AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
ContiTrade Services s.r.o.


Kia představuje budoucnost interiéru autonomních vozidel

Kia na veletrhu CES 2019 odhalí nové technologie prostřednictvím interaktivního exponátu „Space of Emotive Driving“ (Prostor pro emocionální jízdu).

Pokud jde o autonomní řízení, obvykle jsou v popředí témata, jako je vytváření sítí a řízení vozidel. Na veletrhu spotřební elektroniky CES 2019 (Consumer Electronics Show), který se koná od 8. do 11. ledna v Las Vegas, představí automobilka Kia technologie, které vyvinula pro éru autonomní jízdy.

Kia vychází ze své vize „Za hranicemi autonomního řízení“ pro vozidla s trvalou konektivitou, prezentované na veletrhu CES 2018. Letos pak prostřednictvím interaktivního exponátu „Space of Emotive Driving“ (Prostor řízení na bázi emocí) vyhlíží epochu, kdy bude autonomní řízení skutečností.

Představujeme technologii R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving, jízda přizpůsobující se emocím v reálném čase)

Čeká nás budoucnost, v níž se vozidla budou moci řídit sama, a tak Kia již dnes buduje základy klíčového technologického vývoje ke zlepšení prostředí mobility pro člověka. Hlavní součástí vize „Space of Emotive Driving“ (prostor pro emocionální jízdu), prezentované automobilkou Kia na veletrhu CES 2019, je nový systém R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving, jízda přizpůsobující se emocím v reálném čase) – celosvětově první optimalizované interaktivní prostředí interiéru zaměřené na lidské smysly, analyzující emoce pomocí umělé inteligence.

Systém R.E.A.D. dokáže optimálně nastavovat interiér vozidla a přizpůsobovat jej uživateli tím, že v reálném čase analyzuje stav emocí řidiče prostřednictvím technologie rozpoznávání biosignálů pomocí umělé inteligence. Uvedená technologie sleduje stav emocí řidiče pomocí senzorů, které detekují výrazy tváře, srdeční rytmus a elektrodermální aktivitu. Následně dochází k přizpůsobení prostředí interiéru – a podle potřeby se mění podmínky ve vnitřním prostoru s vlivem na všech pět smyslů. Technologie umělé inteligence s využitím metod hlubokého učení umožňuje systému stanovit jakousi základnu uživatelova chování a poté identifikovat vzory a trendy k přizpůsobování prostředí v interiéru podle situace.

Albert Biermann, prezident a vedoucí výzkumu a vývoje automobilky Kia, k tomu říká: „Kia považuje interaktivní interiér za hlavní téma budoucí mobility, přičemž náš systém R.E.A.D. představuje spojení nejmodernějších technologií ovládání vozidla a analýzy emocí pomocí umělé inteligence. Systém umožňuje neustálou komunikaci mezi řidičem a vozidlem prostřednictvím neverbálního jazyka ‚pocitů‘ a následně v reálném čase poskytuje řidiči optimální prostředí zaměřené na lidské smysly.“

Systém R.E.A.D. se prezentuje společně s technologií V-Touch, která je celosvětově prvním systémem virtuálního dotykového ovládání gesty. V-Touch pomocí 3D kamery sleduje oči a konečky prstů uživatelů, a umožňuje tak cestujícím ovládat různé funkce prostřednictvím decentního průhledového displeje. Všichni cestující tak prostřednictvím jednoduchých gest, vytvářených prsty, mohou měnit nastavení prostředí v interiéru, jako je osvětlení, topení, ventilace, klimatizace nebo zábavní systémy, čímž odpadá potřeba tlačítek nebo dotykového displeje.

Další funkcí pokrokového systému R.E.A.D. jsou sedadla Kia, vibrující v reakci na přehrávanou hudbu, aby cestující mohli své oblíbené skladby nejen slyšet, ale i „cítit“. Technologie zpracování signálů na základě smyslů přizpůsobuje vibrace sedadel podle zvukových frekvencí přehrávané hudby. Vibrační sedadla lze rovněž nastavit do masážního režimu pro vyšší komfort v interiéru, resp. zvýšit bezpečnost pomocí hmatových varování od vyspělých systémů vozidla na podporu řízení.

Technologie R.E.A.D. na vlastní kůži

Kia na veletrhu CES představí speciálně navržené experimentální moduly, které ukazují možnosti systému R.E.A.D. Veřejnost si bude moci vůbec poprvé v historii vyzkoušet technologie, které rozpoznávají fyziologické emoce lidí na základě výrazu jejich tváře, elektrodermální aktivity a srdečního rytmu. Návštěvníci veletrhu CES si také budou moci ověřit, jak senzorické prvky v reálném čase reagují na změny jejich emocí.

„R.E.A.D. Me“ je interiér pro jednu osobu, který analyzuje stav emocí řidiče a vytváří „náladové prostředí“ na základě úsudku s využitím technologií R.E.A.D., které zahrnují rozpoznávání výrazů tváře nebo vibrační sedadla. Součástí takto uzpůsobeného prostředí budou na míru generované zvuky a vůně v návaznosti na aktuální rozpoložení cestujícího.

„R.E.A.D. Now“ představuje interiér pro dvě osoby, který simuluje „autonomní cestovní vůz pro Las Vegas“, navrhující trasu a zábavu na základě analýzy nálady řidiče. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet systém V-Touch pro ovládání pomocí gest k hraní her, výběru hudebního žánru, úpravu prostředí interiéru nebo procházení lokálních informací na internetu.

„R.E.A.D. Motion“ reprezentuje interiér pro čtyři osoby simulující „mobilní pracovní prostor“, jenž bude dle očekávání klíčovou předností života s autonomními vozidly. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet roli „výkonného manažera Kia“, který se připravuje na služební cestu a pomocí ovládání V-Touch si prochází svůj rozvrh, zápisy z jednání, e-maily atd. Díky dálkové podpoře tohoto systému mohou cestující ovládat prvky interiéru R.E.A.D. Motion i na dálku. Prezentaci systému pak zakončuje živý konferenční hovor pomocí průhledového displeje.

Vize mobility budoucnosti v chytrých městech

Kia na veletrhu CES 2019 rovněž prezentuje možné řešení mobility pro chytrá města v podobě konceptu „SEED Car“. „SEED Car“ je elektrické čtyřkolové jízdní kolo s dojezdem 100 km, založené na hybridním pohonu pomocí pedálů a elektřiny, vyžadující od řidiče šlapání do pedálů, ale za vysoké elektrické podpory, aby fyzická námaha byla co nejmenší. Uvedený koncept byl navržen tak, aby jízda po městě byla snadná, zábavná a bezpečná. Kia současně uvádí své představy o prostředku osobní mobility na poslední úsek libovolné cesty.

Pro delší cesty je „SEED Car“ součástí většího vozidla „BIRD Car“ – autonomního vozidla pro kyvadlovou dopravu s delším dojezdem než čtyřkolové jízdní kolo. Jakmile se uživatel dostane do vzdálenosti 100 km od konečného cíle ve městě, může vypustit vozidlo „SEED Car“ a cestu v něm dokončit.

Interaktivní prohlídky expozice Kia na veletrhu CES pro detailní seznámení s novými technologiemi

Pro intenzivnější zážitek návštěvníků bude Kia na svém stánku po celou dobu veletrhu CES 2019 zajišťovat pravidelné 15minutové „prohlídky s průvodcem“. Během komentované prohlídky se návštěvníci budou moci detailněji seznámit s novými technologiemi, které Kia na veletrhu prezentuje.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika