AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Umíte bezpečně tankovat?

Umíte bezpečně tankovat?

Podle průzkumu provedeného společností Shell na jednom z největších českých portálů s motoristickou tématikou nevěnují téměř tři čtvrtiny řidičů pozornost bezpečnostním symbolům na čerpacích stanicích nebo jim dokonce vůbec nerozumí.

Společnost Shell proto zahajuje v České republice informační kampaň zaměřenou na bezpečnost řidičů i jejich spolujezdců při tankování. Motoristy bude seznamovat s možnými bezpečnostními riziky a poskytovat rady, jak se vyvarovat riskantních situací. Informace o bezpečném tankování naleznou řidiči nově na stránkách www.tankujtechy­tre.cz. Jak vnímají řidiči bezpečnost na čerpacích stanicích, zjišťovala společnost Shell v bleskovém průzkumu na nejnavštěvovanějším automobilovém serveru v České republice. Přes 95 % zúčastněných respondentů považuje prostory čerpacích stanic za bezpečné. Více než polovina dotázaných (54 %) si však vůbec nevšímá bezpečnostních symbolů na čerpacích stanicích. Přibližně 20 % respondentů zobrazeným symbolům nerozumí. Z aktivit, které pak dotazovaní spontánně uvedli jako nebezpečné, se nejčastěji objevovalo kouření na čerpacích stanicích (87 %) a manipulace s otevřeným ohněm (71 %). Téměř polovina respondentů zmínila tankování s nastartovaným motorem (49 %), používání mobilního telefonu pak 35 %. V odpovědích ovšem většinou chyběly další velmi rizikové aktivity, jako např. tankování paliva do nevhodných nádob, pobíhání dětí bez dozoru po areálu čerpací stanice a nošení oblečení náchylného ke vzniku statické elektřiny. Dotazovaní bezpečnostních upozornění nedbají převážně proto, že je považují za přehnané nebo úplně zbytečné. To se týká především zákazu používání mobilních telefonů.

Shell proto zahajuje informační kampaň s cílem podpořit povědomí řidičů o možných rizicích na čerpacích stanicích a přispět tak ke zvýšení jejich bezpečnosti. Čeští motoristé by se měli dozvědět o typech nebezpečného chování a jeho možných důsledcích. Rady, jak tankovat pohonné hmoty bezpečným způsobem, naleznou řidiči nově na webových stránkách www.tankujtechy­tre.cz v sekci „Tankujte bezpečně“ hned vedle doporučení pro ekonomickou jízdu. „Chceme naše zákazníky informovat nejen o bezpečnostních předpisech na čerpacích stanicích, ale hlavně poukázat na nepříjemné následky, které s sebou může nést nezodpovědné jednání,“ řekl Dušan Nedorost, ředitel čerpacích stanic Shell pro Českou republiku a Slovensko. „Nejde tedy pouze o pravidla a zákazy, ale praktické a jednoduché tipy, jak se riskantních situací vyvarovat.“ Více informací o bezpečném tankování se dozvíte na www.tankujtechy­tre.cz.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Toplac s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Iveco Czech Republic, a.s.
Standox