AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > BMW M5 Edition 35 Jahre

BMW M5 Edition 35 Jahre

Maximální výkon a exkluzivní styl.

Před 35 lety stvořila společnost BMW Motorsport GmbH novou kategorii vozidel. První vysokovýkonný sedan kombinoval jízdní dynamiku sportovního automobilu s komfortem a funkčností špičkového čtyřdveřového vozu. Nový model, který dostal jméno BMW M5 a poháněl ho řadový 6válcec ze sportovního vozu BMW M1, odstartoval působivou kariéru, na jejímž vrcholu v současnosti stojí BMW M5 Competition (kombinovaná spotřeba paliva 10,6–10,5 l/100 km, kombinované emise CO2: 241–238 g/km). Dnes je BMW M5 nejúspěšnějším sportovním sedanem na světě a jeho fascinující vlastnosti i nadále pramení z poznatků, které společnost, nyní známá jako BMW M GmbH, získává na závodních tratích. K tomuto výročí BMW M GmbH představuje speciální edici BMW M5, pod jejíž kapotou pracuje nejvýkonnější motor v historii (460 kW/625 k) a kterou zdobí řada vzrušujících designových a výbavových prvků. BMW M5 Edition 35 Jahre vznikne v omezené sérii 350 kusů a od července 2019 bude dostupné po celém světě.

Jízdní dynamika BMW M5 se v průběhu šesti generací neustále zvyšovala, nicméně tento mimořádně sportovní sedan zůstal nadále věrný svému charakteru. Jako samostatný model postavený na základech BMW řady 5 nabízí mnohem větší porci výkonu, která autentickým způsobem vyjadřuje vášeň pro motorsport. Vysokootáčkový motor, speciální technologie podvozku, které jsou dokonale sladěné s vysokým výkonem motoru, a M specifické designové prvky optimalizující chlazení a aerodynamiku zaručují jízdní vlastnosti, které jsou definovány maximální dynamikou, agilitou a precizností, tedy typickými atributy BMW M5.

Výroční edice s exkluzivními doplňky BMW Individual. Výsledný M pocit a exkluzivní charakter vysokovýkonného sportovního sedanu je v BMW M5 Edition 35 Jahre obzvláště intenzivní. Základním stavebním kamenem výročního modelu je BMW M5 Competition, u něhož výkon inspirovaný motorsportem dosahuje zcela nové dimenze. Je to zásluha motoru V8 s technologií M TwinPower Turbo s maximálním výkonem 460 kW/625 k a točivým momentem 750 Nm, a také specificky naladěných systémů podvozku, pohonu všech kol M xDrive a M aktivního diferenciálu na zadní nápravě. Jízdní zážitky v BMW M5 Competition nejlépe vystihuje silný zátah, optimální trakce, mimořádná jízdní stabilita a ovladatelnost, kterou lze precizně kontrolovat za všech okolností. Z 0 na 100 km/h zrychlí za 3,3 s a rychlosti 200 km/h dosáhne již za 10,8 sekundy.

Exteriér a interiér BMW M5 Edition 35 Jahre je stejně působivý jako jeho jízdní vlastnosti. Obzvláště kvalitní M designové prvky, speciálně vyvinuté pro výroční model, a doplňky BMW Individual dodávají vozu status exkluzivního sběratelského kousku. Jeho nápadný vzhled obzvláště vynikne ve spojení se speciální šedou metalickou barvou karoserie BMW Individual Frozen Dark Grey II, která v sobě ukrývá unikátní pigmentaci vytvářející dojem hedvábně matného povrchu. Nově navržená 20palcová M kola z lehké slitiny Y-spoke v šedé barvě Graphite Grey byla vytvořena exkluzivně pro tento výroční model. Kromě toho jsou třmeny standardních M brzd s dvoudílnými kotouči lakovány leskle černou barvou. Volitelně jsou v nabídce M karbon-keramické brzdy se zlatými třmeny.

