AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
BusPoint
Mercedes-Benz


Car of the Year 2009 je… Opel Insignia!

Evropská anketa Car of the Year má svého vítěze! Nejtěsnějším možným rozdílem jednoho bodu zvítězil ve finále této přestižní ankety Opel Insignia před novými generacemi vozů Ford Fiesta a Volkswagen Golf.

Pro Opel, resp. General Motors, to je první vítězství v této anketě po 22 letech. Opel Insignia nahrazuje nevýraznou a technicky zastaralou modelovou řadu Vectra. Porotce nezaujal pouze svěží dynamický design této novinky, ale také vysoká technická vyspělost, díky níž Insignia přináší do hlavního proudu střední třídy celou řadu špičkových technologií. Funkce Opel Eye dokáže například sledovat dopravní značení a upozorňovat řidiče na omezení rychlosti nebo zákaz předjíždění, které platí na daném úseku. Zajímavé je rovněž adaptivní tlumení FlexRide nebo adaptivní světlomety AFL+ s devíti režimy svícení podle jízdních podmínek. Opel nabízí tři karosářské varianty a širokou škálu zážehových a vznětových motorů. Kromě verzí s pohonem předních kol si zákazníci budou moci vybrat také modely s vyspělým pohonem všech kol Adaptive 4×4. Výrobce totiž očekává, že v následujících letech začnou motoristé ve větší míře vyměňovat své velké SUV za mnohem hospodárnější a praktičtější sedany a kombi. Opel Insignia byl letos vítězem u 20 porotců, Ford Fiesta u 19 hodnotitelů. Odborná porota je v současnosti tvořena 59 motoristickými novináři z 23 evropských ze­mí.

A jaké jsou kompletní výsledky letošní ankety Car of the Year? V konečném součtu bodů od hlasujících porotců získal ve finále Opel Insignia 321 bodů, druhá Fiesta obdržela 320 bodů a Golf 223 bodů. Na dalších místech se umístily vozy Citroën C5 (198 bodů), Alfa Romeo MiTo (148 bodů), Škoda Superb (144 bodů) a Renault Mégane (121 bodů). Už samotný postup do finále ankety Car of the Year je možné považovat za velký úspěch a důkaz vysokých kvalit, neboť jen do letošního ročníku ankety Car of the Year 2009 bylo nominováno 37 vozů, které splňovaly veškeré podmínky pro nominaci. Porota volí ve dvou kolech, přičemž hlavní kritéria pro hodnocení jsou design, komfort, bezpečnost, hospodárnost provozu, ovladatelnost, jízdní výkony, funkčnost, ekologie, radost z jízdy a cena. Nejdůležitějšími faktory by měly být technické inovace a hodnota v poměru k ceně. V prvním kole se rozhoduje o sedmi finalistech, z nichž pak ve druhém kole volby vzejde vítěz, který se po celý následující rok bude honosit titulem Car of the Year 2009.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.