AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Mercedes-Benz
Siems & Klein


Všechny modely smart budou k dispozici také s elektrickým pohonem

Světová premiéra čtvrté generace modelu smart electric drive.

Nový smart electric drive je dosud nejatraktivnějším vstupem do světa elektrické mobility. Spojuje totiž agilitu vozů smart a cestování s nulovými lokálními emisemi – to je ideální kombinace pro městskou mobilitu. Čtvrtou generaci potěšení z elektrické jízdy lze prožívat nejen v modelech smart fortwo coupé a smart fortwo cabrio, ale poprvé i ve čtyřmístném modelu smart forfour. Smart se tak stane jediným výrobcem automobilů na světě, který nabízí všechny své modely jak se spalovacími motory, tak i se zcela elektrickým pohonem, napájeným z akumulátorů. Nové modely smart electric drive oslaví světovou premiéru na Pařížském autosalonu (1. až 16. října 2016), uvádění na trh bude zahájeno v USA v prosinci 2016, v Evropě začátkem roku 2017. V Německu bude smart fortwo electric drive nabízen za ceny od 21 940 EUR (nezávazné cenové doporučení včetně 19 % DPH).

„Smart je dokonalým městským vozem a s elektrickým pohonem je ještě o trochu víc dokonalý,“ říká vedoucí značky smart Annette Winklerová. „Proto budeme zanedlouho nabízet všechny naše modely – smart fortwo, smart cabrio a dokonce i náš smart forfour – se zcela elektrickým pohonem. Společně s mnoha fanoušky značky smart a nadšenými řidiči tří předchozích generací se těšíme na jedinečné potěšení z řízení nových modelů smart electric drive. A to za velmi atraktivní ceny, samozřejmě zejména v těch zemích, v nichž jsou státem poskytovány úlevy na nákup elektricky poháněných vozidel.“

Přehled nejdůležitějších informací:

  • Smart je jediným výrobcem automobilů na světě, který nabízí všechny své modely jak se spalovacími motory, tak i se zcela elektrickým pohonem, napájeným z akumulátorů. Modely smart fortwo, smart fortwo cabrio a smart forfour jsou totiž k dispozici ve verzi electric drive.
  • Smart fortwo cabrio je jediným kabrioletem s elektrickým pohonem na trhu.
  • Elektromobil s výkonem 60 kW a točivým momentem 160 N.m nabízí vysloveně temperamentní zrychlení.
  • Kompletně nabitý akumulátor vystačí k ujetí cca 160 kilometrů ve městě podle jízdního cyklu EU.
  • Díky výkonné palubní nabíječce může být smart electric drive nabíjen až dvakrát rychleji než dosud (v závislosti na trhu a elektrické síti).
  • S novou rychlonabíječkou (výbava na přání, k dispozici od roku 2017) bude kompletní nabití otázkou necelých 45 minut (v závislosti na trhu a elektrické síti).
  • V Německu bude smart fortwo electric drive nabízen za ceny od 21 940 EUR. Včetně ekologického bonusu tak bude stát méně než 18 000 EUR.

Smart electric drive: obratná a tichá jízda po městě s nulovými lokálními emisemi

Jízdní vlastnosti jsou jako obvykle agilní a temperamentní, k čemuž přispívá také mimořádně malý průměr otáčení, který hodnotou 6,95 metru u dvoumístného modelu přesně odpovídá jeho sourozenci s konvenčním pohonem. Také v otázce barev a výbavy na přání budou zákazníkům splněna všechna přání. Elektrická mobilita je tak u značky smart maximálně individualizo­vatelná.

Důležitým faktorem pro zákazníky v segmentu elektromobilů je doba nabíjení. Nový smart electric drive bude i v této oblasti výrazně komfortnější. Všechny modely totiž standardně disponují novou výkonnou palubní nabíječkou. V USA a Velké Británii činí doba nabíjení 2,5 hodiny, takže v porovnání s předchůdcem byla zkrácena na polovinu. Prostřednictvím aplikace „smart control“ lze proces nabíjení sledovat pohodlně na dálku a stejným způsobem i ovládat mnoho dalších funkcí, jako je inteligentní nabíjení. Od roku 2017 bude na přání k dispozici mimořádně výkonná rychlonabíječka s výkonem 22 kW. Ta umožní výrazně zkrátit dobu nabíjení akumulátorů modelu smart electric drive. V závislosti na místních podmínkách, při využití třífázového proudu, bude trvat nabití akumulátorů necelých 45 minut.

Sériová výroba modelů smart fortwo electric drive bude probíhat na montážní lince závodu smart v Hambachu. Model smart forfour electric drive bude vyráběn v závodě Novo Mesto (Slovinsko). I tento smart je vybaven akumulátory dceřiné společnosti koncernu Daimler Deutsche ACCUMOTIVE. Tato společnost se sídlem v saském Kamenci vyrábí již od roku 2012 „srdce“ elektrického pohonu modelu smart electric drive.

