AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Siems & Klein
Interaction s.r.o.


S elektrickým pohonem ŠKODA VISION E do budoucnosti

První studie elektromobilu značky ŠKODA bude mít premiéru na autosalonu Auto Shanghai 2017.

Účast značky ŠKODA na autosalonu Auto Shanghai 2017 (19. – 28. dubna) je zcela ve znamení elektrifikace: studií Vision E nabízí automobilka poprvé konkrétní specifický výhled na individuální mobilitu budoucnosti. Emocionálně laděné, pětidveřové SUV/kupé ujede až 500 kilometrů na čistě elektrický pohon a dosahuje třetí úrovně autonomního řízení. ŠKODA důsledně pracuje na elektrifikaci své modelové palety a do roku 2025 nabídne pět čistě elektricky poháněných modelů v různých segmentech.

Mobilita zítřka – ve společnosti ŠKODA AUTO běží přípravy a vývoj na plné obrátky. První koncept vozu s čistě elektrickým pohonem a autonomním řízením v historii automobilky ztělesňuje budoucnost elektrické mobility značky.

ŠKODA VISION E je s délkou 4645 milimetrů, šířkou 1917 milimetrů a výškou 1550 milimetrů velice výrazná. Díky dlouhému rozvoru (2850 milimetrů) a krátkým převisům vpředu a vzadu vytvořili technici – jako vždy u vozů značky ŠKODA – mimořádně prostorný interiér. Futuristický koncept slučuje zvýšenou pozici sedadel a velkorysou prostornost, typické znaky vozů kategorie SUV, s dynamicky působící siluetou a plynule klesající linií střechy karoserie kupé.

Se systémovým výkonem 225 kW zrychluje ŠKODA VISION E bez zaváhání a velice dynamicky. Maximální rychlost činí 180 km/h. Výkonné lithium-iontové akumulátory a optimální rekuperace umožňují dojezd až 500 kilometrů. Díky inteligentnímu managementu kooperují oba elektromotory s maximální účinností a pohánějí všechna čtyři kola vozu ŠKODA VISION E. Přední a zadní kola jsou poháněna dle potřeby tak, aby byla neustále zaručena maximální stabilita, bezpečnost a dynamika.

Se studií VISION E umožňuje ŠKODA také nahlédnout do již brzy realizovaných forem autonomního řízení. Podle nejnovějších odhadů bude již v roce 2030 zhruba 15 procent všech nových automobilů jezdit plně autonomně. Studie ŠKODA VISION E splňuje předpoklady pro dosažení třetí úrovně autonomního řízení. Umí se automaticky pohybovat v kolonách, v režimu autopilota projet některé úseky dálnic, držet se v jízdním pruhu nebo se naopak vyhýbat, předjíždět, automaticky vyhledávat volná parkovací místa a automaticky na ně zajíždět a vyjíždět z nich. To zajišťují různé senzory, různého dosahu a nejrůznější kamery, které sledují provoz.

Strategie elektrické mobility

V globální růstové strategii automobilky hraje elektrická mobilita klíčovou roli. ŠKODA na bázi koncernové platformy MEB vyvíjí vlastní koncepty vozů pro čistě elektrickou mobilitu. Elektrifikace modelové palety značky ŠKODA bude zahájena již v roce 2019 uvedením modelu ŠKODA SUPERB s hybridním pohonem s možností vnějšího nabíjení. Krátce poté, v roce 2020, bude následovat čistě elektricky poháněný sériový vůz značky ŠKODA. Do roku 2025 pak značka rozšíří svou nabídku o pět čistě elektricky poháněných automobilů z různých segmentů.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
Siems & Klein
Toplac s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.