AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Z jakého jsi kmene?

Z jakého jsi kmene?

Seat ve Frankfurtu ukázal, jak si tvůrce Lamborghini Murciélaga představuje budoucnost. Crossover Tribu by se ale mohl dostat do výroby již během pár let.

Pokud se vám nelíbí designový směr, jaký u Seatu nastolil Walter da Silva, pak je tu jedna horká novinka pro vás. Ve Frankfurtu se totiž představil koncept Tribu, za nímž stojí nově jmenovaný ředitel designu Luc Donckerwolke. Pokud vám to jméno nic neříká, pak vězte, že je podepsán pod takovými klenoty jako je Lamborghini Murciélago či Gallardo. Na konceptu Tribu se podílel již od počátku projektu, je tak velmi pravděpodobné, že řada věcí se dostane do sériové výroby.

Automobilka totiž začíná postupně objevovat nové trhy (na český trh právě vstupuje konkurence Škody Octavia Scout, velmi schopný a skvěle vybavený Seat Altea Freetrack) a sportovně terénní crossover je logickým pokračováním. Dvacetipalcová litá kola či výrazný čelní spoiler se zřejmě do výroby nedostanou, nicméně agresivní maska nápadně připomínající italské plnokrevníky by se mohla stát novou firemní tváří.

Zatímco exteriér se ovšem snaží tvářit sportovně a terénně, interiér je kombinací sportovně praktického high-tech. Přední skořepinová sedadla mají zabudované bezpečnostní pásy a jsou opatřeny nezávislými integrovanými vyhřívacími okruhy s výdechy na zadní straně, jenž slouží k vyhřívání zadních sedadel. Ty se navíc dají sklopit pro zvětšení nákladového prostoru.

Palubní desce vévodí čtyři TFT displeje, otáčkoměr a rychloměr jsou pak na dalších dvou číselnících. Tři z TFT displejů jsou určeny pro změnu jízdních parametrů, režim je totiž nastaven na úrovně Urban, Sport nebo Freerun. Vůz tak upravuje řízení motoru či převodovky, stejně jako charakteristiku podvozku, a to pro pohyb ve městě, sportovní jízdu či řádění v terénu.

Ekologická Ibiza

Kromě konceptu Tribu se na frankfurtském autosalonu představila také Ibiza Ecomotive, která se svým motorem 1.4 TDI o výkonu 80 koní dokáže redukovat emise oxidu uhličitého na hodnotu pouhých 99 g/km. Zároveň se snížila i spotřeba, a to na pouhých 3,8 l/100 km.

Těchto hodnot bylo dosaženo jak vývojem nového softwaru pro elektronickou řídicí jednotku, tak i zařazením filtru pevných částic. Změněny byly převodové stupně, karoserie se podrobila aerodynamické kůře a snížena byla i hmotnost. Navíc byla kola vybavena speciálními pneumatikami Dunlop SP10A 165/70 R14 , jejichž materiál a konstrukce přispívají k nižším valivým ztrátám.

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz
Mitsubishi Motors Česká republika