AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Nová vlajková loď značky SEAT

Nová vlajková loď značky SEAT

SEAT má s novým modelem SEAT Tarraco velké ambice.

SEAT Tarraco je zde. S označením podle středomořského města Tarragona, historického, kulturního centra s ohromující architekturou, ale s duchem, který je mladý a dobrodružný. Tarraco bylo vybráno ve veřejném hlasování více než 140 000 fanoušků, kteří se zúčastnili poslední fáze soutěže #SEATseekingName.

Nejnovější vozidlo, navržené a vyvinuté společností SEAT v Martorellu (Barcelona) a vyráběné ve Wolfsburgu (Německo), je třetím krokem v rámci produktové ofenzivy značky v segmentu SUV a zároveň naznačuje budoucí směr vývoje designérského stylu nových modelů SEAT. Tarraco přinese společnosti SEAT nové zákazníky, vylepší image značky a bude mít důležitý vliv na její ziskovost.

Nové Tarraco stojí jako větší bratr modelů Ateca a Arona v čele rodiny SUV značky SEAT a kombinuje nejmodernější techniku, dynamické a agilní jízdní vlastnosti, praktičnost a funkčnost s elegantním, progresivním designem. Tarraco snoubí mnoho výhod, plynoucích z jeho větších rozměrů, takže je vozidlem, které zvládne všechny aspekty moderního života.

Nové SUV v sobě spojuje klíčové atributy všech modelů produktové řady SEAT: design a funkčnost, sportovní charakter a komfort, dostupnost a kvalitu, vyspělou techniku a emoce, avšak v karoserii, která vychází vstříc požadavkům ještě rozmanitějších životních stylů. Nový SEAT Tarraco je navržen pro řidiče, kteří potřebují užitné vlastnosti pětimístného nebo sedmimístného vozidla, praktičnost vyšší polohy sedadel, ale zároveň kladou vysoké požadavky na estetiku a oceňují vyváženost sebevědomého vzhledu a elegance modelu Tarraco. A touto harmonií se vyznačují oba nabízené stupně výbavy, Style a Xcellence.

Tarraco, jehož prodej bude zahájen na začátku roku 2019, bude na nepřetržitě rostoucím trhu SUV hrát pro značku SEAT klíčovou roli, upevní její postavení a přispěje k jejímu dalšímu růstu v situaci, kdy již prodeje společnosti dlouhodobě rostou. Od ledna do srpna letošního roku dodal SEAT zákazníkům na celém světě 383 900 vozidel, což je o 21,9 % více než ve stejném období roku 2017.

„SEAT v posledních letech prochází největší produktovou ofenzivou. Představení modelu SEAT Tarraco, našeho prvního velkého SUV, je součástí rozsáhlého programu investic ve výši 3,3 miliardy eur, vynaložených v letech 2015 až 2019 na zajištění budoucnosti společnosti a modernizaci a rozšíření produktové řady námi nabízených vozidel,“ řekl Luca de Meo, předseda představenstva společnosti SEAT, a dodal: „Tarraco završuj rodinu SUV, která uspokojí požadavky všech zákazníků značky SEAT.“

Znamenitá konstrukce

SEAT Tarraco byl zkonstruován pro řidiče, kteří touží po vozidle, jež by jim poskytlo jak potěšení z jízdy, tak i funkčnost. Pro zákazníky, kteří potřebují praktičnost až sedmimístného interiéru s prostorem pro cestování s celou rodinou a přáteli, ale zároveň oceňují vozidlo, které pohotově reaguje na požadavky řidiče a nabízí dynamické jízdní vlastnosti.

Klíčem k mimořádné praktičnosti i dynamickému charakteru je nejnovější technika koncernu Volkswagen. Velké SUV je zkonstruováno na základě platformy MQB-A s dlouhým rozvorem.

Nastavení adaptivních tlumičů DCC (Dynamic Chassis Control) je dokonale připraveno jak pro sportovní jízdu, tak pro maximální komfort při cestování na delší vzdálenosti, a to na různých druzích silnic. Řidič si může vybrat preferované nastavení, ale systém se také automaticky přizpůsobuje aktuální jízdní situaci a mění charakteristiku odpružení v závislosti na povrchu vozovky a jízdním stylu.

K vynikajícímu jízdnímu komfortu přispívají také kultivované, výkonné, hospodárné a spolehlivé motory. Všechny nabízené jednotky disponují přímým vstřikováním paliva, přeplňováním turbodmychadlem a systémem start-stop. K dispozici jsou motory s výkonem od 150 k do 190 k.

K dispozici budou dva zážehové čtyřválce. Jednotka 1.5 TSI poskytuje nejvyšší výkon 150 k a prostřednictvím šestistupňové mechanické převodovky pohání přední kola. Motor o zdvihovém objemu 2,0 litru je vyladěn na 190 k a jeho hnací síla je přenášena na všechna kola prostřednictvím sedmistupňové převodovky DSG a systému 4Drive. Nabídka zahrnuje také dva vznětové motory. V obou případech se jedná o jednotku 2.0 TDI, nabízenou ve dvou výkonových stupních se 150 k, resp. 190 k. Varianta o výkonu 150 k se bude dodávat s šestistupňovou mechanickou převodovkou a pohonem předních kol nebo se sedmistupňovou převodovkou DSG a pohonem všech kol 4Drive. Výkonnější verze bude nabízena výhradně v kombinaci s pohonem 4Drive a sedmistupňovou převodovkou DSG. Později bude SEAT Tarraco také těžit z výhod alternativních pohonů.

