AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Scania Czech Republic s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.


Hlášení a řešení pojistných událostí

Dopravní nehoda vždy způsobuje nepříjemnosti. Řešení události s pojišťovnou, handrkování o vinu, oprava vozu apod. nebývá procházka růžovou zahradou.

Někdy si lze řešení trochu usnadnit. Přinášíme vám proto několik rad, které by vám mohli při vyřizování autonehody ulehčit život.

Změna hlášení z povinného ručení na havarijní pojištění V případě autonehody, nemusíte pojistnou událost vždy řešit v rámci povinného ručení. Pokud se s druhým řidičem domluvíte, lze to vyřídit prostřednictvím havarijního pojištění. V případě, že už jste dopravní nehodu nahlásili, ale chcete, aby byla dále likvidována v rámci havarijního pojištění, lze to s pojišťovnou dojednat. Pojistná událost ale musí být ještě v řešení. Změnu musíte oznámit pojišťovně viníka i poškozeného.

Pokud využijete služby přímé likvidace škod, kterou dnes mnohé pojišťovny nabízejí, pak za vás vše vyřizuje pojišťovna. Změna způsobu likvidace tak pro vás bude mnohem snazší. Nejste-li si čímkoli jisti, volejte rovnou na infolinku pojišťovny. Obsluhují ji proškolení operátoři, kteří dobře vědí, jak u jednotlivých problémů postupovat.

Střet se zvěří a pojištění

Dopravní nehoda způsobená střetem s domácí nebo lesní zvěří většinou stojí na druhém místě v žebříčku příčin havárií. Podle zprávy Policie ČR tomu není ani tento rok jinak. Srazíte-li laň, měli byste to podle zákona nahlásit policii. Ta přivolá myslivce, který může zvíře zachránit. V případě, že zraněné zvíře uteče do lesa, vydá se jej myslivec hledat. Je-li zvíře mrtvé, měl by o tom hajný vědět, aby měl přehled o počtech zvěře ve svém revíru.

Pokud nehodu policii nenahlásíte, pak vám pojišťovna nemusí vzniklou škodu uhradit. Některé doporučují přivolat alespoň asistenční službu pojišťovny. Pomůže to při určování vinny. Máte-li povinné ručení s připojištěním na střet se zvěří a zároveň jste na tuto událost pojištěni v rámci havarijního pojištění, pak bývá výhodnější řešit to skrze povinné ručení. Nepřijdete tak o bonus, který dostáváte, když nemáte žádné pojistné události. Vždy zvažujte, na kolik je pro vás hlášení pojistné události vlastně výhodné.

Nemám peníze na opravu vozu

Může se stát, že jste účastníkem autonehody a nedisponujete dostatečnými prostředky na úhradu opravy svého automobilu. Pokud vám má škodu alespoň částečně zaplatit vaše pojišťovna nebo pojišťovna viníka, pak si lze dát auto opravit, i když nemáte dostatek peněz. Stačí se dohodnout se servisem a sepsat s ním plnou moc. Pojišťovna pak pošle fakturovanou částku přímo opravně. Na vás je pak pouze doplatit sjednanou spoluúčast.

Autor: Inzerce

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
auto MOTOL BENI a. s.
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.