AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein


MINI VISION NEXT 100: „Každé MINI je moje MINI.“

Vizionářský vůz MINI VISION NEXT 100 je odpovědí MINI na základní otázky městské mobility, které přijdou v následujících letech.

V současnosti je MINI dokonalým prémiovým městským vozem. Digitalizace a konektivita stále více mění způsob, jakým lidé každý den své vozy používají. Tyto změny jsou samozřejmě mnohem rychlejší v městském prostředí. Vizionářský vůz MINI VISION NEXT 100 je odpovědí MINI na základní otázky městské mobility, které přijdou v následujících letech. Bude v budoucnu ve městech prostor na automobily vzbuzující emoce? Co si představit pod spojením „chytré využití prostoru“, které je principem podtrhujícím značku MINI? Jak se MINI dokáže vyrovnat se stále propojenějším digitálním světem?

Základní myšlenkou, stojící za vizionářským vozem MINI VISION NEXT 100, je promyšlené využívání zdrojů a poskytnutí individualizované mobility. Motto „Každé MINI je moje MINI“ částečně popisuje zaměření na sdílení vozidel. V budoucnu si budou moci příznivci značky přivolat MINI, jež bude odpovídat jejich individuálním požadavkům, ať už je den nebo noc. MINI budoucnosti bude k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. V režimu autonomní jízdy vyzvedne svého řidiče, kde bude potřeba, a přizpůsobí se jeho požadavkům, vkusu a potřebám. Srdcem tohoto konceptu je plně propojená digitální inteligence.

Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design, popisuje vizionářské MINI: „MINI nabídne chytrou a na míru navrženou mobilitu ve městech, která podnítí všechny smysly. A v budoucnu navíc nebude nutné automobil přímo vlastnit, aby si člověk užil všechny jeho přednosti.“

Chytrá řešení pro budoucnost dopravy s MINI:

  • „Digitálně mé“ – každé MINI bude moje MINI.
  • „Cooperizer“: spojení mezi řidičem a digitálním mozkem.
  • „Městská motokára“: malé, chytré, obratné. MINI zůstane etalonem zábavy za volantem i po mnoho dalších let.
  • Novátorské používání odpovědných materiálů v interiéru.
  • Sdílení zážitků – uživatelé se stanou součástí komunity MINI.
  • „Digitálně mé“ – každé MINI bude moje MINI.

Stejně jako dnes, tak i v budoucnu bude mnoho lidí nadšených z automobilů MINI a životního stylu, který s nimi souvisí. Avšak aby člověk byl součástí celé akce, nebude muset v budoucnosti MINI nutně vlastnit. Pro návrhářský tým to znamená vyřešit otázku, jak zajistit, aby se MINI dokázalo v široké míře přizpůsobit různým řidičům – tak, aby se každý z nich cítil tak, jako když sedí ve svém vlastním voze přizpůsobeném jeho vkusu. Přitom tento vůz musí být k dispozici kdykoliv a kdekoliv. MINI VISION NEXT 100 je proto navrženo v nenápadné stříbrné slupce. Designéři toto řešení popisují jako „průhledné plátno“. Toto plátno se dokáže přizpůsobit individuálním uživatelům, jejich náladě a dané situaci. Reaguje pouze barva střechy a barevné nasvícení vnitřního prostoru. Pro vytvoření osobitého zážitku využívá MINI projekce barev a grafiky odpovídající danému řidiči.

„Cooperizer“ vytváří spojení mezi řidičem a digitálním mozkem.

Cooperizer je označení centrálního kruhového displeje konceptu MINI VISION NEXT 100, který je typický pro vozy MINI. V MINI VISION NEXT 100 je osvětlen jako kaleidoskop. Zobrazované barvy a tvary symbolizují rozmanitost digitální inteligence umožňující individualizované přizpůsobení automobilu řidiči, přinášející zábavu do vozu, komunikační funkce a také možnost plně autonomní jízdy. Při jízdě může řidič činnost Cooperizeru ovlivňovat otočným ovladačem měnícím atmosféru uvnitř vozu a například i jízdní režim. Díky tomu může automobil nabídnout zcela individualizované zážitky z řízení nebo plně automatickou jízdu. Tlačítko „Inspire Me“ aktivuje jednu speciální funkci Cooperizeru. MINI v tom okamžiku zkontroluje získané informace o řidiči a na tomto základě mu poskytne různé zdroje zábavy. MINI VISION NEXT 100 se například dokáže nastavit do režimu, který řidiči nejlépe vyhovoval, když byl přítomný uvnitř vozu v minulosti. Nebo dokáže řidiči nabídnout zábavnou zatáčkovitou silnici pro objezd města a současně automobil přepnout do režimu John Cooper Works.

„Městská motokára“: malé, chytré, obratné. MINI zůstane etalonem zábavy za volantem i po mnoho dalších let.

