AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
BusPoint
Iveco Czech Republic, a.s.


Toyota pomáhá v ekologické výchově žáků základních škol

Školní projekt Bioodpad – odpad plný živin je součástí dlouhodobého partnerství společnosti Toyota Motor Czech (TMCZ) a Nadace Partnerství.

V Mostě u základní a střední školy Jana Palacha pro žáky s postižením vzniká rozsáhlý eko-projekt “Bioodpad-odpad plných živin”. Základním kamenem tohoto školního projektu je stavba prostoru pro kompost, sloužící k výuce žáků i praktickému využití. Společně se svými učiteli a dobrovolníky jej budují sami žáci školy. Pomoci přijeli také zaměstnanci společnosti Toyota Motor Czech, která podporuje tento projekt v rámci již dlouhodobé spolupráce s Nadací Partnerství.

Projekt Bioodpad – odpad plný živin vzešel z nápadů samotných žáků, kteří tak chtějí vyřešit současné zcela nevyhovující skladování bioodpadu na školní zahradě. Finanční podporu na svůj projekt získala škola od Nadace Partnerství a společnosti Toyota Motor Czech spol. s r.o., a to díky programu Škola pro udržitelný život. Ruku k dílu přiložili i dobrovolníci z těchto dvou společností.

„Děti nejen že vybudují kompost, ale absolvují i přednášku o třídění odpadů a bioodpadu. Zároveň jsme pro ně připravili i soutěž ‚O nejkrásnější kompost ve 3D‘ a navštíví i kompostárnu Pitterling v Bílině-Chudeřicích,“ vysvětluje učitelka ZŠ a SŠ Jana Palacha v Mostě Jana Hofferová a dodává „Navíc pomocí dotazníku zjistí, jak s bioodpadem nakládají obyvatelé domů v okolí školy.“

Škola pro udržitelný život rozvíjí výuku založenou na zapojení žáků do promýšlení a řešení potřeb obce i okolí školy. Učitelé a žáci se díky tomuto programu učí společně plánovat a realizovat projekt krok za krokem, komunikovat lépe s veřejností a prezentovat dění ve škole. Cílem je vytvořit v dětech i dospělých zodpovědný přístup k životnímu prostředí.

„Toyota Motor Czech podporuje projekt Škola pro udržitelný život již mnoho let. Naše automobilová značka je díky více jak 15leté aplikaci inovativní a ekologicky šetrné hybridní technologie ve svých automobilech světovým lídrem na poli ekologicky udržitelné mobility. Také v České republice získávají nyní plně hybridní modely Toyota a Lexus stále větší oblibu, což jasně ukazuje zájem naší veřejnosti o problematiku šetrnosti k životnímu prostředí. Lhostejnost se tedy mění v odpovědnost a právě u mladé generace vidíme potenciál v systematické ekologické výchově. V podpoře takových školních eko-projektů, jakým je příkladně ten mostecký, vidíme smysluplné propojení naší filozofie udržitelné mobility s potřebami rozvoje ekologické výchovy v jednotlivých regionech ČR,“ řekl Tomáš Vaněk, PR Manažer společnosti Toyota Motor Czech.

Podporu na svůj projekt obdržela škola od Nadace Partnerství v programu Škola pro udržitelný život. „Pomáháme aktivním školám plnit jejich sny a jsme rádi, že jednou z nich je také ZŠ a SŠ Jana Palacha v Mostě,“ říká Michal Veselý z Nadace Partnerství. „Chceme vybudovat u dětí vztah k místu a naučit je se o ně starat. To je důvod, proč Nadace Partnerství a Toyota Motor Czech dlouhodobě podporuje školy jako je ta v Mostě,“ zdůrazňuje Veselý hlavní význam tohoto programu.

Více informací: program Škola pro udržitelný život www.skolaprozi­vot.cz

Škola pro udržitelný život je společný program Nadace Partnerství a Střediska ekologické výchovy a etiky Rýchory – SEVER. Program je postaven na myšlence místně zakotveného učení. Žáci spolu s dalšími partnery z vnějšku školy přemýšlí o tom, co mohou udělat pro udržitelnější rozvoj své obce nebo čtvrti a navržené změny realizují. Cílem programu je rozvoj občanské společnosti, podnícení účasti občanů ve věcech veřejných a vytváření dlouhodobého partnerství školy s rodiči a organizacemi, které v místě působí. Zároveň tím škola orientuje výuku na potřeby skutečného života a do výuky přirozeným způsobem zahrnuje rozvoj kompetencí potřebných pro řešení problémů současného světa. www.skolaprozi­vot.cz

Nadace Partnerství pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association. www.nadacepar­tnerstvi.cz

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.