AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
BusPoint
ContiTrade Services s.r.o.


Audi R8 V12 TDI: První dieselový supersport na světě

Automobilka se čtyřmi kruhy ve znaku v Detroitu dokázala, že rozhodně nehodlá usnout na vavřínech.

Vůbec první malou dieselovou revoluci způsobilo Audi se svým závodním speciálem R10 TDI. Ten dokázal vyhrát již při svém debutu v americkém Sebringu, mnohem více úspěchů ale dosáhl v rámci legendárního závodu Le Mans, kde v posledních dvou letech pokaždé vystoupal na příčku nejvyšší. Obdobný krok hodlá nyní automobilka udělat v rámci silničních vozů, a to s nově představeným konceptem R8 V12 TDI. Ten má pod lehce pozměněným kabátem implantovaný šestilitrový dvanáctiválcový turbodiesel, který Audi představilo již na modelu Q7. Ve svém supersportovním provedení ale pohonná jednotka dosahuje výkonu 500 koní a především točivého momentu 1.000 Nm, které jsou k dispozici již při 1.750 otáčkách. S touto silou dokáže dieselové R8 pokořit stovku z klidu za pouhých 4,2 sekundy, nejvyšší rychlost má pak dalece přesahovat 300 km/h.

Audi se ale nezaměřilo pouze na výkony. Nový motor totiž již nyní splňuje emisní normy EU6, které začnou platit až v roce 2014. Hlavní zásluhu na tom má vysoce výkonné vstřikování paliva common rail vybavené piezo-vstřikovači, dále pak dvojitý filtr pevných částic a zcela nový systém snižující výfukové plyny na minimum.

Kromě toho dostalo R8 do vínku také magnetické tlumiče s možností dynamického tlumení v režimech Sport a Race. Navíc, při přepnutí do druhého jmenovaného dojde k přenastavení řídicí jednotky, a to na základě satelitní navigace, která rozpozná, že se právě nacházíte na závodním okruhu a díky tomu pozmění charakter vozu. Zvítězit pak již zbývá pouze na vás.

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.
Standox