AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint
ContiTrade Services s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Peugeot Boxer 4×4 Concept

Peugeot Boxer 4×4 Concept

Pro každou výzvu.

Sériový Peugeot Boxer si svým expresivním stylem a inovativními materiály získal od uvedení na trh již 720 000 zákazníků. Nyní se pro výstavu vozidel určených pro rekreaci a volný čas – Salon des Véhicules de Loisirs 2019 – mění v zábavného společníka pro různá dobrodružství.

Toto překvapivé a vzrušující ztělesnění obytného vozu Peugeot prošlo oproti sériovému modelu výraznou úpravou a vydává se do terénu se zajímavou kombinací materiálů: odstíny Wanderlust Green a Mint, interiér Alcantara Gréval Grey a přírodní bílý kámen.

Pokračovatel konceptu Peugeot Rifter 4×4 je stejně jako on určen do jakéhokoliv terénu. Má pohon všech 4 kol od značky Dangel, specifické pneumatiky a vyšší světlou výšku.

Obytná plocha konceptu činí 10 m² a je uzpůsobena tak, aby dokázala pojmout až 3 osoby. Boxer 4×4 Concept poskytuje také prostor pro sportovní výbavu: na zadním nosiči je upevněno elektrické horské kolo Peugeot eM02 FS Powertube a na střeše dřevěná kánoe.

Peugeot Boxer 4×4 Concept se ve světové premiéře představí na výstavě vozidel určených pro rekreaci a volný čas – Salon des Véhicules de Loisirs, která se koná na výstavišti Le Bourget v Paříži od 28. září do 6. října 2019.

Výzva č. 1: zbořit zažité principy

První výzvou značky Peugeot bylo vstoupit do světa obytných vozů se zcela novou vizí tohoto typu automobilů. Výsledkem je výraznější styl, který do segmentu zaměřeného na svobodu přináší možnost prožít nekonečné dobrodružství plné zážitků.

Odstín karoserie Wanderlust Green je saténově perleťový a umožní vám splynout s přírodou. Karoserii oživují prvky v osvěžující barvě Mint, zadní část je ozdobena šikmými pásy v tmavě chromovém odstínu.

Nová maska chladiče je vytvarovaná v současném stylu značky s lesklými fazetami mřížky v odstínu Cast Iron. Robustnost spodního rámu karoserie je výraznější, navazuje na přední ochranné prvky a zadní rozšířené blatníky. Proporce čelní stěny jsou kvůli cloně čelního skla hlubší.

Přístup k bivaku uprostřed noci bude stejně snadný jako za denního světla. Přímo do karoserie nad čelním sklem je totiž zabudováno 8 modulů LED převzatých z vozu Peugeot 508.

Koncept o délce 6 metrů vychází z modelu Peugeot Boxer L3 a je optimalizován tak, aby dobrodruhům poskytl obytný prostor o velikosti 10 m², což je ideální pro 3 osoby.

K dispozici jsou 4 samostatné prostory, tedy kuchyň s jídelnou, místo na spaní, koupelna a místo pro řízení. Ve voze je velké množství úložných prostorů, do nichž se vejde veškeré vybavení pro různé sporty a outdoorové aktivity i každodenní život.

V interiéru vás čeká osvěžující útulný prostor s uklidňujícími světlými tóny, které kontrastují s exteriérem. Atmosféru zpříjemňuje použití dřevěných prvků. Čalounění vzniklo speciálně pro tento koncept. Sportovní technická tkanina je kombinovaná s materiálem Alcantara® v odstínu Grey Gréval, který se objevuje i na obložení dveří. Tento stylový materiál se používá také u vozů Peugeot e-208 GT, 508 Hybrid GT, 508 SW Hybrid GT a 3008 Hybrid4. Loga Boxer v odstínu Mint jsou aplikována metodou textilního přenosu tisku, což je technika, kterou používají velké textilní firmy. V odstínu Mint jsou také bezpečnostní pásy a ventilátory, což jim dodává originální vzhled.

Celý strop je v souladu s ostatními modely značky potažen látkou, a působí proto velmi útulně. Pro doladění do posledního detailu je chrom uvnitř kliky a u pantů dveří nahrazen saténovou úpravou Cast Iron.

Výzva č. 2: poznávat a chránit přírodu

Koncepce vozu Peugeot Boxer 4×4 Concept se soustředila především na ekologickou účinnost a odolnost. Velká pozornost byla věnována výběru materiálů: stůl, pracovní deska a dřez jsou vyrobeny z přírodního bílého materiálu Aragonite, který kombinuje tvrdost přírodního kamene s krásou keramiky, zatímco celá podlaha je vyrobena ze 100 % recyklovaných a 100 % recyklovatelných materiálů. Na veškerých použitých plastech se podílejí z 85 % automobilové nádrže, z 10 % láhve na mléko a z 5 % různé plastové nádoby (například na tekuté mýdlo). 50 kg použitého recyklovaného plastu ušetří ve srovnání se standardní plastovou podlahou 75 kg CO2. Použitím plastu pro výrobek s dlouhou životností se zabraňuje jeho recyklaci do nového předmětu na jedno použití.

