AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.


Nadčasový památník Ferdinanda Porsche se otvírá veřejnosti

Ve Vratislavicích nad Nisou byla v neděli 10. října otevřena stálá expozice věnovaná životu a dílu slavného vratislavského rodáka Ferdinanda Porsche.

Památník světově proslulého konstruktéra se nachází v nové budově multifunkčního kulturního centra Vratislavice „101010“. Partnerem této stále expozice se stala společnost Porsche Inter Auto CZ, která je výhradním importérem a prodejcem značky Porsche v České republice.

V samotném centru Vratislavic bylo za necelý rok od položení základního kamene postaveno zcela nové multifunkční kulturní centrum. Rodné obci Ferdinanda Porsche, jednoho z nejvýznamnějších konstruktérů světového automobilového průmyslu, přinese dlouho očekávané oživení kulturního a společenského života. Atraktivní vzpomínková expozice Ferdinanda Porsche, která je součástí nově otevřeného centra, přibližuje návštěvníkům zajímavá fakta ze života slavného konstruktéra. Nabídne multimediálně zpracované informace o meznících v životě Ferdinanda Porsche, ale i poutavý pohled do historie značky, kterou založil. Návštěvníci se tak mohou seznámit s jeho projekty nejen z oblasti automobilového průmyslu, se kterými je v myslích veřejnosti, díky legendárnímu „broukovi“ (VW) a samozřejmě i vozům značky Porsche, pevně spjat. Odkazu Ferdinanda Porsche se jako geniálnímu konstruktérovi, nesmírně pracovitému člověku, ale i vášnivému automobilovému závodníkovi, dostává nyní v jeho rodišti důstojné expozice hodné osobnosti jeho formátu. Generální ředitel společnosti Porsche Inter Auto CZ Josef Roider, který památník spolu se starostou Vratislavic Lukášem Pohankou otevřel, uvedl: „Iniciativa obce zřídit stálou výstavu věnovanou zakladateli značky Porsche se nám velmi zalíbila. Rozhodli jsme se ji podpořit a zapůjčili jsme obci unikátní vůz Porsche 356 B Roadster z roku 1961!“. Zapůjčený vůz je historicky prvním modelem, který nesl označení Porsche a byl vyroben pouze v limitované sérii 563 kusů. Prvním majitelem zapůjčeného vozidla byl zákazník z USA. V r. 1988 pak vůz odkoupila společnost Porsche Holding.

V roce 2007 byl kompletně restaurován. V prostorách památníku byly vystaveny také čtyři současné modely značky, které ze svého pražského Porsche Centra sídlícího na Proseku zapůjčila taktéž pro slavnostní otevření společnost Porsche Inter Auto CZ. Návštěvníci tak mohli obdivovat sportovní kupé 911 Carrera 4S a Cayman S, luxusní čtyřmístnou limuzínu Panamera 4S a SUV s hybridním pohonem Cayenne Hybrid.

Nové multifunkční kulturní centrum skýtá kromě prostor pro stálou expozici také zázemí pro pořádání kulturních akcí, pravidelná setkání zájmových skupin a spolků. Komplex je situován v samotném centru Vratislavic a vhodně doplňuje nově zrekonstruovaný Zámecký park v bezprostředním sousedství. Obyvatelům a návštěvníkům je tak k dispozici nový relaxační prostor, ve kterém mohou aktivně trávit volný čas. Součástí multifunkčního centra je i informační centrum, které má sloužit k rozvoji turistického ruchu a podpoře služeb v rámci regionu a také stylová restaurace.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
Mercedes-Benz
Toplac s.r.o.
BMW Group Česká republika
Interaction s.r.o.