V zádi modelů smart electric drive pracuje elektromotor o výkonu 60 kW (81 k), jehož hnací síla je přenášena na kola prostřednictvím neměnného převodu. Při rozjezdu z klidu poskytuje okamžitě točivý moment 160 N.m pro dynamickou akceleraci. Dojezd činí cca 160 km, což je ideální pro mobilitu v městských oblastech s nulovými lokálními emisemi. Ve prospěch dojezdu je největší rychlost elektronicky omezena na 130 km/h.

Vzhledem k výkonové charakteristice elektromotoru vystačí smart s jedním neměnným převodem. Řazení je díky tomu otázkou minulosti, což je velká výhoda v hustém městském provozu. Pro zpětný chod se změní směr otáčení elektromotoru. Poháněcí ústrojí je vyráběno v závodě Renault v severofrancou­zském městě Clèon.

Kromě základního jízdního režimu si může řidič zvolit režim ECO, který je koncipován pro mimořádně hospodárný styl jízdy. Za tím účelem je omezena největší rychlost, přizpůsobena charakteristika pedálu plynu a upřednostněn maximální stupeň rekuperace kinetické energie. Při setrvačné jízdě nebo brzdění je kinetická energie vozidla přeměňována na elektrickou energii – probíhá tedy tzv. rekuperace. V základním jízdním režimu je aktivní předvídavá rekuperace, která používá data z radarového senzoru. Jeho úkolem je sledovat dopravní situaci a přizpůsobovat jí v reálném čase stupeň rekuperace.

Smart electric drive kromě toho navíc disponuje funkcí klimatizace interiéru před zahájením jízdy. Tím se ušetří energie a prodlouží dojezd. V interiéru je v tomto případě dosaženo požadované teploty již během nabíjení vozidla ze sítě. Prostřednictvím aplikace „smart control“ lze získávat na chytrý telefon, tablet nebo PC mnohé informace týkající se elektrického pohonu a pohodlně na dálku ovládat funkce, mezi něž patří klimatizování interiéru před zahájením jízdy nebo inteligentní nabíjení. V porovnání s předchůdcem byly rozšířeny možnosti ovládání. Například dvě nastavitelné doby odjezdu zabraňují tomu, aby při častých jízdách nemuselo být stále znovu nastavováno inteligentní nabíjení nebo klimatizování interiéru před zahájením jízdy.

Modely smart electric drive překonávají rozsáhlou standardní výbavu svých sourozenců s konvenčním pohonem, protože mimo jiné mají přídavný přístroj s ukazatelem výkonu a stavu nabití akumulátoru (standardně) nebo na přání zimní paket s vyhřívaným volantem pro nejvyšší úroveň tepelného komfortu. Expresivní vzhled dodá vozu paket electric drive Design (výbava na přání), u něhož jsou bezpečnostní rám tridion a kryty vnějších zpětných zrcátek lakovány exkluzivním odstínem electric green. V oblasti barev a výbavy na přání lze splnit prakticky jakékoli přání, protože program individualizace smart BRABUS tailor made je k dispozici také pro model smart fortwo electric drive.

V době uvedení na trh bude kolem sebe šířit napětí speciální edice smart electric drive greenflash se vzrušujícími stylistickými detaily v odstínu electric green. Tento výjimečný smart electric drive bude k dispozici jako coupé a cabrio za ceny od 27 839 EUR (včetně ekologického bonusu: 23 459 EUR).

Po světové premiéře v Paříži bude nový smart fortwo electric drive uveden na trh ještě v tomto roce v USA, kam v poslední době směřovalo cca 25 procent všech prodaných vozů smart s elektrickým pohonem, napájeným z akumulátorů. Poté, začátkem roku 2017, bude následovat zahájení prodeje dvoumístných a čtyřmístných verzí v Evropě.

Historie elektromobilů smart

Smart převzal roli průkopníka v oblasti elektrické mobility, a to už v roce 2007, kdy v Londýně zahájil zkušební provoz první flotily elektricky poháněných vozidel. Tehdy jezdilo v ulicích britského hlavního města prvních 100 vozidel smart fortwo electric drive – a to s mimořádně velkým úspěchem.

Již v roce 2009 uvedl smart druhou generaci modelu smart fortwo electric drive, jejíž prodej byl zahájen na 18 trzích. Cílem bylo získat s tímto vozem maximum zkušeností a poznatků o tom, jak zákazníci elektromobily používají a nabíjejí. Velká poptávka překonala všechna očekávání. Místo plánovaných 1000 vozů sjelo z montážní linky závodu v Hambachu více než 2000 vozů smart fortwo electric drive.

Také třetí generaci modelu smart fortwo electric drive se od června 2012 podařilo nadchnout široké vrstvy zákazníků pro jeho inovativní a progresivní koncepci pohonu. V roce 2013 byl smart fortwo v Číně prvním elektromobilem evropského importéra. V Německu se stal elektrický smart s tržním podílem cca 40 procent během mimořádně krátké doby jedničkou na trhu mezi akumulátorovými elektromobily a toto postavení si udržel tři roky v řadě.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mercedes-Benz