I v budoucnu musí být jízda v MINI velmi zábavná a musí řidiči poskytnout možnost automobil skutečně řídit – tak často, jak je to jen možné. Opravdový, mechanický zážitek ze zatáček, brzdění a akcelerace je tím, co dělá MINI MINI. Ale tím to nekončí. V budoucím světě automaticky jezdících vozidel může být možnost manuálního řízení velmi speciální, avšak nadmíru důležitá. Mnoho různých aspektů konceptu MINI VISION NEXT 100 posune zážitek z jízdy motokárou na zcela novou úroveň. Bez displejů a ovladačů působí interiér velmi ryzím a čistým dojmem. Prosklená přední část umožní ničím nerušený výhled na silnici vpředu. Integrované displeje zajistí funkce rozšířené reality a budou promítat upozornění či jízdní stopu přímo do reálného světa před vozem. Tím zintenzivní jízdní zážitky.

Kromě těchto dynamických vlastností zajistí mnoho nečekaných detailů maximální vnitřní prostor na nejmenším možném půdorysu. To je další typická vlastnost MINI. Promyšlené využití prostoru, bezemisní provoz a nepotřebné deformační zóny v takovém rozsahu, jak je známe dnes, umožní dosáhnout téměř takové kompaktnosti, která byla typická pro původní MINI z roku 1959. Pocit značného prostoru je umocněn sedadlem ve tvaru lavice a pedály, které se pohybují spolu s volantem. Volant je k dispozici neustále, nicméně je tu i možnost automatické jízdy, jež přijde vhod například při jízdě monotónním prostředím. V konceptu MINI VISION NEXT 100 má autonomní jízda významnou úlohu, umožní například, aby automobil bez posádky dojel pro palivo, do myčky, do parkovacího místa nebo k jinému uživateli. Pro přepnutí do režimu autonomní jízdy stačí pouze přesunout volant do středu přístrojové desky. Tím současně vznikne více prostoru pro pobyt uvnitř vozu. Plochá podlaha i lavice umožní posádce volně nastupovat z obou stran vozu. Při požadavku na sportovní jízdní styl se zvýší aktivní části sedadel a zajistí pevné držení těl řidiče a spolujezdce. Po zaparkování vozu do úzkého parkovacího místa se dveře vozu automaticky otevřou tak široko, jak je to jen možné.

Novátorské používání odpovědných materiálů v interiéru.

Při výběru materiálů pro koncept MINI VISION NEXT 100 bylo důležité používání materiálů odpovědných k životnímu prostředí. Vysoká kvalita těchto materiálů na dotyk i vzhled musí vydržet i po mnoha letech užívání. S příchodem digitalizace budou analogové kvality vnitřního prostoru stále důležitější. Zvýšená obliba sdílení automobilů bude klást větší nároky na odolnost použitých materiálů uvnitř vozu. Kromě moderních materiálů v podobě recyklovaných plastů nebo hliníku, aplikovaných v prostoru pro nohy, čalounění stropu či bočních panelů, použili designéři MINI také méně obvyklé materiály, jako například mosaz, čedič či celulózu. Vhodným příkladem tohoto použití je lišta obepínající vnitřní prostor s upevněním volantu a případně i Cooperizer. Lehká síť na drobnosti, umístěná za volantem, je vyrobená z čediče, zatímco spodní část sedadel využívá recyklovanou celulózu podobnou papíru. Tyto novátorsky použité materiály odolávají vzniku patiny, a tím pádem vypadají po mnoho let jako nové. Pro zajištění příjemného povrchu a vzhledu použili designéři speciálně navržené výrobní metody. To platí například pro čalounění sedadel z pletené Alcantary, která je nejen robustní, ale také hýří všemi barvami. Designéři uvnitř vozu použili tradiční kombinaci dřeva a kůže. Dalším příkladem podobného vizuálního efektu jsou kola, která při otáčení vytvářejí takzvaný efekt ombro. Celek působí tak, že zatímco ráfek vypadá, jako by stál na místě, střední část kola se otáčí spolu s pneumatikou. Cílem tohoto efektu je, aby každé kolo vypadalo jako mechanický šperk.

Sdílení zážitků – uživatelé se stanou součástí komunity MINI.

Sdílení automobilů, bydlení a různých dalších věcí bude stále oblíbenější, podobně jako digitalizace a konektivita a předvídavá inteligence, které společně značně usnadní a zautomatizují život. Koncept MINI VISION NEXT 100 propojí lidi se stejným smýšlením a společným životním stylem MINI. Lidé si budou vzájemně pomáhat a doprava umožní další zážitky, přitom zůstane odpovědná k životnímu prostředí a střídmá na zdroje.

Uživatel vozu MINI, který má rád určitý druh umění, v budoucnu například dostane na poslední chvíli od svého známého lístky na výstavu. Automobil zjistí potřebné informace a zkoordinuje celou návštěvu. Dovoz na místo je součástí dokonale zorganizované služby. MINI tuto schopnost nazývá budoucí sdílení zážitků.

Ředitel designu MINI Anders Warming shrnuje nejvýznamnější aspekty vozu: „MINI VISION NEXT 100 ukazuje, jaká může být budoucnost tak unikátní značky, jako je MINI. Zážitky z jízdy zůstanou hlavním zdrojem emocí, ty však nenásilně a účinně obalí další služby.“

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
auto MOTOL BENI a. s.
Siems & Klein
Standox
Mitsubishi Motors Česká republika