AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


TŰV NORD zavádí auditovanou certifikaci autobazarů

Podle odhadu společnosti neprojde certifikačním procesem asi 70 % českých obchodníků s ojetinami.

Certifikační společnost TŰV NORD Czech zavedla od 1. ledna 2013 nový produkt prověřující formou auditu kvalitu obchodních a technických procesů jednotlivých autobazarů, resp. prodejců ojetých vozidel. Hodnotící kritéria i metodika odpovídají mezinárodním standardům společnosti TŰV NORD Group a platné české legislativě. Podle odhadu společnosti TUV NORD Czech projde náročnou certifikací maximálně 30 % českých autobazarů.

„V České republice je faktický stav, a tedy i mediální obraz obchodníků s ojetinami, velmi špatný. Je tomu tak i přes skutečnost, že zde existují společnosti, které nabízejí vysoký standard nejen v oblasti vlastního prodeje ojetých automobilů, ale i v oblasti poskytovaných záruk, garancí a následného poprodejního servisu. Negativní mediální obraz vytvářejí především prodejci, kteří využívají legislativní nedostatečnosti a prodávají například vozidla s nejasným původem, vozidla s upraveným počítadlem stavu ujetých kilometrů, neposkytují dostatečné záruky atd.“, říká Jan Weinfurt, jednatel společnosti TŰV NORD Czech, a pokračuje: „Zákazníci potom hází všechny prodejce do jednoho pytle, protože nemají de facto žádné relevantní kritérium, podle kterého by mohli posoudit jejich kvalitu“.

Certifikace TŰV NORD spočívá především v kontrole plnění legislativních požadavků, managementu systému (zda je zaveden a dodržují se nastavené postupy) a kvality poskytovaných služeb ve vztahu k zákazníkům. V rámci této kontroly se sledují především následující okruhy:

• interní nákup vozidel • externí nákup vozidel • řízení záznamů • servis vozů • příprava vozidel k prodeji • řízení měřidel • prodej vozů • péče o vozidla během skladování • kontrola dokumentace

Audit se u obchodníka s ojetými vozy provádí 1× ročně. V případě, že by se objevily relevantní stížnosti od zákazníků, například, že společnost nejedná v souladu s tím, co deklaruje, a realita neodpovídá zavedeným postupům a platné legislativě, je TŰV NORD oprávněna provést šetření na místě a v případě zjištění neshod certifikát odebrat. „Dle našeho odhadu by v případě plošného auditu všech českých autobazarů neuspělo až 70 % z nich“, říká Weinfurt a pokračuje: „Jakkoliv se zdá toto číslo vysoké, je potřeba si uvědomit, že chceme-li dostávat stejné zákaznické služby jako na západ od našich hranic, musíme také nastavit stejná hodnotící kritéria, která v západní Evropě definují kvalitu prodejců ojetých vozidel“.

TŰV NORD Czech oslovil přibližně 200 českých autobazarů s nabídkou realizace auditu. „Některé velké autobazary již velmi vážně uvažují nad realizací auditu a vstoupily s námi v jednání“, říká Jan Weinfurt a doplňuje: „Věříme, že zájemci o kvalitní ojetý vůz tak budou v dohledné době vědět, kde jej bezpečně a se zárukou kvality nakoupit“.

Společnost TŰV NORD Czech se domnívá, že situace na českém trhu s ojetými vozy je skutečně neuspokojivá, a proto zároveň touto cestou navrhuje, aby podobná certifikace, ať už od jakékoliv certifikační autority, byla pro obchodníky s ojetými vozy povinná. „Nesnažíme se tímto laciným způsobem získat jakýkoliv obchodní prospěch,“ zdůrazňuje Weinfurt a dodává: „ Rádi proto poskytneme bezplatnou odbornou spolupráci příslušným úřadům, tedy např. Ministerstvu dopravy nebo Ministerstvu obchodu a průmyslu, pří případné přípravě potřebných podkladů legislativního rámce, který by podobnou certifikaci požadoval jako povinnou pro každého obchodníka s ojetinami.“

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
BOSCH