AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Artega GT připravena do výroby

Artega GT připravena do výroby

V polovině roku vstoupí na světové trhy nová značka Artega, malý německý výrobce exkluzivních vozů z Delbrücku, přičemž prvním nabízeným typem bude pohledné kompaktní kupé s označením Artega GT.

Za značkou Artega se skrývá firma Paragon AG, dodavatel elektronických komponentů pro interiéry automobilů od ovládacích panelů, přes přístroje a displeje až po navigační systémy. Kromě propagace inovativních výrobků firmy Paragon, k nimž patří například senzorové spínače, které přinášejí větší svobodu pro designery a nepodléhají mechanickému opotřebení, se má nové sportovní kupé Artega GT stát vítaným obohacením nabídky v segmentu sportovních vozů a rozhodně nechce být přímou konkurencí pro zavedené výrobce v tomto segmentu. Filozofie pro celý vůz je stejná jako pro jeho interiér od firmy Paragon: nejvyšší kvalita, jednoduchá funkčnost, praktické ovládání, kreativní design a perfektní integrace všech komponentů. Zárukou nejvyšší kvality a z ní pramenícího úspěšného prodeje by měla být úzká spolupráce značky Artega s renomovanými partnery, mezi něž se řadí Volkswagen, Bosch, Hella, Michelin, Bilstein a Recaro. Karoserii vozu navrhl Henrik Fisker, známý automobilový designér, k jehož nejznámějším dílům patří například Aston Martin DB9, Aston Martin V8 Vantage a BMW Z8.

Nová Artega GT má rozhodně co nabídnout. Největší rychlost přes 270 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za méně než 5 sekund nejsou sice hodnoty, které by dnes trhaly rekordy, ale pozornost určitě vzbuzují. Díky důsledně odlehčené konstrukci s prostorovým rámem z hliníku se podařilo udržet pohotovostní hmotnost vozu na hranici 1100 kg, takže v kombinaci s šestiválcovým motorem Volkswagen 3,6 l s přímým vstřikováním benzinu a výkonem 221 kW/300 k vznikl stroj slibující nejen slušnou akceleraci, ale i agilní jízdní vlastnosti. Nové sportovní kupé Artega GT se bude vyrábět v nově postavené továrně blízko vestfálského města Delbrück mezi Hannoverem a Dortmundem. Základní cena bohatě vybaveného vozu je 75 000 eur včetně DPH, zahajovací série 99 vozů s označením Intro 2008 a speciální výbavou bude stát 79 790 eur. Ještě letos má být vyrobeno 170 vozů, pro příští rok se počítá již s 320 vozy a v roce 2010 s 480 vozy. Zatím bude v nabídce pouze kupé Artega GT, ale nová automobilka již prozradila, že se ve svém dlouhodobém plánu rozvoje spoléhá na rozšíření výrobního programu o další modelové řady.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Interaction s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Standox