Kromě M multifunkčních sedadel a celokoženého černého čalounění BMW Individual Merino s béžovými kontrastními švy je obzvláště exkluzivním prvkem interiéru obložení v provedení zlatého eloxovaného hliníku se strukturou karbonových vláken. Toto obložení slaví ve výročním modelu svoji premiéru. Tyto jemně strukturované, exkluzivitu vyzařující plochy se nacházejí na palubní desce, panelech dveří a středové konzole. Prahové lišty s nápisem „M5 35 Jahre“ a laserem gravírovaný nápis „M5 Edition 35 Jahre 1/350“ na krytu držáků nápojů ve středové konzole jsou dalšími prvky, jimiž se výroční edice odlišuje.

BMW M5: 35 let na vrcholu své kategorie. BMW M5 Edition 35 Jahre svou technologií a designem obzvláště autentickým způsobem zosobňuje filozofii, na které je koncept vysoce výkonného sedanu založen. Motor, přenos hnací síly, podvozek a design BMW M5 vždy tvořily pečlivě sladěný celek. Nepolevující nástup výkonu napříč širokým spektrem otáček je stejně charakteristickým znakem jako agilní a bezpečné vlastnosti vozu na silnici, vzrušující dynamika na závodním okruhu a stylově sebevědomý vzhled.

Už první generace BMW M5 byla nevšedně nenápadná a zdánlivě vypadala jako základní model. Díky tomu byly jízdní vlastnosti o to velkolepější. Mírně modifikovaný řadový 6válec původem z BMW M1 nabízel výkon 210 kW/286 k, což bylo o 9 koňských sil více než v případě legendárního sportovního vozu s motorem uprostřed. Tento nárůst byl dán zásluhou optimalizované digitální elektroniky motoru. „Podvozek musí být vždy rychlejší než motor“ – to byla hlavní zásada M automobilů té doby, což byl také důvod, proč BMW M5 navíc dostalo tužší sportovní povozek, vysoce výkonný brzdový systém, zesílenou 5stupňovou převodovku a samosvorný diferenciál s 25% svorností na zadní nápravě.

Také druhá generace BMW M5 se vyznačovala stylovým vzhledem. Zpočátku výkon dosahoval 232 kW/315 k, od roku 1992 už 250 kW/340 k. Výbava zahrnovala takové prvky, jako je automatické udržování světlé výšky, které zaručovalo charakteristickou rovnováhu mezi závodní dynamikou a špičkovým každodenním komfortem. U třetí generace BMW M5, která byla představena v roce 1998, se poprvé objevily nyní typické dva páry zdvojených koncovek výfuku, diskrétně naznačující mimořádně vysoký výkon motoru. Navíc motor V8 s výkonem 294 kW/400 k vyžadoval výrazně větší nasávací otvory v přední části vozu. Čtvrtou generaci BMW M5 poháněl impozantní motor, který byl ještě skvělejší než dříve. Vidlicový 10válec byl odvozen z motoru F1 a generoval maximální výkon 373 kW/507 k. Kromě toho motor V10 posunul koncept M motorů do nového extrému – motor točil přes 8000 1/min a nabídl jedinečný a působivý zvuk.

S návratem motoru V8 v podobě páté generace BMW M5 byla v roce 2011 poprvé použita technologie přeplňování. Dvě turbodmychadla umístěná mezi hlavami válců a křížené výfukové svody byly hlavními devízami vysokootáčkového motoru s výkonem 412 kW/560 k, jehož sílu přenášela sedmistupňová dvouspojková převodovka a aktivní diferenciál na zadní nápravě. Také šestou, a zatím poslední kapitolu úspěšného příběhu BMW M5 definuje motor V8. S novou pohonnou jednotkou se výkon vyšplhal na 441 kW/600 k, v případě BMW M5 Competition až na 460 kW/625 k. Zde se o maximální přenos výkonu na vozovku vůbec poprvé stará pohon všech kol M xDrive. Přináší zcela novou úroveň jízdní dynamiky a jeho zásluhou je nejnovější a nejvýkonnější BMW M5 snadno ovladatelné, a to i při dynamickém způsobu jízdy a ve vysokých rychlostech.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein
Interaction s.r.o.
Standox