AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


Výrobní závod opustil poslední vůz Lexus LFA

Poslední vůz Lexus LFA byl vyroben 14. prosince 2012.

Dne 14. prosince byl vyroben poslední z 500 plánovaných supersportů LFA, konkrétně bílý vůz Lexus LFA Nürburgring Package, který opustil speciální výrobní prostory TMC v závodu Motomachi (prefektura Aichi). Lexus tímto uzavírá jednu ze svých klíčových kapitol, díky které se podařilo změnit, a snad i navždy změnit způsob, jakým zákazníci vnímají a chápou tuto automobilovou značku.

Poznatky a vášeň spojená s konstrukcí a výrobou supersportu světové třídy se již odráží v modelech, které Lexus v poslední době uvedl na trh – v rámci celé modelové řady, a to nejen u provedení s označením F Sport.

V tomto směru lze říci, že duch modelu LFA přežívá dále; bude se na něj s láskou vzpomínat jako na vůz, který symbolizoval počátek zásadní proměny značky Lexus. Vývoj supersportu začal čistým listem papíru. Materiál CFRP nalezl uplatnění u vysokého procenta komponent modelu LFA, kde se využilo předností jeho výjimečné pevnosti, tuhosti a nízké hmotnosti, což ve výrobě supersportů přineslo skutečný průlom. Výrobu materiálu CFRP si zajistila sama automobilka, aby získala cenné know-how, které se uplatní i v budoucích modelech značky Lexus.

„Posledních deset let jsem žil pouze a jenom supersporty,“ vzpomíná Haruhiko Tanahashi, hlavní konstruktér modelu LFA. „Konkrétně jedním z nich – modelem LFA. Jen málo lidem se dostane takové příležitosti, jako se podařilo nám: stvořit supersport světové třídy zcela od začátku, od naprosto čistého listu papíru.“

Výroba v LFA Works byla zahájena přesně před dvěma lety, 15. prosince 2010, a zapojil se do ní tým přibližně 170 speciálně vybraných pracovníků Takumi, kteří se zabývali výrobou komponent, montáží a lakováním vozidla. Vysoce výkonný supersport Lexus LFA se vyráběl pouze jeden denně.

O značce Lexus Od svého uvedení na trh roku 1989 je Lexus po celém světě znám svou touhou po dokonalosti, výjimečnou kvalitou, špičkovými technologiemi svých produktů a ojedinělým konceptem kompletní péče o zákazníky. Lexus je dnes jediným světovým výrobcem luxusních vozů, který nabízí ucelenou řadu vysoce výkonných plně hybridních modelů skládající se z RX 450h, hybridního crossoveru, jež je přímým nástupcem prvního hybridního SUV na světě RX400h, dále GS 450h, vysoce výkonného hybridního sedanu, vlajkové lodi LS 600h, hybridní limuzíny se stálým pohonem všech kol a CT 200h – prvním a jediným plně hybridním prémiovým kompaktem na světě. Rostoucí oblíbenost hybridních modelů Lexus v ČR dokazuje i jejich zvyšující se podíl na celkových prodejích značky – 76 % (2011) vs. 40 % (2007). V roce 2011 například 88 % zájemců o modelovou řadu LS volilo verzi s pohonem Lexus Hybrid Drive, v případě řady RX se pak pro plně hybridní pohon rozhodlo 86 % zákazníků.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
BOSCH
Interaction s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.