AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint


Hyundai i30 1.6 CRDI: Nejlepší z nabídky

Recept na vytvoření dokonalého hatchbacku je zřejmě jednoduchý, stačí prostě jen vzít to nejlepší od konkurence, přidat trochu toho vlastního koření a máte opravdový kulinářský skvost. Jamie Oliver by záviděl.

Pokud jste někdy viděli v akci Jamieho Olivera, dáte mi zcela jistě za pravdu, že jde o zážitek, který jen tak z hlavy nedostane. I z přípravy obyčejné krupicové kaše dokáže udělat takovou show, že strávníci si posléze připadají, jako by právě okusili božskou manu. Nedej bože, když se pak Jamie pustí do něčeho ještě více pikantnějšího, v tu chvíli vám totiž tečou sliny ještě dříve než vůbec něco strčíte do pusy.

Takový je i případ konkurence pro Ford Focus, VW Golf či Opel Astra, velmi povedeného korejského hatchbacku Hyundai i30. Ten se již na našich stránkách před nedávnem objevil, tehdy šlo ovšem o verzi s benzinovým motorem o objemu 1,4 l. Ta by se dala přirovnat k oné krupicové kaši vzniklé pod taktovkou Jamieho, tentokráte testovaná varianta 1.6 CRDI však již nespadá do nabídky předkrmů. Tohle je hlavní jídlo doprovázené navíc i neskutečným bonusem v podobě dezertu. Korejský Oliver se tentokráte snažil ještě o poznání více než v předchozím vydání, což znamená, že pokud podepíšete smlouvu bez testovací jízdy, neuděláte ani jednu chybu a rovnou sázíte na jistotu.

Bon apetit!

Nesmíte však zapomenout zaškrtnout na formuláři položku označující modrou metalízu a 17palcová litá kola, s nimiž vypadá i30 opravdu úchvatně. Ačkoliv ani v jiné barvě nevypadá Hyundai nepřitažlivě, modrá mu dodává šmrnc. Je to asi stejné, jako kdyby se na vás Jamie podíval svýma modrýma očima.

Navíc, u modré barvy si nebudete až tak často říkat, kde jste to či ono designové téma již viděli, zatímco třeba předchozí barevné provedení testované Jednačtyřky k tomu přímo vybízelo. Srovnání nabízí rovněž i interiér, tentokráte se ale tak děje v rámci kvality, která již není nudným spletencem šedých a černých plastů za tu nejnižší možnou cenu. Hyundai se již hodlá posunout o trochu dále než je reputace výrobce levných vozidel, proto slícování ani příliš nezaostává za kvalitou rivalů z Německa. Sedadla jsou dostatečně komfortní a přitom mají dostatek bočního vedení, nabízejí snad jen možná trochu vyšší jízdní pozici. To sice na jednu stranu není dobré pro sportovní zacházení, na druhou stranu to ale výrazně prospívá bezpečnosti.

Na praktickou notu pak hraje zavazadlový prostor o objemu 340 litrů, který má sice trochu výrazněji vykrojený otvor kvůli zadním světlometům, nicméně pro ingredience na Jamieho kulinářské hody se zde najde dost místa. Jen je nezapomeňte dostatečně zabezpečit, podvozek si je totiž velmi jistý v kramflecích a přímo vybízí k průjezdu zatáček stylem rallye. Dokáže ale také perfektně pohlcovat nerovnosti, vajíčka na Oliverovu omeletu byste tak měli pokaždé dovést v naprostém pořádku.

Je přitom jedno, jak daleko bude obchod, kam pojedete nakupovat. Čtyřválcový turbodiesel o výkonu 116 koní a 255 Nm točivého momentu, které dokážou nejenom efektivně zkracovat vzdálenosti, ale také postačí ke zrychlení z klidu na stovku za 11,6 s a nejvyšší rychlosti 188 km/h. Hyundai také udává průměrnou spotřebu 4,7 l/100 km, což je hodnota, na kterou se sice dostanete, ale bude se tak dít s velkým sebezapíráním. Motor je i přes své dieselové kořeny chtivý po otáčkách, tudíž vás bude v podstatě i nutit, abyste tlačili na pilu. Jak ale již bylo řečeno, ruku v ruce s tím jde podvozek, který vás pokaždé podrží.

Hyundai i30 je tak neuvěřitelně kvalitní vůz, stejně jako jsou kvalitní Jamieho pokrmy. Oproti britskému kuchtíkovi má ale korejský vůz jednu nespornou výhodu, od konce roku totiž bude již i „český“, což znamená, že si získá na tuzemském trhu ještě větší oblibu. Cena 464.900 Kč pak plně odpovídá užitné hodnotě a jen potvrzuje fakt, že zářivě modrý Hyundai i30 1.6 CRDI je stejně dobrý jako pokrm připravený Oliverem. I když, teď mě napadá, že Jamieho z postu nejlepšího kuchaře nedávno sesadil Gordon Ramsay, stejně jako Hyundai i30 začala válcovat třídvéřová Kia Pro-Cee´d. Začínám se ale těšit, s čím se jak Jamie, tak Hyundai vytáhnou, aby si své postavení vzali zpátky.

Hyundai i30 1.6 CRDI Comfort
Cena: od 464.900 korun
Motor: řadový čtyřválec, 1.582 cm3
Koncepce: motor vpředu, pohon předních kol
Výkon: 116 koní v 4.000 ot./min.
Točivý moment: 255 Nm při 1.900–2.750 ot./min.
Hmotnost: 1.366 kg
Objem kufru: 340 litrů
Objem nádrže: 53 litrů
Zrychlení 0–100 km/h: 11,6 s
Nejvyšší rychlost: 188 km/h
Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 5,7/4,1/4,7 l/100 km

Autor: Petr Prokopec

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
BOSCH