AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


Odhalení nového konceptu Lexus LF-LC na autosalonu v Detroitu

• Designová studie původem z návrhářského studia Calty zkoumá budoucí designový směr vozů Lexus • Vnější design akcentován dynamickými tvary, atraktivními detaily a širokým využitím skla

Automobilka Lexus dnes na mezinárodním autosalonu v Detroitu odhalila nový designový koncept sportovního kupé s hybridním pohonem a vnitřním uspořádáním 2+2. Koncept LF-LC ukazuje budoucí designový směr vozů Lexus s větší orientací na řidiče. Nové kupé se bude vystavovat na stánku automobilky Lexus až do 22. ledna.

\\\„Jsme svědky největší změny v historii značky Lexus stavějící na nové generaci vyhraněného designu,\\\“ uvedl Karl Schlicht, generální manažer značky Lexus pro výrobní plánování a marketing. \\\„Ten zhmotňuje nový model GS s nápadně tvarovanou maskou chladiče ve tvaru vřetene, která je symbolem této změny. Další kapitola v historii značky Lexus se nyní píše díky designovému konceptu kupé odhaleného na detroitském autosalonu. Tento velmi nápadný koncept s hybridním pohonem a uspořádáním 2+2 odkazuje na designové ztvárnění, které bude v následujících 24 měsících typické pro všechny nové modely značky Lexus.\\\“

Na firemní designové studio Calty v kalifornském Newport Beach se obrátil japonský Lexus Center se zadáním vytvořit designový koncept budoucího sportovního kupé s hybridním pohonem. Studio Calty si proto dalo za úkol předefinovat styl vozů Lexus s využitím avantgardní krásy vyvolávající emoce a postavené na pokrokových technologiích, která by zůstala v hledáčku zájemců o prémiové automobily. \\\„Na zhmotnění této originální interpretace značky Lexus pracovalo celé naše studio,\\\“ uvedl prezident Calty Kevin Hunter. \\\„Koncept LF-LC je ztělesněním naší vize toho, jak by prémiové sportovní kupé mohlo vypadat.\\\“

LF-LC je vyjádřením nového designového jazyka značky Lexus, který staví na smělé interpretaci charakteristické masky chladiče ve tvaru vřetene a typického ztvárnění zadních partií. Skvostné křivky hladce navazují na muskulaturní hrany, čímž vzniká atraktivní kombinace linií, stínů a úhlů.

Maska chladiče ve tvaru vřetene, sevřená do hlubokého hliníkového dekoru, zaujme rastrem s prostorovým uspořádáním a funkčními přívody vzduchu ve spodních rozích masky, čímž dosahuje splynutí nápadného stylu s konstrukčním řešením.

Světla pro denní svícení ve tvaru L doplňují svisle uspořádaná mlhová světla, jejichž provedení evokuje pocit neustálého pohybu.

Z profilu pak LF-LC zaujme svojí muskulaturní dynamickou siluetou. Křivky vozu akcentují jasný směr a pohyb. Skleněná střecha konceptu používá lehký přečnívající sloupek s navazujícími plochami skel, které našly inspiraci v moderní architektuře. Nečekaným prvkem je lomené grafické provedení oken a dekor z leštěného hliníku. Designové pojetí s vysokou mírou využití skla přispívá k výbornému výhledu řidiče i celkově uhlazeným liniím vozu.

Dynamické křivky kabiny se promítají až do víka zavazadlového prostoru, kde se plasticky začleňuje motiv vřetene s odkazem na podobně tvarovanou masku chladiče. Vůz se při pohledu zezadu díky tomuto řešení zároveň jedinečným způsobem opticky rozšiřuje. Koncová světla díky vnitřnímu zdroji evokují nevšední pocit hloubky. I na zádi najdeme mlhová světla, kde se opakuje vertikální motiv bodové matice jako na předních mlhových světlech. Integrovaná koncová a mlhová světla na zádi vizuálně opakují tvar L a vedou oko diváka dolů k mohutné koncovce výfuku ve tvaru čtyřúhelníku.

Interiér konceptu LF-LC je protipólem chladných moderních technologií, proti nimž staví jemné textury a organické tvary a vytváří synergické spojení formy a funkčnosti se zaměřením na řidiče. Pro kokpit je charakteristický pocit otevřenosti a bezpečí. Řidič je obklopen bočními panely s velkým vyhloubením a vysokou zaoblenou středovou konzolou. Zóna určená řidiči se díky tomu silně zaměřuje na ovládací prvky a situaci před vozem.

Díky snaze konstruktérů o maximálně intuitivní ovládání se v konceptu LF-LC objevuje sdružený ovladač Remote Touch s obrazovkou, na které může řidič pohodlně ovládat nejrůznější funkce, aniž by změnil polohu za volantem nebo klopil zrak.

Navigační údaje a další informace o voze se zobrazují na děleném LCD displeji o úhlopříčce 12,3\\\". Interakci s vozem zajišťuje dotykový ovládací panel začleněný do horní části středové konzoly. Rozhraní sloužící k ovládání audio soustavy, klimatizace a systému navigace nabízí i klávesnici na dotykové obrazovce, sloužící k zadávání složitějších pokynů. Podobné dotykové povrchy začleněné do obou dveří slouží k ovládání oken, zpětných zrcátek, nastavení sedadel a ovládání prvků palubní zábavy.

Vícevrstvé multifunkční ukazatele přímo před řidičem spojují analogové zobrazování s technologií LCD. Ve spodní vrstvě se zobrazuje teplota, stav paliva a pozadí pro ukazatel měřiče výkonu. V prostřední vrstvě je mechanický středový kruh otáčkoměru. V nejvyšší vrstvě je pak samotný otáčkoměr, rychloměr a měřič výkonu.

Plochy v kabině vozu jsou kombinací hladké kůže a veluru, s dekory z kartáčovaného kovu a dřeva. Odlehčená přední sportovní sedadla inspirována závodními sedačkami jsou tvořena z několika vrstev a opakují proplétající se křivky použité ve zbytku kabiny. Do lehkého závodního volantu jsou začleněny ovládací prvky a tlačítko ke spuštění motoru. Provedení stehů akcentuje organické pohyby v celém interiéru vozu.

Koncept LF-LC s motorem vpředu a pohonem zadních kol používá pokrokovou technologii pohonu Lexus Hybrid Drive, která je zárukou vysokých jízdních výkonů a nízké spotřeby paliva.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Toplac s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.