V zájmu ohleduplného přístupu k přírodě dodržuje Peugeot Boxer 4×4 Concept nejnovější emisní normy. Je vybaven filtrem pevných částic a katalyzátorem SCR, a splňuje tak nejnovější platné normy Euro 6.

Peugeot Boxer 4×4 Concept je mnohem víc než jen stylový objekt. Hodí se pro jízdu ve štěrku, blátě, sněhu i na skalnatých cestách.

Převodovka 4×4 Dangel využívá viskózní spojku a rozdělovací převodovku vpředu. Aktivuje se pomocí 3 přepínačů umístěných na levé straně přístrojové desky. K dispozici jsou 3 jízdní režimy:

  • režim 2WD, pro jízdu s pohonem 2 kol pro běžné řízení;
  • režim 4WD, kdy převodovka v případě ztráty pohyblivosti sama přenáší energii na zadní kola;
  • režim Lock, pro zablokování zadní nápravy, což je užitečné v extrémním terénu či pro přejezdy mostů.

Účinnost pohonu všech čtyř kol zvyšují i vysoce výkonné pneumatiky. Peugeot Boxer 4×4 Concept je vybaven terénními pneumatikami značky BF Goodrich, které kombinují sílu, vytrvalost, styl a zajišťují vynikající trakci.

Světlá výška vozu Peugeot Boxer 4×4 Concept je zvýšena o 30 milimetrů vpředu a o 50 milimetrů vzadu, díky čemuž vůz dokáže překonat většinu překážek.

Nezastaví ho ani nejstrmější svahy: motor BlueHDi 165 s šestistup­ňovou mechanickou převodovkou poskytuje potřebný točivý moment 370 N.m.

Pro milovníky dobrodružství doplňuje koncept Boxer 4×4 kánoe Canadien z ořechového dřeva, kterou lze uložit na střešní nosič vozu. Byla vyrobena na míru, aby bylo zachováno otevírání střešních oken. Boční žebřík kopíruje tvar podběhu kola a poskytuje snadný přístup k střešnímu nosiči, přičemž současně ponechává přístup k bočnímu vybavení.

Nezapomnělo se ani na horské kolo Peugeot eM02 FS Powertube. Toto elektrokolo patří k nejnovější generaci e-Bikes Peugeot. Kompaktní baterie je zabudována přímo do rámu, takže byl zachován ladný elegantní styl kola. Díky dvojitému odpružení je univerzální, a je tedy ideálním partnerem na náročných cestách. Ukládá se do zadní části vozu Peugeot Boxer 4×4 Concept na nosič upevněný na tažné zařízení závěsu. Jeho odstín Mint je stejný jako barevné prvky na voze a jemně kontrastuje s matnými černými dveřmi.

Na cestách se nikdy neztratíte díky nové navigaci s devítipalcovým dotykovým displejem, která vám umožní zadat rozměry vozidla a vyhnout se tak silnicím s možnými omezeními. Tato navigace je kompatibilní s dopravní aplikací Waze fungující v reálném čase. Umožňuje připojení dvou telefonů současně a zobrazuje záběry obou kamer HD s více pohledy dozadu i dopředu pro dokonalou kontrolu nad okolím.

Výzva č. 3: Využít nejlepších odborných znalostí

Třetí výzvou bylo obklopit se předními partnery ve svých oborech a přimět je změnit zavedená pravidla.

Pohon všech kol byl vyvinut s dlouholetým partnerem značky a renomovaným specialistou na přestavby 4WD, firmou Dangel. Její logo se pro tuto příležitost přebarvilo na odstín Mint.

Umyvadlo, pracovní desku a stůl dodala společnost Kerrock. O informační a navigační systém se postarala firma Alpine, specialista na vestavěné multimediální zařízení.

A konečně podlahovou krytinu navrhl start-up Sasminimum, který vyšel ze svého projektu „Le Pavé“ (Dlažba). Start-up, který založili v roce 2017 čtyři mladí architekti, nabízí jedinečný postup přeměny drceného odpadu na silný a odolný materiál bez přidání chemických látek nebo pryskyřice. Produkt je 100% recyklovatelný a 100% recyklovatelný. Hlavní ideou firmy Sasminium je neustálé pátrání po nových zdrojích nerecyklovaného plastového odpadu od firem, které se věnují recyklaci a k projektu se připojily.

Peugeot Boxer 4×4 Concept se ve světové premiéře představí na výstavě vozidel pro volný čas Salon des Véhicules de Loisirs, která se koná na pařížském výstavišti Le Bourget od 28. září do 6. října 2019.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Mercedes-Benz
Iveco Czech Republic, a.s.
Standox
auto MOTOL BENI a. s.