AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint


Češi včas nepřeřazují a nechávají auto běžet na volnoběh

Společnost Shell provedla letos průzkum mezi řidiči z celé Evropy, který se zaměřil na problematiku úsporné jízdy a dodržování typických návyků, jež spotřebu paliva ovlivňují.

Podle výsledků zaostáváme ve včasném přeřazování na vyšší rychlostní stupeň a také ve vypínání motoru, stojí-li naše vozidlo na místě méně než 10 sekund. Rovněž více než polovina z nás (67 %) si pravidelně kontroluje, kolik kilometrů náš vůz po natankování ujede. V návaznosti na tento výzkum se rozhodla společnost Shell odstartovat v České republice nový vzdělávací projekt „Jezdi úsporně“. Jeho první online část se skládá z řady interaktivních miniher a přináší motoristům praktické tipy, jak snížit spotřebu a díky tomu i výdaje za pohonné hmoty.

V mnoha kritériích Češi dosahují podobných nebo o několik málo procent vyšších hodnot než průměrní Evropané. Podobně jako Britové, Nizo-zemci nebo Dánové si vybíráme paliva, která ovlivňují spotřebu (Češi 20 %, Evropané 19 %) a také dbáme na správnou hodnotu nahuštění pneumatik (Češi 73 %, Evropané 69 %). Zaostáváme však ve včasném přeřazování na vyšší rychlostní stupeň, které dodržujeme pouze ve 32 %, a dosahujeme tak ve srovnání s průměrnými Evropany o 8 % horšího výsledku. Pouze 16 % z nás odpovědělo, že vypíná motor, stojí-li naše vozidlo na místě méně než 10 sekund. Průměrné evropské výsledky přitom uvádějí 20 %.

Online projekt „Jezdi úsporně“, dostupný na adrese www.shell.cz/jez­diusporne, se bude skládat z řady interaktivních miniher a prostřednictvím praktických tipů radí motoristům, jak snížit spotřebu a díky tomu i výdaje za pohonné hmoty. Na internetových stránkách pak může každý řidič sledovat svoje umístění v žebříčku, ale také porovnat výsledky České republiky s ostatními zeměmi. Projekt je součástí celosvětové iniciativy společnosti Shell („Target One Million“), která si klade za cíl seznámit s pravidly úsporné jízdy až jeden milión řidičů po celém světě.

„Shell už více než 100 let pomáhá řidičům po celém světě získat ze svého paliva maximum. Poptávka po energii včetně pohonných hmot neustále roste. Naše nejnovější úsporná paliva Shell FuelSave byla vyvinuta s cílem pomáhat šetřit palivo za cenu běžných paliv. Žádná v současnosti dostupná palivová technologie však zatím nedokáže snížit spotřebu paliva a přinést finanční úspory tak, jako prostá změna řidičských návyků a dodržování několika základních pravidel. Toho jsme si plně vědomi, a proto přicházíme s projektem ,Jezdi úsporně‘,“ říká Petr Šindler, manažer komunikace Shell Czech Republic a.s.

Průzkum společnosti Shell přinesl České republice poměrně uspokojivé výsledky. Češi podle nich řídí svá vozidla s větším ohledem na úspornou jízdu než jiní Evropané. 83 % Čechů uvedlo, že nevytáčí zbytečně motor při přeřazování na vyšší rychlostní stupeň a o 10 % méně z nich také tvrdí, že si dává pozor na velmi rychlé přidávání plynu.

Až 81 % českých řidičů by změnilo svůj styl řízení, pokud by se tak také snížily jejich výdaje související s celkovou spotřebou pohonných hmot. Zvýšit počet zdolaných kilometrů se stejným množstvím pohonných hmot pomohou kromě vhodného výběru paliva také správné řidičské návyky.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.