„SEAT Tarraco je mistrovským dílem funkčnosti a variability. Zákazníkům díky tomu nabídne prostor a variabilitu, kterou očekávají od velkého SUV. Je to nejsportovnější vozidlo ve svém segmentu z hlediska designu a také díky adaptivním tlumičům DCC, které umožňují řidiči nastavit si charakteristiku odpružení podle svých představ,“ řekl Dr. Matthias Rabe, člen představenstva společnosti SEAT, odpovědný za výzkum a vývoj.

Nový SEAT Tarraco má veškeré asistenční systémy, potřebné k ještě komfortnější a bezpečnější jízdě, a to i v náročných provozních podmínkách. V Evropě bude sériová výbava zahrnovat důvěrně známé systémy, jako je asistent pro jízdu v jízdním pruhu (Lane Assist) nebo asistent pro detekci překážek před vozem (Front Assist) včetně rozpoznávání cyklistů a chodců. Na přání budou k dispozici další asistenční systémy, jako je asistent pro sledování mrtvého úhlu, asistent pro sledování dopravních značek, asistent pro jízdu v dopravní koloně, adaptivní tempomat ACC (Adaptive Cruise Control), asistent pro ovládání dálkových světlometů (Light Assist) a asistent pro stav nouze (Emergency Assist).

SEAT Tarraco posouvá úroveň bezpečnosti na novou úroveň také systémem pro nouzové volání, asistentem pro preventivní ochranu cestujících a systémem detekce převrácení. Vozidlo tak v jakékoli situaci splňuje nejvyšší bezpečnostní standardy, čímž se Tarraco řadí mezi etalony v segmentu velkých SUV.

Design pro život

Větší rozměry inspirovaly tým designérů k nalezení větší rovnováhy mezi uceleným estetickým pojetím a účelnými proporcemi. Přestože má SUV Tarraco vnější délku 4735 mm a vnější výšku 1658 mm, umožňující vytvoření obrovského vnitřního prostoru a impozantního exteriéru, vyzařuje jeho celkový design lehkost a agilitu, společně s robustností a pocitem prostornosti.

Design přídě naznačuje nový designérský styl značky SEAT a vyznačuje se výraznější maskou chladiče, dodávající vozu nepřehlédnutelné rysy a charakter. Zatímco ostře tvarované světlomety LED si zachovávají pro značku SEAT charakteristický trojúhelníkový základní tvar, jsou do karoserie více zapuštěny, čímž vozu propůjčují ještě rozhodnější vzhled.

Světelná technika je důležitým aspektem modelu Tarraco. SUV používá výhradně techniku LED pro vnější i vnitřní osvětlení, a to v sériové výbavě linií Xcellence a Style. Pro designéry to znamenalo větší tvůrčí svobodu, výhodou pro zákazníky je jasnější a ostřejší osvětlení.

„Jsem přesvědčen, že nové Tarraco zanechává na první pohled silný první dojem díky atraktivním proporcím a elegantnímu, ale zároveň i sportovnímu designu. Vyvolává pocit hrdosti svou asertivní přídí, která naznačuje, jak bude vypadat budoucnost značky SEAT,“ řekl Alejandro Mesonero, šéfdesignér společnosti SEAT. „A stejně jako u každého vozidla z našeho vývoje jsme se s velkou vášní a mimořádnou pozorností věnovali detailům modelu Tarraco, v souladu s naší filozofií: Pokud to vypadá skvěle, je to skvělé.“

V případě zadní partie, u níž je funkčnost nesmírně významná, je důraz kladen na nízkou podlahu zavazadlového prostoru, zatímco koncept osvětlení umocňuje šířku a praktičnost SUV. Osvětlení LED zahrnuje dynamické ukazatele směru vzadu.

SEAT Tarraco bude nabízen v osmi různých barvách karoserie: zelená Camouflage, bílá Oryx, stříbrná Reflex, modrá Atlantic, šedá Indium, béžová Titanium, černá Deep a šedá Urano.

Uvnitř designéři vynaložili obrovské úsilí, aby vytvořili interiér, v němž se budou cestující cítit útulně. Přístrojovou desku rozděluje horizontální linie, která umocňuje šířku modelu Tarraco a pocit prostornosti v interiéru. Zároveň však také vyvolává pocit jistoty, bezpečí a kvality na úrovni obvyklé pouze v prémiovém segmentu.

Spojení se stále více digitalizovaným světem zachovává v interiéru modelu Tarraco 10,25“ digitální panel přístrojů SEAT Digital Cockpit, který řidiči přehledně poskytuje veškeré potřebné informace, a velký 8“ „plovoucí“ displej s uživatelským rozhraním, na němž mají cestující přístup k rozsáhlému portfoliu služeb značky SEAT v oblasti konektivity. Předprodej modelu SEAT Tarraco bude zahájen v prosinci.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika