AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Interaction s.r.o.
Siems & Klein


Porsche získal podíl v chorvatské technologické firmě a výrobci sportovních vozů Rimac

Důležitý krok k uzavření partnerství v oblasti vývoje.

Porsche získal desetiprocentní obchodní podíl v technologické společnosti Rimac Automobili, která je mimo jiné i výrobcem sportovních automobilů. Chorvatská společnost vyvíjí a vyrábí komponenty pro elektrickou mobilitu a produkuje dokonce elektricky poháněné supersportovní vozy. Porsche usiluje v rámci své elektrické ofenzivy o uzavření partnerství se společností Rimac v oblasti vývoje.

Zakladatel Mate Rimac (30) začal v roce 2009 pracovat v garáži na realizaci své vize rychlého, elektricky poháněného sportovního vozu. Na Ženevském autosalonu v březnu 2018 představil Rimac svůj elektromobil „C Two“. Dvoumístný vůz dosahuje nejvyššího výkonu téměř 2000 k a nejvyšší rychlosti 412 km/h. Jeho dojezd je 650 kilometrů (kombinovaný cyklus EU) a prostřednictvím systému rychlého nabíjení o výkonu 250 kW mohou být akumulátory nabity na 80 % kapacity během půl hodiny. Společnost Rimac kromě toho vyvíjí a vyrábí vysokovýkonné elektrické pohony a akumulátorové systémy.

„Rimac vývojem čistě elektricky poháněných dvoumístných supersportovních vozů, jako jsou ‚Concept One‘ nebo ‚C Two‘, a inovativních automobilových komponentů pozoruhodným způsobem prokázal své kompetence v oblasti elektrické mobility,“ říká Lutz Meschke, zástupce předsedy představenstva a člen představenstva společnosti Porsche, zodpovědný za finance a IT. „Nápady a koncepty této mladé společnosti považujeme za velmi slibné, a proto usilujeme o úzkou spolupráci s firmou Rimac v podobě partnerství v oblasti vývoje.“

Rychle rostoucí společnost se sídlem v Záhřebu zaměstnává téměř 400 zaměstnanců. Rimac se zaměřuje především na vysokonapěťovou akumulátorovou techniku, elektrické pohony a vývoj digitálních uživatelských rozhraní (HMI). Rimac se kromě toho zabývá také vývojem a výrobou elektrických jízdních kol. Tato divize byla založena v roce 2013 v dceřiné firmě Greyp Bikes.

„Partnerství se společností Porsche je pro Rimac velmi důležitým krokem. Naším cílem je být dodavatelem modulů a systémů pro výrobce automobilů v oblastech elektrifikace, konektivity a asistenčních systémů,“ vysvětluje jednatel Mate Rimac.

Popisek k fotografii: Oliver Blume, předseda představenstva společnosti Porsche AG; Mate Rimac, zakladatel a CEO společnosti Rimac Automobili

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Toplac s.r.o.
BMW Group Česká republika