchozí generaci nárůst o deset, resp. dvacet koní. Výkonnější motor o objemu 3,4 litru pro varianty S má díky přímému vstřikování benzinu v modelu Boxster S výkon 228 kW/310 k, resp. 235 kW/320 k u Caymanu S, což je zvýšení o 15, resp. 25 koní. Model Cayman S vybavený převodovkou PDK a funkcí „Launch Control“ z volitelného paketu Sport Chrono zrychlí z nuly na 100 km/h za 4,9 s, zatímco základní Boxster s šestistupňovou mechanickou převodovkou je o sekundu pomalejší. S dvouspojkovou převodovkou PDK zůstává spotřeba paliva obou modelů poprvé pod hranicí devíti litrů na sto kilometrů. Vozy vybavené novým motorem boxer o objemu 2,9 litru dosahují spotřeby 8,9 l/100 km. To je o 11 % méně než u předchůdců s převodovkou Tiptronic S. Verze 3,4 litru s PDK spotřebují 9,2 litru na 100 km, což představuje úsporu 16 %.

Nové dvoumístné vozy Porsche jsou rozeznatelné podle nově tvarovaných předních a zadních částí karoserie. Nové hlavní halogenové světlomety s integrovanými směrovými svítilnami připomínají světlomety z typu Carrera GT. Nové koncové světlomety LED jsou na vnější straně zašpičatělé a stylisticky integrované do modifikované zádi vozu. Zepředu se modely Boxster a Cayman odlišují tvarem otvorů pro přístup vzduchu, zezadu pak novými prvky v podobě difuzorové vložky u modelu Boxster a stabilizační plochy u modelu Cayman. Celkový vzhled obzvlášť zdůrazňují podlouhlá poziční světla LED horizontálně umístěná ve vnějších otvorech pro přístup vzduchu. Standardně se montují mlhové světlomety – hranaté u Boxsteru a kulaté u Caymanu. Poprvé se pro oba modely nabízí na přání paket s bi-xenonovými světlomety, dynamickým světlem do zatáček a denními světlomety LED. Ty nahrazují mlhové světlomety a u vozů Boxster jsou složené ze čtyř vedle sebe umístěných diod LED; u Caymanu jsou v kulatých svítilnách uspořádány čtyři diody LED jako na hrací kostce. Základní cena na evropských trzích byla u modelu Boxster stanovena na 38 600 EUR a v případě Porsche Cayman 41 700 EUR. Výkonnější modely Porsche Boxter S budou stát 46 700 EUR a model Cayman S vyjde na 51 500 EUR.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
Mercedes-Benz
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.