AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
Mercedes-Benz


CES 2018: Bosch představí v Las Vegas chytrá řešení

Propojená mobilita: Bosch pracuje na řešeních, která zajistí mobilitu zítřka bez nehod, stresu a emisí.

Na veletrhu CES 2018, který se bude konat v Las Vegas od 9. do 12. ledna 2018, bude Bosch předvádět, že chytré, propojené město zítřka je již realitou. Dodavatel technologií a služeb představí inovativní řešení a služby pro městskou mobilitu a propojený pracovní svět a rovněž pro chytré domácnosti a budovy.

Řešení pro propojená města: bezpečnost, energetická účinnost, méně stresu

Parkování bez potíží: Bosch představí různá řešení pro propojené a automatizované parkování. Komunitní parkování umožňuje řidičům najít to, co se v obytných oblastech a centrech měst stalo vzácností: volné parkovací místo. Při projíždění automobily automaticky rozpoznají a změří velikost mezery mezi zaparkovanými vozidly a přenesou data v reálném čase na digitální mapu parkovacích míst, která umožňuje řidičům najít volné místo k zaparkování. Automatizované parkování v parkovacích domech od firmy Bosch je ještě o krok dále – auto se zaparkuje samo, aniž by řidič musel cokoliv udělat. Řidič opustí své vozidlo u vjezdu do parkovací garáže a odešle odpovídající pokyn z aplikace v chytrém telefonu: auto pak samo najde prázdné místo a bez pomoci se zaparkuje. Jedním z faktorů, díky kterému se automatizované parkování stává skutečností, je chytrá infrastruktura parkovacích garáží, která je propojená s palubním softwarem vozidla.

Inteligentní napájení s DC mikrosítěmi: Mikrosítě jsou relativně malé, nezávisle řízené systémy pro správu hospodaření s energií, které mohou napájet velké komplexy budov. Jejich schopnost fungování na tradičních i obnovitelných palivech představuje vynikající šetrnost k životnímu prostředí. Další velkou výhodou mikrosítí je jejich soběstačnost, která z nich dělá spolehlivý zdroj energie v případě výpadku hlavní sítě z povětrnostních nebo bezpečnostních důvodů. Na rozdíl od běžných systémů je provoz mikrosítí Bosch namísto střídavého proudu (AC) založen na stejnosměrném proudu (DC), což umožňuje až desetiprocentní úsporu energie. DC mikrosíť Bosch byla vyvinuta v USA jako součást strategického projektu, jehož cílem je vytvářet pro společnost nové obchodní příležitosti ve startup prostředí. Již v roce 2015 Bosch vybavila stávající závod ve Fort Bragg v Severní Karolíně mikrosíťovým řešením pro chytré budovy, která dodávají levnější a k životnímu prostředí šetrnější elektřinu.

Včasné varování před povodněmi: Nové řešení od firmy Bosch nabízí včasné varování před hrozícími povodněmi díky digitálnímu monitorování hladin řek a dalších vodních útvarů v blízkosti měst v reálném čase. Dosud byly hladiny řek měřeny pouze pomocí mechanických prostředků. Mohlo tak trvat až několik hodin, než byla data k dispozici třetím stranám. Bosch v současné době testuje svůj systém monitorování povodní v pilotním projektu na řece Neckar v Ludwigsburgu v Německu. Ultrazvukové sondy a kamery zde sledují změny hladiny vody a rychlost průtoku a vypouštění. Tato data jsou odesílána k posouzení do Bosch IoT Cloudu. Při překročení kritických prahových hodnot jsou ohroženým obcím, obyvatelům a vlastníkům firem s předstihem přes SMS odesílána varovná upozornění. Díky tomu mají dostatek času na to, aby přijaly opatření proti povodním nebo škodám způsobeným povodněmi. O toto řešení již projevila zájem řada záplavových oblastí v Indii a Jižní Americe.

Aplikace Vivatar – digitální strážný anděl: Jít si zaběhat ve tmě nebo jít domů pěšky poté, co ujel poslední autobus, mohou být dostatečné důvody k tomu, aby se někdo cítil nesvůj. V takových případech přichází řada na aplikaci Vivatar od firmy Bosch. Lidé ji mohou využít pro kontakt s přáteli a rodinou a být tak digitálně „doprovázeni“ domů pomocí GPS. Uživatelé se sami rozhodují o tom, kdy a kým mají být doprovázeni. Prémiová verze aplikace Vivatar poskytuje uživatelům nepřetržitý přístup k asistenční nouzové službě Bosch, profesionálně vyškolenému týmu pro nouzové situace.

Startupy Bosch vyvíjejí řešení pro chytrá města: Bosch hodlá rychle využívat příležitosti pro nové oblasti podnikání díky vlastní platformě startupů. Tyto nově vznikající firmy zároveň využívají výhody z nabízené infrastruktury a dlouholetých zkušeností dodavatele technologií a služeb, kterým Bosch je. Na veletrhu CES 2018 představí dva startupy z této platformy jejich řešení z oblasti propojených měst. Jedním z nich je aplikace MyScotty, která umožňuje uživatelům přístup k místním službám sdílené mobility od různých poskytovatelů a rovnou také placení za ně. Stačí jediné přihlášení a uživatel má stálý přístup k tisícům vozidel, jízdních kol a skútrů. To znamená, že je zapotřebí mnohem méně aplikací. MyScotty se poprvé představila v Německu v polovině roku 2017 a další země budou následovat. Další řešení, centrum BePart pro chytrou mobilitu, je stále ve fázi vývoje. Toto řešení bylo navrženo k tomu, aby umožňovalo velkoměstům a městům předcházet zácpám díky přesměrování provozu během dopravní špičky. Řidiči mohou dostávat v reálném čase doporučení od městských úřadů a podle toho si přizpůsobit svou trasu. Cílem je zlepšit kvalitu ovzduší v městských aglomeracích. První pilotní projekty budou spuštěny v jednom či dvou městech v Německu v roce 2018.

Nová mobilita budoucnosti: chytrá a bezpečná městská doprava bez stresu

Panel přístrojů nové generace: Bosch dodává futuristický panel přístrojů pro novou generaci motorových vozidel. Návštěvníci CES 2018 mohou na vlastní kůži zažít koncepci „nekonečného“ (end-to-end) displeje a ovládání v předváděcím vozidle založeném na Cadillac Escalade. Díky jeho pěti vzájemně propojeným displejům přináší rozhraní mezi řidičem a vozidlem (HMI = Human Machine Interface) bezpečnější a méně stresující jízdu a umožňuje řidičům lépe se soustředit na dopravní situaci. Kamera a software pro rozpoznání hlasu v interiéru rozpoznají řidiče a automaticky načtou nejen jeho osobní nastavení sedadla a zrcátek, ale rovněž seznam oblíbených skladeb. Aniž by tak musel řidič přestat sledovat situaci na silnici, může ovládat informační a zábavní systémy, navigaci a klimatizaci, a to buď prostřednictvím hlasového ovládání nebo dotykového displeje s haptickou zpětnou vazbou.

Bosch představí služby mobility pro propojená vozidla v novém koncepčním vozidle založeném na BMW i3. Vzhledem k tomu, že počet propojených vozidel roste – podle agentury Gartner bude do roku 2020 propojeno celosvětově kolem 250 milionů vozidel – vzniká tak potenciál pro nové digitální služby. Bosch nabízí širokou škálu služeb pro vozidla, která pomáhají řidičům najít prakticky bez starostí volné místo k dobití nebo k zaparkování. Mezi další služby patří varování řidiče před jízdou v protisměru a automatická aktivace tísňového volání po nehodě.

Mobilita budoucnosti: Propojené předváděcí vozidlo Bosch je ztělesněním mobility budoucnosti. Předváděcí vozidlo je vždy online a propojené se svým okolím a rovněž s chytrou domácností majitele. Tato konektivita umožňuje řidičům zarezervovat si nejbližší elektrické jízdní kolo nebo zavřít okna ve svém domě, když začne pršet – to vše pouhým poklepáním nebo přejetím displeje.

Pohodlné používání aplikací u motocyklů a dalších jednostopých vozidel: Díky integrovanému řešení mySPIN pro chytrý telefon umožňuje Bosch řidičům snadný přístup k pokročilým funkcím na jejich chytrých telefonech, jako je navigace, osobní audio a počasí, a to i během jízdy. Pro automobily je toto řešení k dispozici již od roku 2014 a nyní bylo optimalizováno i pro jednostopá vozidla a čtyřkolky. Na veletrhu CES 2018 Bosch předvádí mySPIN na silničním vozidle od BRP: Can-Am® Spyder® F3 Limited.

Propojená těžká nákladní vozidla pro optimalizovanou logistiku: Ve spolupráci s Daimler Trucks a Fleetboard vyvinula firma Bosch společnou telematickou platformu, kterou mohou správci vozového parku využívat k monitorování technického stavu komponent jejich vozidel. Tato platforma je upozorní na možné poruchy dříve, než k nim dojde, čímž pomáhá vyhnout se neplánovaným opravám, optimalizuje plánované návštěvy autoservisů a zvyšuje spolehlivost dodávek. Toto průkopnické řešení v oblasti telematiky pro těžká nákladní vozidla od firmy Bosch získalo ocenění CES 2018 Innovation Award v kategorii Tech For A Better World – Technologie pro lepší zítřek.

Varování v kritických situacích prostřednictvím komunikace vehicle-to-x mezi vozidlem a okolím: Dopravní zácpa vedoucí až za horizont nebo auto přijíždějící zničehonic ze skryté boční komunikace: když vozidla komunikují mezi sebou a se svým okolím, zasílají varování před takovýmito kritickými situacemi – a dělají tak jízdu bezpečnější a méně stresující. Nová řídicí jednotka CCU pro konektivitu (CCU = Connectivity Control Unit) od firmy Bosch je palubní jednotka, která řídí komunikaci vehicle-to-x (vehicle-to-everything) mezi vozidlem a okolím. Systém CCU vehicle-to-x je kompatibilní se všemi stávajícími standardy v oblasti komunikace, jako je Wi-Fi, LTE nebo DSRC a je možné ho použít kdekoliv na světě.

Zabezpečení propojených vozidel: Systém IDPS detekce a prevence proti vniknutí (IDPS = Intrusion Detection and Prevention System), vyvinutý dceřinou společností firmy Bosch Escrypt, využívá dedikovaný bezpečnostní software k rozpoznání a analýze potenciálních útoků na propojená vozidla, čímž umožňuje rychle přijmout účinná protiopatření k ochraně jednotlivých vozidel nebo celého vozového parku. Escrypt, odborník na bezpečnost, rovněž na veletrhu CES 2018 poprvé představí řešení v oblasti zabezpečení dat pro komunikaci vehicle-to-x mezi vozidlem a okolím.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.
Standox