AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Znojemská Přímka vyhrála

Znojemská Přímka vyhrála

Rychlá kola, zvuk motoru, to je sen snad každého kluka. Není proto divu, že populární soutěž Autoopravář junior každoročně přiláká stovky účastníků. Nicméně do velkého finále se dostanou jen ti nejlepší a mezi nimi i žák SOU a SOŠ Přímětická, Nicolas Kočí

V letošním 24. ročníku soutěže Autoopravář junior 2018, který se konal 26. – 28. března v prostorách společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi (pod záštitou společností jako ŠKODA AUTO, BOSCH nebo SCANIA), soupeřilo v kategorii Automechanik 28 škol. Že cesta k cíli nebyla lehká, o tom svědčí i vysoká účast v krajském kole, v němž předvedlo své dovednosti 2 420 žáků ze 78 škol. Tak jako v pohádkách i zde bylo potřeba splnit tři „úkoly“. První, trocha teorie na nastartování šedé kůry mozkové, druhým byla poznávačka a třetí ověřil praktickou zdatnost. Jak už jsem zmínila na začátku, do finále se dostanou jen ti nejlepší. A zde je čas se pochlubit, tato chvála je na místě, protože žák znojemské Přímky, Nicolas Kočí, se nejen dostal do finále, ale soutěž vyhrál. A aby toho nebylo málo, zároveň byl i nominován na cenu České ručičky 2018. Že se nejednalo jen tak o ledajakou soutěž, o tom svědčí i ceny. Nicolas si odnesl diagnostiku v hodnotě 290 000,–, projede se ve voze Fabia R5 s mistrem ČR v rally Janem Kopeckým a stráví pár dní ve Švédsku ve výrobním závodu Scania. Škola, která zaplatí Nicolasovi coby odměnu autoškolu, získala nehomologované vozidlo Škoda, učební pomůcky – motor, převodovku. A teď už dojmy našeho vítěze?

Nicolasi, jak probíhala tvoje příprava na soutěž? Co bych tak řekl. Vycházel jsem z vědomostí ze školy a z vlastní praxe, protože pomáhám v dílně svém tátovi. Jinak jsem čerpal z testů na internetu.

Velká soutěž, vysoké ceny, to už stojí za pořádný boj. Co rivalita a konkurence? Konkurence byla samozřejmě ohromná, a to hlavně proto, že nejsme školou přímo zaměřenou na automobily. Rivalitu jsem nezaznamenal. Myslím, že všichni jsme se drželi toho, že je důležité se zúčastnit, ne vyhrát.

Nervy určitě pracovaly na plné obrátky. Čeho ses nejvíce obával? Asi teoretické části, že něco třeba přeslechnu.

Čekal jsi vítězství, nebo jsi byl v šoku jako zlatá Ester Ledecká? Vůbec. Na to jsem ani nepomyslel. Ne, že bych nechtěl vyhrát, ale že bych si zase natolik věřil, to se říci nedá. Šlo mi hlavně o účast, nové zážitky a doufal jsem v umístění v první polovině.

Naše úspěchy nás často ovlivňují, leckdy i mění. Přece jen to nebyla klasická řadová soutěž, jak to máš ty? Jsem stále ten obyčejný kluk z Přímky. Vítězství je pro mě motivací do budoucna, výzva, ale i závazek pracovat na sobě, zlepšovat se, zvláště při vývoji dnešních technologií.

Nicolasi, děkuji za krátký rozhovor. Osobně si myslím, že k výhře patří i pokora a ta ti nechybí. Je skvělé, že i škola jako znojemské SOU a SOŠ Přímětická, která není primárně zaměřena na automobily, dokáže dosáhnout na vrchol poctivým vzděláním, přípravou svých studentů a jejich pílí.

Autor: Romana Tučková Hahnová

Obrázek k článku

Fotogalerie: Znojemská Přímka vyhrála

FotografieFotografieFotografieFotografie
FotografieFotografie 



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.