AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


EXP 10 Speed 6 – vize značky Bentley o designu a výkonnosti

Nový koncept Bentley EXP 10 Speed 6 slaví světovou premiéru na autosalonu v Ženevě.

Konceptem EXP 10 Speed 6 ukazuje značka Bentley na autosalonu v Ženevě svoji představu o směřování designu a výkonnosti svých vozů. Tento vůz je britskou interpretací vysokovýkonného dvoumístného sportovního vozu s moderním designem, propracovaným ručním zpracováním, nejpokrokovějšími materiály a vyspělými technologiemi.

Již od prvních dní společnosti až po současnost jsou pro Bentley charakteristické úspěchy na závodních okruzích, proto je pro něj typické slovo Speed – rychlost. Toto slovo je použito i pro nový koncept s kultovním designem Bentley, progresivním propracováním a technologickou vyspělostí.

Mnoho přitažlivých detailů na karoserii i v interiéru je navržených tak, aby pomohly vyjádřit potenciál hybridní hnací soustavy. Jízdní dynamika, včetně nejvyšší rychlosti, je navržena tak, aby vytvořila zcela nové měřítko daného segmentu.

Wolfgang Dürheimer, výkonný ředitel Bentley Motors, říká: „EXP 10 Speed 6 je vizí budoucnosti značky Bentley, je výkonný, přitažlivý a individualistický. Vystavený koncept má potenciál stát se tím nejlepším luxusním dvoumístným sportovním vozem. Poskytuje výkonnost, zaměření na řidiče a přitom typický luxus a bezstarostnost značky Bentley.“

„Mohla by to v budoucnu být další modelová řada nabízená vedle modelů Continental GT, která bude vrcholem v daném segmentu. Vzhled konceptu EXP 10 Speed 6 tento vůz jasně začleňuje do rodiny vozů Bentley. To není pouze koncept nového sportovního vozu, je to potenciál sportovních vozů Bentley. Je to jasná vize pro značku, kterou čeká skvělá budoucnost.“

Moderní design, přesně ve stylu Bentley

Design konceptu EXP 10 Speed 6 je vyjádřením síly a sportovnosti, inspirovanými aerodynamickými tvary letadel a křídel. Tento přístup se propojil s moderní interpretací přístupu k designu vozů Bentley. Tím se podařilo dosáhnout mimořádného spojení krásy a funkčnosti. Výsledkem je kupé s čistými a moderními tvary, jemuž nechybí typická přitažlivost vozů značky Bentley.

Realizace vzrušujících nápadů na základě tradičních hodnot je evidentní na celém voze. To platí pro již kultovní masku chladiče se čtyřmi kulatými světlomety, stejně tak jako pro barvu konceptu, kterou je hluboká, intenzivní metalíza British Racing Green. Na nový koncept se aplikovaly i všechny přístupy pro stavbu luxusních vozů, které jsou zde pojaté velmi moderním způsobem a využívají nejmodernější technologie.

Tvary a linie konceptu EXP 10 Speed 6 jsou velmi harmonické a vytvářejí soulad mezi ostrými liniemi a jemně tvarovanými povrchy. Z celkových tvarů je jasně patrná rychlost. To je dáno nízkou přídí, dlouhou kapotou motoru, krátkými převisy a širokou zádí. Všechny tyto prvky působí velmi dynamicky a „rychle“.

Každý materiál použitý na karoserii i na všechny detaily vozu je navržen v moderním stylu značky Bentley. Třeba mřížka masky chladiče, koncovky výfuku, madla dveří a boční ventilační otvory jsou vyrobené z kovu moderní metodou 3D tisku. Například mřížka masky chladiče již není plochá, působí velmi komplexně a prostorově zásluhou různé hloubky jednotlivých segmentů, tento efekt je zřejmý zejména při pohledu ze strany. Trojrozměrný přístup k designu je jasně patrný také na řešení světlometů.

Všechny tyto prvky společně vytvářejí jasnou představu o voze Bentley budoucnosti. Má čisté, ale přitom sebevědomé a jednoznačně vedené linie a je navržen kolem typickým designérských prvků značky Bentley – tím je vozem, který ctí minulost, žije současností, a přitom míří do budoucnosti.

Nejvíce na řidiče zaměřený luxusní interiér Bentley

Hlavní inspirací pro návrh interiéru jsou dvě jednolité linie obepínající interiér. Tyto linie vedou ze středové konzoly vždy k jedné ze stran interiéru a plynule pokračují až do dveřních výplní, na nichž se vracejí směrem vpřed do loketní opěrky. Po stranách tenké středové konzoly jsou umístěna elegantně navržená sportovní sedadla. Na středové konzole je situováno ovládací centrum pro mnoho funkcí vozu, které je tvořeno 12“ dotykovým displejem. Je zde jasně patrná kombinace nejmodernějších technologií, a přitom dokonalého řemeslného zpracování typického pro značku Bentley.

Každý detail vnitřního prostoru se nese v typickém duchu Bentley, jednotlivá řešení však byla přetransformována směrem k budoucnosti. Příkladem je typické vroubkování ovladačů Bentley, které je použito na mnoha ovládacích prvcích. Nyní je však vytvořené kombinací oceli a mědi a má zcela nové trojrozměrné provedení.

Propojení tradičních materiálů a moderního designu je patrné i na dveřích konceptu EXP 10 Speed 6. Trojrozměrně řešená povrchová úprava je aplikována přímo na výplně z třešňového dřeva. Mezi každým členem ve tvaru diamantu je umístěn malý měděný bod.

V horní části středové konzoly se v zalomeném displeji s hliníkovým obroučkem nachází informační centrum vozu. Automobil se startuje pomocí tlačítka s logem B umístěného na asymetricky navržené hlavici voliče převodovky, která je vyrobena z kombinace hliníku, mědi a třešňového dřeva. Po nastartování se ploché přístroje dostanou přesně do zorného pole řidiče. Vhodnou kombinací moderního a tradičního přístupu je mechanický otáčkoměr a digitální displej pro další informace.

Za předními sedadly je na dvě části rozdělený prostor, který vyplňuje čtveřice na míru ušitých zavazadel. Stejně jako v přední části, i v tomto prostoru je jasně patrný důraz značky Bentley na dokonalé řemeslné zpracování a použití nejkvalitnější kůže Poltrona Frau.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
BMW Group Česká republika
Iveco Czech Republic, a.s.