AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
BusPoint
Siems & Klein


Autodrom Most nabízí rychlonabíjecí stanici

Mostecký autodrom zprovoznil ve svém areálu novou veřejnou rychlonabíjecí stanici pro elektromobily.

Autodrom Most pokračuje v úspěšná spolupráci s elektrárenskou skupinou ČEZ, která instalovala první dobíjecí stanici elektromobilů u budovy recepce polygonu v areálu autodromu už před třemi lety. „Rychlonabíjecí stanice se nachází rovněž u výcvikových ploch polygonu, ale z druhé strany administrativní budovy na parkovišti u kanceláří vedení firmy. Obě jsou přístupné zájemcům 24 hodin denně,“ upřesnila obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

V současné době už autodrom nabízí služby také pro alternativní pohony, konkrétně kurzy bezpečné jízdy pro elektromobily. „Instalace rychlonabíjecí stanice je tak dalším krokem na této cestě. Věříme zároveň, že díky spolupráci s ČEZ budeme atraktivní destinací pro všechny uživatele této ekologické formy dopravy,“ uvedla Svobodová.

Nový stojan AMM je vybaven konektory pro stejnosměrný proud s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také nabíjení střídavým proudem se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW. Dobu dobíjení vozu může řidič trávit aktivně: sledovat trénink či testování aut nebo motocyklů, zapůjčit si motokáru, čtyřkolku, případně se zúčastnit některého z kurzů bezpečné jízdy.

„Elektromobily se rychle stávají regulérní součástí provozu jak v českých městech, tak i na silnicích, které je spojují. Úkolem nás jako energetické společnosti je podporovat tento trend především včasnou výstavbou spolehlivé rychlonabíjecí infrastruktury. Jsme rádi, že o spolupráci při této výstavbě projevují stále častěji zájem partneři, kteří dokáží nabídnout dobíjejícím řidičům kvalitní zázemí. Do konce letošního roku bychom chtěli po celé České republice nabízet elektromobilistům síť více než 200 nabíjecích stanic, z toho budou dvě třetiny rychlonabíjecích,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. V Mostě v současné době fungují už čtyři veřejné nabíjecí stanice ČEZ. V Ústeckém kraji je to pak 19 veřejných nabíjecích stanic, z toho 11 rychlonabí­jecích.

Aktuálně provozuje Skupina ČEZ v celé České republice více než 150 veřejných nabíjecích stanic, z toho přes 90 rychlonabí­jecích. Díky dvojici grantů z evropského programu CEF buduje ČEZ postupně více než 100 veřejných rychlonabíjecích stanic na hlavních tazích napříč Českou republikou. Souběžně skupina ČEZ staví veřejné nabíjecí stanice i z vlastních prostředků.

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných nabíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci nabíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro nabíjení včetně řešení IT, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo nástěnné nabíječky a kabely pro nabíjení. Pro samosprávy nabízí ČEZ výstavbu a provoz nabíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

V České republice jezdí více než 2500 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, loni rekordních 725 elektrických automobilů a letos jen do konce května dalších 295 elektromobilů. V horizontu několika let se odhadují roční prodeje v řádu tisíců elektromobilů a externě nabíjitelných hybridních vozů. Více než trojnásobný růst elektromobilů se přitom očekává už příští rok. Postupný pád největších bariér (omezená nabídka, vysoká cena, malá hustota nabíjecí infrastruktury a malá zákaznická zkušenost) se v kombinaci s podpůrnými opatřeními (bezplatný vjezd do center měst, parkovacích zón, jízda v pruzích pro MHD, atd.) projeví v rychlém dosažení dvacetiprocentního podílu na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů v ČR.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.