AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.


Mercedes-Benz Vans: Sprinter Innovation Campus

Nový Sprinter činí vývojový skok od pouhého vozidla k celkovému systémovému řešení.

Mercedes-Benz Vans ukazuje na akci Sprinter Innovation Campus ve Stuttgartu první výhled na nový Sprinter. Bestseller mezi lehkými užitkovými vozy povede segment velkých lehkých užitkových vozů vstříc nové budoucnosti. Hlavní roli přitom hraje v roce 2016 představená iniciativa pro budoucnost adVANce, která nabyde ještě konkrétnější podoby mimo jiné díky novým řešením v oblasti konektivity i síťového propojení a s novým modelem Sprinter bude na jaře 2018 poprvé uvedena do sériové výroby. Třetí generace zakladatele segmentu, bestselleru a inovátora má zcela novou koncepci a konstrukci. Kompletní připojení k internetu, jedinečná rozšiřovatelnost, nehlučné elektrické pohony a individuální hardwarová řešení pro nákladový prostor, jakož i kombinace s nabídkami sdílení a pronájmu činí z modelu Sprinter první celkové systémové řešení. Integrace těchto inovací se řídí výhradně užitnou hodnotou pro zákazníky v jednotlivých oborech a významně usnadňuje každodenní práci řidičům i vedoucím vozových parků.

„Sprinter je vlajkovou lodí naší produktové řady pro firemní vozové parky a definuje naše pojetí komplexního systémového řešení. Rozsáhlé know-how o jednotlivých odvětvích, jedno vozidlo, které lze přizpůsobit různým požadavkům na dopravu, a inovativní služby v oblasti konektivity splývají v jednu komplexní nabídku. Sprinter je prvním exemplářem této nové třídy vozidel divize Mercedes-Benz Vans a splní nároky kladené na chytrý hardware,“ říká Volker Mornhinweg, vedoucí divize Mercedes-Benz-Vans.

Od uvedení na trh v roce 1995 definuje Sprinter segment velkých lehkých užitkových vozů v nejrůznějších oblastech. Zároveň přesvědčuje zákazníky ve více než 130 zemích. S více než 3,3 milionu dodaných exemplářů patří Sprinter mezi nejprodávanější užitková vozidla a je bestsellerem divize Mercedes-Benz Vans, globálně úspěšného výrobce lehkých užitkových vozů.

Těžiště vývoje: Zaměření na pět inovačních oblastí

Iniciativa pro budoucnost adVANce symbolizuje přeměnu divize Mercedes-Benz Vans z výrobce vozidel na poskytovatele komplexních řešení pro dopravu a mobilitu. Vývoj produktů a služeb je určován pěti inovačními oblastmi: V oblasti digital@vans se jedná především o konektivitu a digitální síťové propojení vozidel. V rámci oblasti solutions@vans probíhá vývoj hardwarových řešení, která zefektivňují zákazníkům jejich každodenní pracovní činnosti. Oblast rental@vans se zaměřuje na inovativní modely pronájmu a sharing@vans zahrnuje nové koncepty veřejné osobní dopravy. eDrive@vans je široce koncipovaným přístupem v oblasti elektrické mobility.

První pohled na vlastnosti nového modelu Sprinter

Třetí generace modelové řady Spritner, která bude představena v únoru 2018, splňuje ambice inovátora celé třídy vozidel především se zcela nově koncipovanými službami v oblasti konektivity. Poprvé byl hardware pro připojení k internetu dalekosáhle integrován do infrastruktury vozidla jako jeho pevná součást. Tím je vytvořen základní předpoklad pro realizaci inovativních služeb a řešení pro specifická odvětví a jejich zdokonalování v budoucnosti.

„Integrace do internetu věcí nabízí celou řadu nových možností ohledně optimalizace procesů a zvyšování efektivity. V době uvedení nového modelu Sprinter na trh nabídneme první služby v oblasti konektivity. Naše portfolio však budeme důsledně rozšiřovat a nepřetržitě přizpůsobovat požadavkům našich zákazníků a jejich obchodním modelům,“ říká Dr. Ulf Zillig, vedoucí celkového projektu Sprinter v divizi Mercedes-Benz-Vans.

Nová role vozového parku na silně konkurenčních trzích

Megatrendy digitalizace a urbanizace staví podnikatele a provozovatele vozových parků před extrémní výzvy. Trh kurýrních, expresních a balíkových služeb je charakterizován krátkými dodacími lhůtami, flexibilní dobou dodání a vysokým tlakem na náklady. Například v internetovém obchodě patří dodání zboží přes noc ke standardu, dodání zboží ještě v den objednávky, například u potravin, získává na trhu stále větší podíl.

Kdo chce v tomto prostředí intenzivní konkurence obstát, ten musí vozový park ještě více než dosud integrovat do podnikových procesů. S tím se rozšiřují možnosti uplatnění inteligentních vozidel. Ta musí ještě více přispívat k tomu, aby společnost zůstala s odpovídajícími požadavky na dopravu konkurenceschopná a úspěšná. Moderní užitkové vozy se přeměňují z pouhých vozidel pro přepravu na platformu pro logistické koncepty. Vlastnosti, jako jsou spolehlivost a hospodárnost, zůstávají i nadále těžištěm značky Mercedes-Benz Vans, ale nad tento rámec musí budoucí generace vozidel nabízet novou techniku pro nejrůznější účely. Jednotlivá řešení jsou nahrazována promyšlenými celkovými systémovými koncepty.

Mezi inovace patří nejvyšší flexibilita, začlenění vozidla do infrastruktury IT podniku a do systému hospodaření se zbožím. Přidané hodnoty jsou tak vytvářeny podél celého řetězce tvorby hodnot v rámci vozového parku. Vozidlo se stane součástí internetu věcí. Sprinter tyto požadavky splňuje jako celkové systémové řešení.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
BOSCH
BMW Group Česká republika